Παράλληλα η Βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique» στη σημερινή της έκδοση αναφέρει πως οι δηλώσεις του Βέλγου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τις τελευταίες εβδομάδες, υποδεικνύουν μία επιθυμία σκλήρυνσης πολιτικής και θέληση για επιστροφή στον κανονισμό του Δουβλίνου.
Από την άλλη λίγες ώρες μετά την εκτόνωση των ταραχών στο hotspot στη Χίο, η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό, σύμφωνα το protothema.gr δήλωσε πως η Επιτροπή είναι «ενήμερη για τη κατάσταση της ασφάλειας στα ελληνικά νησιά και τους πιθανούς κίνδυνους» και πως ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει «επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)».
Μάλιστα ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος για το ζήτημα στα ελληνικά νησιά είχε στείλει και επιστολή στον Γιάννη Μουζαλα στις 4 Νοεμβρίου τονίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού που στέλνουν και πίεσε για «άμεση βελτίωση των συνθηκών».
Τέτοια είναι η κατάσταση που επικρατεί, ώστε μια ημέρα πριν την επιστολή του Επίτροπου, ο εκτελεστικός διευθυντής της EASO είχε συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και του επανέλαβε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια στα νησιά.
Πόρτες ασφαλείας και «κουμπιά πανικού»
Η Νατάσα Μπερτό συμπλήρωσε λέγοντας πως η «ΕASO έχει λάβει σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας τοποθετώντας επιπλέον προσωπικό ασφαλείας και αναβαθμίζοντας τις υποδομές ασφαλείας στα Hotspot».
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως αν και δεν υπάρχουν ακόμα παρόμοιες αποφάσεις απόσυρσης προσωπικού, σειρά κρατών μελών εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την κατάσταση στα νησιά, με αποτέλεσμα η EASO να έχει εγκαταστήσει πόρτες κινδύνου και… «κουμπιά πανικού» στα hotspot, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας.
Αγία Παρασκευή: Θύμα ενδοοικογενειακής βίας 43χρονη - Κατήγγειλε τον ιερέα σύζυγό της
Ευθύνη των ελληνικών Αρχών η διαχείριση του hotspot στη Χίο
Σχετικά με την κατάσταση στο hotspot της Χίου λίγες ώρες μετά την εκτόνωση των επεισοδίων η εκπρόσωπος Τύπου είπε πως η Επιτροπή είναι «ενήμερη» για τα γεγονότα στη Χίο και συνεχίζει να παρακολουθεί τη κατάσταση, όμως η ασφάλεια στα ελληνικά νησιά αποτελεί «ευθύνη των ελληνικών Αρχών και πρέπει να μεριμνήσουν για αυτήν».
Στη συνέχεια τόνισε πως δεν μπορεί κάνει εικασίες για την μελλοντική στάση άλλων κρατών μελών και για το κατά πόσο θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν την πορεία του Βελγίου, αποσύροντας τους ειδικούς από τα νησιά.
Τέλος, η Νατάσα Μπερτό ολοκλήρωσε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή τα hotspot είναι υποστελεχωμένα καθώς λείπουν ακόμα 44 ειδικοί για την υποστήριξη της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών. Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει νέοι ειδικοί καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έλειπαν 57.
«Κρανίου τόπος» το hot spot στη Χίο
Εγκαταλελειμμένο πεδίο μάχης θύμιζε το πρωί της Πέμπτης ο καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών της Σούδας στη Χίο, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα με πρωταγωνιστές μετανάστες.
Στάχτη και αποκαΐδια, καμένες κουβέρτες και προσωπικά αντικείμενα, αλλά και διάσπαρτες ζημιές σε όλο τον καταυλισμό συνθέτουν τη σημερινή θλιβερή εικόνα.
Περίοικοι και πρόσφυγες μετρούν τις πληγές τους, με τα πνεύματα να παραμένουν οξυμένα.
Μέχρι και σήμερα το πρωί αστυνομία και πυροσβεστική βρίσκονταν επί ποδός υπό τον φόβο νέων επεισοδίων παρότι η ένταση εκτονώθηκε από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης οπότε και αποκαταστάθηκε η τάξη.
Από την πλευρά της η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 37 προσαγωγές υπόπτων, ανάμεσά τους και 2 μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς και στη σύλληψη 2 μεταναστών που φαίνεται ότι πρωταγωνίστησαν τα επεισόδια.
Κατά τη διάρκεια των αναταραχών τραυματίστηκαν 4 άτομα (μετανάστες) ενώ μία έγκυος γυναίκα που διέμενε στον καταυλισμό μετακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου σε κατάσταση σοκ.
Το χρονικό των επεισοδίων
Σύμφωνα με τους περίοικους όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ όταν ομάδα μεταναστών έσπασε κατάστημα βεγγαλικών της περιοχής παίρνοντας από μέσα μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων.
Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στον καταυλισμό και ανάβοντάς τα άρχιζαν να τα πετούν στα γειτονικά σπίτια με τους περίοικους να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια.
Στρώματα και προσωπικά αντικείμενα παραδόθηκαν στις φλόγες
Η συνέχεια δόθηκε εντός του καταυλισμού που λίγα λεπτά αργότερα παραδόθηκε στις φλόγες. Εξαιτίας της πυρκαγιάς το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού καταστράφηκε.
Όμως οι μετανάστες δεν έμειναν εκεί στην παρουσία των πρώτων κατοίκων που συγκεντρώθηκαν στον δρόμο αντέδρασαν με πετροπόλεμο με αποτέλεσμα να σπάσουν 4 αυτοκίνητα καθώς και καταστήματα της περιοχής.
Προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών έχουν καταστραφεί
Παρά την παρουσία των ΜΑΤ, οι μετανάστες δεν υποχωρούσαν για αρκετή ώρα μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στον καταυλισμό. Οι Αστυνομικοί προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.
Το σενάριο της οργανωμένης επίθεσης των μεταναστών ενισχύει το περιστατικό ότι κρατούσαν μέχρι και taser στα χέρια τους, χωρίς να έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο τα προμηθεύτηκαν.
Την παρουσία των περίοικων ενίσχυσαν πολίτες, κυρίως από τη γειτονιά , που κρατούσαν σίδερα και ξύλα στα χέρια προκειμένου να αμυνθούν.