Μετά τα αυξημένα κρούσματα που δηλώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, ως απότοκο από τη μία της έξαρσης της πανδημίας στα Βαλκάνια και από την άλλη της χαλάρωσης των Ελλήνων, ήταν αναμενόμενη η αυστηροποίηση των μέτρων. Ετσι, μπήκε «απαγορευτικό» στα πανηγύρια μέχρι τέλος Ιουλίου, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και επεκτείνονται και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.
Την ίδια στιγμή, ανοίγουν από αύριο, 15/7, οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθεί και η Σουηδία από τις 22 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Τα κρούσματα, πάντως, και δη τα εισαγόμενα, καταγράφουν μικρή πτώση, αν και η διασπορά σε διάφορες «εστίες» θεωρείται σημαντική. Χθες, δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 24 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα επτά αφορούν σε ταξιδιώτες στη χώρα μας.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποφάσισε και εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση τα εξής μέτρα:
- Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου.
- Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας.
- Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.
Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους συναρμόδιους υπουργούς υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή των «σοφών» να τοποθετηθεί για την αναχαίτιση της διασποράς της Covid-19 που προέρχεται από τα φαινόμενα χαλάρωσης των Ελλήνων πολιτών.
Αλλωστε, οι εικόνες έντονου συνωστισμού, χωρίς την τήρηση κανενός υγειονομικού μέτρου, σε πανηγύρια στην επαρχία δεν είχαν τέλος τις προηγούμενες ημέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η ανοδική πορεία τόσο των εισαγόμενων όσο και των εγχώριων κρουσμάτων «χτυπά καμπάνα προειδοποίησης για όλους».
Πολυεπίπεδη στρατηγική
Η στρατηγική της κυβέρνησης, επομένως, στη μάχη κατά του ιού είναι πολυεπίπεδη. Εκτός από την απαγόρευση πανηγυριών, σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι στο εσωτερικό της χώρας μας για διαπίστωση τήρησης των μέτρων προστασίας. Οπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, 12 Ιουλίου, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 590 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 63 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα ύψους 51 χιλιάδων ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 120 ημερών συνολικά.
Στον τομέα των εισαγόμενων κρουσμάτων, από σήμερα τα μεσάνυχτα όσοι εισέρχονται από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα, περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24 ώρες πριν την άφιξή τους. Οσον αφορά στη χαλάρωση στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση αυξάνει τον αριθμό των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Έπεσαν «μέσα» τα μερομήνια - Τι καιρό θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Παράλληλα, εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Πέτσας, από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. «Ποσοστό μόλις 0,35%. Ομως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τεστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη αυθεντικού, πλαστού εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Εκτός από τον Προμαχώνα, ενισχύονται οι έλεγχοι και στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ηδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.
Μικρή πτώση στα εισαγόμενα κρούσματα
Μικρή πτώση κατέγραψαν χθες τα κρούσματα που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ και ανήλθαν συνολικά σε 24. Ειδικά τα εισαγόμενα περιστατικά είναι η δεύτερη ημέρα που παρουσιάζουν πτώση. Χθες, ανήλθαν σε συνολικά επτά, από τα οποία τα τέσσερα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και οι τρεις επισκέπτες προσήλθαν αυτοβούλως για να κάνουν τεστ σε εργαστήρια.
Ο κορονοϊός, πάντως, είναι… παρών στην κοινότητα και οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για όσα περιστατικά δεν έχουν σαφή πηγή προέλευσης, είναι δηλαδή «ορφανά». Τα μητροπολιτικά κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, ενώ η Ξάνθη και η Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Καστοριά) εξακολουθούν να σηκώνουν μεγάλο «βάρος».
Στην Κοζάνη χθες βρέθηκαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετά την έξαρση που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Για την κατασκήνωση
Στο μεταξύ, περισσότερα από 100 παιδιά αναχώρησαν άρον άρον από την κατασκήνωση «Σκούρας» της Χαλκιδικής, μετά την εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού σε 15χρονη μαθήτρια από την Ημαθία. Η διοίκηση της κατασκήνωσης προσπαθεί να καθησυχάσει τους γονείς, τονίζοντας ότι τηρήθηκαν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα Υγείας και ασφάλειας που τους είχε δώσει ο ΕΟΔΥ. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι ο κοινοτάρχης της 15χρονης καθώς και άλλα παιδιά που υποβλήθηκαν σε τεστ ήταν όλα αρνητικά. Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν καθησυχάζουν τους γονείς, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν ακόμη και χθες το μεσημέρι στην κατασκήνωση για να πάρουν τα παιδιά τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς μετέβησαν σε δημόσια νοσοκομεία απαιτώντας να γίνει τεστ κορονοϊού στα παιδιά τους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν εφικτό καθώς πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τέσσερα 24ωρα από την ώρα της αναχώρησής τους από την κατασκήνωση για να κάνουν το τεστ.
Στο «Γεννηματάς»
Σημειώνεται ότι με κορονοϊό διαγνώστηκε τριτοετής φοιτήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ, η οποία έκανε την πρακτική της στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Φέρεται να μην έχει συμπτώματα και παραμένει στο σπίτι της. Ωστόσο, έλεγχος γίνεται και στις υπόλοιπες συμφοιτήτριές της με τις οποίες ήταν μαζί στην πρακτική άσκηση.
Σημαντικό ρόλο μπορεί και επιδιώκεται να έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην πανδημία του κορονοϊού. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εγκαινίασε χθες την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων, ένα «πρότυπο Κέντρο Υγείας, απολύτως ψηφιοποιημένο και παράδειγμα-οδηγός για τη μεταρρύθμισή μας που έρχεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας το μήνα Ιούνιο αντιμετώπισε 260 έκτακτα περιστατικά, στα τακτικά ιατρεία του έχουν πραγματοποιηθεί 600 ραντεβού, ενώ έγιναν 110 ακτινογραφίες.
Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς όλους για τήρηση των μέτρων. «Να προφυλάξουμε την υγεία όλων, τη Δημόσια Υγεία και να δώσουμε τη δυνατότητα αυτός ο τόπος να ευημερήσει, να έχει τουρισμό, να έχει ανάπτυξη και να πάνε όλα καλά».
Από την έντυπη έκδοση