Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η ΔΕΗ εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 29,8 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρουσίαζε κέρδη 87,8 εκατ. ευρώ.
Το κυριότερο όπως αναφέρει το news247.gr, είναι ότι οι ζημιές οφείλονται στην πτώση του τζίρου εξαιτίας της απώλειας πελατών, και μάλιστα εκείνων που θεωρούνται «καλοί πελάτες», οι οποίοι κατευθύνονται ολοένα και περισσότερο στους εναλλακτικούς προμηθευτές. Ο ρυθμός φυγής πελατών από τη ΔΕΗ, μετά την «χαλάρωση» του καλοκαιριού, έχει επανέλθει και προοιωνίζεται αύξηση των οικονομικών απωλειών στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.
Την ίδια στιγμή οι ανεξόφλητες οφειλές των πελατών προς τη ΔΕΗ μεγαλώνουν και έχουν φτάσει στα επίπεδα των 3 δις. ευρώ, χωρίς η διοίκηση της εταιρείας να καταφέρει να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα που απειλεί να βγάλει «στο κόκκινο» τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, η περεταίρω επιδείνωση της ρευστότητας της ΔΕΗ αποτελεί δυναμίτη στα θεμέλια ολόκληρου του ενεργειακού κλάδου.
Λαμία: Απεγκλωβίστηκαν πεζοπόροι στο χιονισμένο Καλλίδρομο - Με ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ η επιχείρηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό έχουν αρχίσει να αποδίδονται ευθύνες στον πρόεδρο της εταιρείας κ. Παναγιωτάκη για το γεγονός ότι κινείται με αργούς ρυθμούς όσον αφορά την αναγκαία προσαρμογή της εταιρείας στα δεδομένα της ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, οι κανόνες της οποίας ήταν γνωστοί και συνεπώς δεν δικαιολογείται να μην υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο αντίδρασης στα νέα δεδομένα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δήλωσή του κατά την ανακοίνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου ο κ. Παναγιωτάκης έθεσε πέντε «αιτήματα» προς την κυβέρνηση, «πετώντας το μπαλάκι» σε επιλογές και αποφάσεις εκτός management της επιχείρησης.
Στην ουσία, ωστόσο, με τα αιτήματα αυτά η ΔΕΗ ζητάει να μπουν εμπόδια στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, πράγμα για το οποίο ούτε καν η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει, στο βαθμό που αποτελούν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών ή στο πλαίσιο της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επικριτές της διοίκησης της προσάπτουν ότι, πέραν του να αιτείται μέτρα προστατευτισμού, δεν ασχολείται αντιστοίχως με το να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, ώστε να συγκρατήσει τους καλούς πελάτες. Εκτιμούν, δε, ότι ακόμα και η πρόταση της ΔΕΗ για δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιρειών για να ανοίξει «υπό έλεγχο» η λιανική του ρεύματος, είναι μια πρόταση που στην πράξη δεν μπορεί να λειτουργήσει και συνεπώς θα κληθεί εκ των υστέρων η επιχείρηση να ενσωματώσει και νέες απώλειες με… κατεπείγουσα διαδικασία.