Αναλυτικά τα ΕΛΠΕ σημειώνουν τα εξής:
«Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο.
Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.
Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων.
Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».
Ενδείξεις μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου νότια της Κρήτης
Ενδείξεις για πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου, προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.
Εάν οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν από τις γεωτρήσεις, τότε δυνητικά οι απολήψιμες ποσότητες μπορεί να είναι της τάξης των 280 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 70 χρόνια.
Σύμφωνα με τα Νέα, ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το 2012-2013 η εξειδικευμένη σε αυτές νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία είχε προσκληθεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την έναρξη των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Οι Νορβηγοί είχαν σκανάρει τότε με το σεισμογραφικό τους σκάφος «Nordic Explorer» τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας γεωλογικά δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.
Τα σεισμογραφικά αποτελέσματα βγήκαν προς πώληση σε υποψήφιους επενδυτές και πριν από περίπου έξι χρόνια μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έσπευσαν να τα αποκτήσουν προκειμένου να τα επεξεργαστούν, να τα μελετήσουν και να λάβουν τελικές αποφάσεις.
Το 2015 οι επιστήμονες πετρελαϊκής εταιρείας που εντόπισαν την ελπιδοφόρα δομή τη βάφτισαν κιόλας: της έδωσαν το όνομα «Τάλως». Ήταν ο μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ηταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες.
Ο «Τάλως» των εκτιμώμενων αποθεμάτων 10 τρισ. κυβικών ποδιών φέρεται να βρίσκεται στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι συγκεκριμένες έχουν μισθωθεί με νόμο πια στην κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Οι περιοχές αυτές προκηρύχθηκαν το 2017 και ενδιαφέρον εκδήλωσε η συγκεκριμένη κοινοπραξία.
Με βάση τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν για διάστημα έως και οκτώ χρόνια. Μετά την οκταετία οι πετρελαϊκές, αφού προχωρήσουν στη λήψη και νέων σεισμικών δεδομένων, θα προχωρήσουν στην πρώτη γεώτρηση για την εξακρίβωση των προαναφερόμενων εκτιμήσεων.