«Αν μπορούσαμε να κλείναμε σήμερα κιόλας τη Φυλή, θα το είχαμε ήδη κάνει. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως η Αττική δεν είναι έτοιμη. Τα προηγούμενα χρόνια δεν προχώρησε ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Έτσι χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα άλλο, σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής. Ένα μοντέλο που θα μας επιτρέπει να μη θάβουμε σκουπίδια, αλλά να ανακυκλώνουμε» είπε ο περιφερειάρχης, παραθέτοντας ταυτόχρονα σειρά στόχων της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση του Λεκανοπεδίου με 8-10.000 νέους καφέ κάδους και 66 απορριμματοφόρα, ίδρυση Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, “πράσινα σημεία” και γωνιές ανακύκλωσης σε σχολεία, εκκλησίες και αλλού και σχεδιασμό για την επεξεργασία των χωριστών ρευμάτων από τη διαλογή στην πηγή. «Στόχος μας είναι να καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από τη διαλογή στην πηγή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων, που είναι η 31η-12-2023. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα» είπε ο κ. Πατούλης.
Χαιρετίζοντας τη διοργάνωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, έκανε λόγο για υπανάπτυκτη Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες της Ευρώπης στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, επειδή «ελάχιστοι θέλουν να πάρουν το πολιτικό βάρος των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για να λυθεί το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις και οι φορείς της Τ.Α. όταν μπορούν να πετάξουν το μπαλάκι στους επόμενους το επιδιώκουν, και αυτό οδηγεί σε προσωρινές λύσεις. Κεντρικά, η εκάστοτε κυβέρνηση δεν λαμβάνει τις αποφάσεις, ώστε όλοι οι φορείς να έχουν κοινή στόχευση και να λυθούν τα προβλήματα».
«Πρέπει, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, πολίτες να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Αν το ζήτημα των πολιτικών είναι να μετατεθεί το πρόβλημα και των εταιρειών να μην πάρει ο ανταγωνιστής το έργο, δεν οδηγούμαστε πουθενά. Ως ΤΕΕ, θα αναλάβουμε κι άλλες πρωτοβουλίες. Θα ενημερώσω και τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που θα έχω το απόγευμα, προκειμένου και ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Καλό είναι να ξεκινήσει μία συζήτηση που θα υπάρξει αποτέλεσμα. Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί» κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Την περιβαλλοντική πολιτική του ΥΠΕΝ, παρουσίασε ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου, Κωνστντίνος Αραβώσης. Αναφέρθηκε σε δύο οριζόντιες πολιτικές, την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμη κατανάλωση. «Με την κοινωνία των πολιτών, θα ενημερώσουμε τον κάθε απλό πολίτη το πώς θα μπορούσε να συμβάλει ο καθένας σε αυτό» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει πράσινες δημόσιες προμήθειες, κίνητρα και επιδοτήσεις για την προσαρμογή τους, πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ που αφορά επιχειρήσεις για την προσαρμογή στην κυκλική οικονομία, αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, οδηγό κυκλικής πόλης για του ΟΤΑ, οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων και άλλα.
Αστυνομικός της Βουλής: Ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή απειλή στον 35χρονο
Για ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων, που θα επενδυθούν στη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση των νέων έργων, μίλησε ο πρόεδρος του Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και αντιπρόεδρος της Attica Bank, Κωνσταντίνος Μακέδος. «Η χώρα μας με ισχυρή βούληση και συντονισμένη δουλειά μπορεί να τεθεί σύντομα επικεφαλής στην κυκλική οικονομία στη Νότια Ευρώπη» είπε. Και σημείωσε ότι η Αttica Bank, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εθνική προσπάθεια, συστήνει ομάδα εργασίας έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, με στόχο τη δημιουργία ενός ελκυστικού χρηματοδοτικού εργαλείου για τα περιβαλλοντικά έργα ΣΔΙΤ».
Στα επόμενα 6-7 χρόνια θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της διαχείρισης αποβλήτων, σημείωσε από την πλευρά του ο γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, επισημαίνοντας αν δεν τεθούν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα δεν θα επιτευχθούν και οι στόχοι. Αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που προκύπτουν από τη γραφειοκρατία στα έργα μελετών και ανάθεσης, υπενθυμίζοντας τον σχεδιασμό, από το ΥΠΕΝ, του νέου πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις, προκειμένου να συρρικνωθεί η διαδικασία.
«Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δημόσια υπόθεση» επισήμανε ο γγ, εξαίροντας τα αποτελέσματα των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κάνοντας λόγο για «εμμονές» από τις οποίες η χώρα πρέπει να απαλλαχθεί. Υπενθύμισε ότι υπάρχουν Περιφέρειες της χώρας που έχουν λύσει ήδη το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως η Δ. Μακεδονία και η Ήπειρος, ενώ δημιουργούνται 8 νέες μονάδες, άλλες 12 είναι σε δημοπράτηση και 40 ακόμη σε μελέτη.
Για ανάγκη «βιολογικής αφύπνισης των λαών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός. Μίλησε για συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και για ορθή νομοθέτηση σε συνδυασμό με την ανάθεση ευθυνών και ελευθερίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση του προβλήματος. Αναφέρθηκε, δε, και σε προβλήματα που προήλθαν από κακονομία, πολυνομία ή λάθος σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η υλοποίηση έργων, αλλά και σε «λαϊκισμό και ιδεολογικές εμμονές» που, όπως είπε, δεν είχαν αποτελέσματα.
«Η ευελιξία στο μέλλον είναι να τα κάνουμε όλα σήμερα» και «Δεν θέλουμε διαχείριση της μιζέριας. Θέλουμε Ρηξικέλευθες αλλαγές», είπε ο κ. Αγοραστός, ενώ κλείνοντας χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» την καθυστέρηση στην εκτροπή του Αχελώου, έργο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.