Ο Νοέμβρης αναμένεται θερμός για τα Ιδρύματα που θα κληθούν να δεχτούν χιλιάδες φοιτητές, σε μία χρονιά που και ο αριθμός εισακτέων έφτασε σχεδόν τους 80.000. Ο τελικός αριθμός των μετεγγραφών θα φωτίσει το μέγεθος του προβλήματος, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναζητεί ήδη λύσεις για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, λόγω του προβληματικού θεσμικού πλαισίου που άφησε η προηγούμενη ηγεσία και ειδικότερα ο τέως υπουργός Κώστας Γαβρόγλου με την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη και την άκριτη αντιστοίχηση τμημάτων.
Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή (ΕΡΤ), ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης αναφέρθηκε σε σκέψεις της ηγεσίας που αφορούν τη θέσπιση ως κριτηρίου της βαθμολογίας για να εγκριθεί μία μετεγγραφή. Κι αυτό γιατί φέτος είναι πολύ έντονο το φαινόμενο φοιτητές που έχουν γράψει κάτω από τη βάση, εφόσον πληρούν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια βάσει νόμου, να μπορούν να μετεγγραφούν σε τμήματα με βάση εισαγωγής ακόμα και 18.000 μόρια. Το φαινόμενο είναι πολύ έντονο σε περιπτώσεις οικονομικών τμημάτων, τμημάτων πληροφορικής και γεωπονίας.
Ενδεικτικό παράδειγμα η περίπτωση του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου στο ΟΠΑ η βάση εισαγωγής φτάνει τα 17.959 μόρια, ενώ το αντίστοιχο στην Κοζάνη φτάνει τα 4.490 μόρια. Πρόκειται για μια ψαλίδα 13.500 μορίων, την οποία μελετάει πώς θα καλύψει το υπουργείο Παιδείας ώστε να εξαλείψει τις στρεβλώσεις του συστήματος.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το θέμα της βαθμολογίας θα ληφθεί και στις φετινές υπ’ όψιν, καθώς το ορίζει ο νόμος του 2015. Ειδικότερα, αυτό αφορά τις περιπτώσεις ισοβαθμίας μορίων. Εφόσον οι δικαιούχοι έχουν τον ίδιο αριθμό μορίων και είναι πολλοί περισσότεροι από τις θέσεις που είναι διαθέσιμες, θα ληφθεί υπ’ όψιν η βαθμολογία και θα προκριθεί αυτός που έχει την υψηλότερη.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Διγαλάκης και στην επαναφορά του ν+2 που έχει αναστατώσει μεγάλο αριθμό φοιτητών. Η εξαγγελία της πολιτικής ηγεσίας αφορά επαναφορά του συγκεκριμένου ορίου για την ολοκλήρωση των σπουδών, όμως όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν αφορά όσους είναι αιώνιοι φοιτητές.
Η ηγεσία έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι όταν έρθει η ρύθμιση στη Βουλή και ψηφιστεί θα αφορά τους νεοεισερχόεμενους στα πανεπιστήμια. Για τους υπόλοιπους που ήδη έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις αλλά και εξαιρέσεις, με στόχο να μην βρεθούν προ τετελεσμένων οι φοιτητές.
Από την έντυπη έκδοση