Με αυτή τους την απόφαση οι δικαστές συντάσσονται με την εισαγγελική πρόταση, και διαφωνούν με τους συνάδελφους τους που την Τετάρτη έκριναν διαφορετικά.
Έτσι έκλεισε ο δικαστικός κύκλος για την υπόθεση των 8 Τούρκων, με 2 δικαστικά συμβούλια να λένε όχι στην εκδοσή 5 εκζητουμένων και ένα να κρίνει θετικά.
Τον λόγο τώρα θα έχει ο Άρειος Πάγος ενώπιον του οποίου θα κριθεί συνολικά το ζήτημα μετά και την έφεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών σε βάρος της προχθεσινής απόφασης για μη εκδοσή των αξιωματικών.
Σήμερα, ενώπιον του συμβουλίου εφετών εμφανίστηκαν οι Φιραντ Μεσουντ και ο Ουγκορ Οκαν οι οποίοι ζήτησαν να μην εκδοθούν στην Τουρκία φοβούμενοι για τη ζωή τους.
«Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχίζονται οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι. Ολοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου».
Πρόεδρος: «Την ώρα της απόπειρας κατά του Προέδρου Ερντογάν πού ήσασταν;».
Εκζητούμνεος: «Ημουν στην Κωνσταντινούπολη. 700 xιλιόμετρα μακριά Όταν μαθαμε τα περί πραξικοπήματος δεν απογειωθήκαμε. Μιλήσαμε μετους διοικητές μας. Φοβηθήκαμε δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωι η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. για να σώσουμε τηζωή μας. Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκανκαι τους πέταξαν σο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».
Δικαστής: «Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;»
Εκζητούμνεος: «Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος εκζητούμενος Ουγκού Οκάν.
«Είμαστε αθώοι .Φοβάμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια ,υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Εχω τις αγωνίες μου για την οικογένειά μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας».
Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος - Επέστρεψε αεροσκάφος λόγω τεχνικού προβλήματος
Στην καρδιά των δικαστών προσπάθησε να μιλήσει ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρης ζητώντας από τους συναδέλφους του να μην εκδώσουν τους 8 Τούρκους.
«Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιος τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί.
Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή.
Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν,βιάζουν ,αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.
Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν ,να τιμωρηθούν,αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα.
Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων, που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα ,αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέρασαν ένας Τερτσέτης ένας Πολυζωίδης. Εχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας.
Μα θα μου πείτε, ότι οι διεθνείς σχέσεις τι θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.
Καταλήγω. Αόριστο το αίτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ ,σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα».