Από χθες πάντως διεκόπησαν όλες οι πτήσεις μέχρι τις 15 Απριλίου από και προς την Ολλανδία. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπονται οι επαναπατρισμοί όσων χρήζουν υγειονομικής φροντίδας (έγκυες ή με κάποιο σοβαρό νόσημα) με ιατρική βεβαίωση, όσων δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (λ.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού ή απώλεια μίσθωσης) και όσων είναι με πτήση transit (με αποδεικτικό εισιτηρίου).
«Δεν έχει νόημα να δημιουργούν φασαρίες όσοι δεν προβάλλουν εξηγήσεις και αποδεικτικά των ειδικών λόγων που επικαλούνται. Επιστροφές γίνονται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους», τόνισε και σημείωσε ότι «δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και συνέχισε: «Ειδικές περιπτώσεις είναι οι έγκυες, όσοι έχουν μείνει άστεγοι κ.λπ. Χτες επέστρεψαν από το Χίθροου 30 άτομα με προβλήματα υγείας. Δεν γίνεται γενικός επαναπατρισμός, οφείλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία στη χώρα. Η ανταπόκριση των πολιτών για εθελοντική προσφορά είναι συγκινητική. Πάνω από 10.000 οι αιτήσεις εθελοντών».
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να μείνουμε ως κοινωνία και ως άνθρωποι σταθεροί στο σύνθημα «μένουμε σπίτι» και να κάνουμε το σύνθημα αυτό τρόπο ζωής. «Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει αλλά είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε δύσκολα τις επόμενες δύο εβδομάδες. Πρέπει όμως να κερδίσουμε το στοίχημα. Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες των ανθρώπων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Από Τουρκία
Εντωμεταξύ σε κλειστά ξενοδοχεία της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Εβρου φιλοξενούνται συνολικά 150 Ελληνες φοιτητές τουρκικών πανεπιστημίων. Προχθές επαναπατρίστηκαν 90 άτομα και χθες άλλοι 60, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος.
Οι φοιτητές και το βρέφος μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Θράκης, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Το σύνολο των φοιτητών αφίχθησαν στην Ελλάδα σε ομάδες και κατά την είσοδό τους στο συνοριακό φυλάκιο των Κήπων τους παρέλαβαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ξάνθη, τη Ροδόπη και την Αλεξανδρούπολη.
Τους πρώτους φοιτητές υποδέθηκε από την Τουρκία ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. Τους καλωσόρισε στην πατρίδα και τους εξήγησε ότι η παραμονή τους στο ξενοδοχείο είναι πολύ σημαντική για την υγεία τόσο των ίδιων όσο και όλων των κατοίκων της περιοχής, ενώ τους συνέστησε να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. Ολοι οι φοιτητές θα εξεταστούν, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, από κλιμάκιο γιατρών του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους 33 που είχαν έρθει με πτήση από Κωνσταντινούπολη βρέθηκε θετικός στον ιό χωρίς συμπτώματα. Ενας ακόμη φοιτητής από την Ισπανία βρέθηκε θετικός ανεβάζοντας τον αριθμό στους 22.