Για πρώτη φορά η κατανομή vouchers περιλαμβάνει και τους δημοσίους υπαλλήλους, με το υπουργείο Εσωτερικών και τον υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, να επιχειρούν, όπως σημειώνουν πηγές, να επουλώσουν και να λειάνουν τη διαφορετική μεταχείριση που υπήρχε μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόκειται για εθνικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν 15.000 παιδιά βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, τα οποία θα οριστούν σε επερχόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών. Ο αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση και εκτέλεσή του είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Το πρόγραμμα στοχεύει να ενισχύσει οικονομικά τις μητέρες, τα άτομα στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των τέκνων και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δεν δύνανται να είναι δικαιούχοι του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που αφορά τη φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Σε λίγες μέρες αναμένεται και η πρόσκληση για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα παροχής θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας με voucher που «τρέχει» κάθε χρόνο και φέτος αναμένεται να είναι ύψους 279.000.000 και υπολογίζεται να επωφεληθούν από αυτό περίπου 150.000 παιδιά.
Πέντε δήμοι εκτός
Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες το απόγευμα, παράταση ενός έτους θα λάβει η καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για πέντε δήμους. Από τον Σεπτέμβρη του 2020, σε 322 δήμους της χώρας, τα παιδιά από 4 ετών και πάνω θα φοιτούν στο νηπιαγωγείο και δεν θα πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς.
Ιδιαίτερα για φέτος, εξαιρούνται από τα παραπάνω οι Δήμοι Αθηναίων, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης και Νεάπολης Συκεών καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές σε νηπιαγωγεία ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες στις περιοχές αυτές.
Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ξεκίνησε την εφαρμογή της σταδιακά πριν από δύο χρόνια με ορίζοντα τριετίας για την καθολική εφαρμογή της. Τον Σεπτέμβρη του 2019, σε 282 δήμους θεσπίστηκε η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, με την πολιτική ηγεσία να ορίζει το σχολικό έτος 2020-2021 το έτος που θα εφαρμοστεί καθολικά με την ένταξη των τελευταίων 40 εναπομεινάντων δήμων.
Η επέλαση της πανδημίας και το δίμηνο lockdown δημιούργησαν προβλήματα στην εξεύρεση χώρων και καθυστέρησαν τη διαδικασία, με αποτέλεσμα στους δήμους όπου εντοπίζονταν οι περισσότερες ελλείψεις να μην βρεθούν οι απαραίτητες υποδομές εντός του δοθέντος χρονικού πλαισίου. Τελικά, σε 35 δήμους τα παιδιά από 4 ετών και πάνω, για πρώτη φορά, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία.
Για τους πέντε δήμους που εξαιρέθηκαν για ένα ακόμα χρόνο τα νήπια που θα βρεθούν εκτός νηπιαγωγείων θα απορροφηθούν σε παιδικούς σταθμούς.
Υπενθυμίζεται ότι από τη νέα σχολική χρονιά ξεκινάει στα νηπιαγωγεία πιλοτικά το πρόγραμμα διδασκαλίας αγγλικών. Σε 58 νηπιαγωγεία τα οποία θα οριστούν με υπουργική απόφαση θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχει μαζί με τον νηπιαγωγό και εκπαιδευτικός της αγγλικής γλώσσας. Η επιλογή των νηπιαγωγείων θα γίνει με κριτήρια την αντιπροσώπευση όλων των τύπων περιοχών, αστικών, ημιαστικών και αγροτικών, καθώς και τη γεωγραφική κατανομή τους ώστε να αντιπροσωπεύεται όλη η επικράτεια.
Από την έντυπη έκδοση