Απο την 1η Αυγούστου έως χθες ο αριθμός των νέων περιστατικών ανήλθε συνολικά σε 1.166, με την ηλικιακή ομάδα 18-39 να βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων μολύνσεων. Παρόλο όμως που τα νέα κρούσματα σε ηλικιωμένους από 65 ετών και άνω μειώνονται συνεχώς, η επίπτωση της αναζωπύρωσης της πανδημίας σε αυτούς γίνεται εμφανής καθώς είναι εκείνοι που νοσούν βαριά και χρειάζονται διασωλήνωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τους 22 ασθενείς με Covid-19 που είναι διασωληνωμένοι, οι έντεκα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40 – 64 ετών και οι δέκα είναι από 65 ετών και άνω. Η πορεία αύξησης των νουσούντων από 65 ετών και άνω είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με όσους χρειάζονται διασωλήνωση από το ίδιο ηλικιακό γκρουπ.
Μέχρι και χθες οι ηλικιωμένοι αντιπροσώπευαν το 16,7% του συνόλου των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας (26 Φεβρουαρίου) στη χώρα μας.
Το ίδιο ποσοστό την 1η Αυγούστου ήταν στο 18,7% και οι διασωληνωμένοι από 65 ετών και άνω τέσσερις στον αριθμό, ενώ ένα μήνα πριν, στις 9 Ιουλίου, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω αντιπροσώπευαν το 20,5% του συνόλου των μολύνσεων με Covid-19. Δύο ασθενείς της ίδιας ηλικιακής ομάδας ήταν στις 9 Ιουλίου διασωληνωμένοι.
Παράλληλα, η έντονη χαλάρωση των νέων αποτυπώνεται στη μείωση της «ψαλίδας» των νοσούντων στις ηλικιακές ομάδες 18-39 ετών και 40-64 ετών. Η δεύτερη ομάδα ήταν στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας εκείνη που συγκέντρωνε το μεγαλύτερο ποσοστό νέων περιστατικών.
Πλέον, ανεβαίνει τόσο η ομάδα από 18 – 39 ετών που τα δύο γκρουπ κοντεύουν να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο. Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 18-39 ετών είναι το 37,2% του συνόλου των κρουσμάτων κορωνοϊού και 40-64 ετών το 39,8% του συνόλου των περιστατικών. Ενδεικτικά, στις 9 Ιουλίου τα ίδια ποσοστά ήταν 31,5% και 41,7% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 44 έτη, σε σχέση με τα 49 έτη που ήταν τους περασμένους Μάρτιο και Απρίλιο.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν αφενός την έντονη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες και αφετέρου ότι η μείωση της ηλικίας των ατόμων που κολλάνε τον ιό, δημιουργεί εύκολα ντόμινο μολύνσεων, φτάνοντας κάποια στιγμή στους ηλικιωμένους, οι οποίοι ακόμη και λίγοι να κολλούν έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να μην τα καταφέρουν να βγουν νικητές στη μάχη με τον ιό.
Με τα λεγόμενα «σκληρά δεδομένα» όπως είναι οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις -τα οποία και κατά τους ειδικούς είναι ενδεικτικά ότι μια επιδημία ξεφεύγει – να έχουν αρχίσει να «πιέζουν» και μια επιβάρυνση του συστήματος υγείας να είναι πιθανή εάν συνεχίσει ο ίδιος ρυθμός στα κρούσματα, η ανησυχία είναι έντονη ανάμεσα στους λοιμωξιολόγους και τα μέλη της κυβέρνησης.
Από τις 8 το πρωί είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του ΕΟΔΥ, της ΗΔΙΚΑ αλλά και της Πολιτικής Προστασίας και στις 11 είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για την πορεία της επιδημίας υπό τον πρωθυπουργό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr