Η πολιτική των μειωμένων επιχορηγήσεων που συνέχισε η κυβέρνηση Τσίπρα σε συνδυασμό με το γενικευμένο καθεστώς οικονομικής ασφυξίας οδήγησαν στο να δηλώσει αδυναμία σύνταξης προϋπολογισμού για το τρέχον έτος 2016.
Είχαν προηγηθεί οι δήμοι Σαλαμίνας και Φαιστού τον περασμένο χειμώνα ενώ δεκάδες δήμοι βρίσκονται «στο κόκκινο» και απειλούνται καθημερινά με την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.
Η πτώχευση του δήμου Αχαρνών αποδίδεται σε ένα χρέος ύψους 10,27 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και την άρνηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να το καλύψει με δανειοδότηση. Με την ένταξη του δήμου στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, τα οικονομικά του αναμένεται να καλυφθούν σε πρώτη φάση από το ειδικό αποθεματικό του υπουργείου Εσωτερικών ώστε ο ισοσκελισμένος, πλέον, προϋπολογισμός να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους δημότες καθώς στους σχετικούς νόμους προβλέπονται διάφορα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των εξόδων αλλά και την αύξηση των εσόδων.
Όπως μας λέει ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, είναι πιθανό το υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλει:
-Αύξηση των δημοτικών τελών
-Μετατάξεις προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες
-Συγχωνεύσεις νομικών προσώπων του δήμου
Τα μέτρα αυτά προβλέπονται δυνητικά από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στο οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εξαγγείλει αλλαγές χωρίς να τις υλοποιήσει. Τη «σαθρή οικονομική κατάσταση που είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες» επικαλείται και ο δήμος στη σχετική του ανακοίνωση και τη δικαιολογεί λέγοντας ότι «η χρηματοδότηση από την Πολιτεία έχει μειωθεί έως και 60%, λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Αχαρνών, η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού και το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκατ. ευρώ – που βεβαιώνεται από δυο ελέγχους Ορκωτών Λογιστών (2008 και 2014) και του ελέγχου των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (2015) – δημιούργησαν συνθήκες οικονομικού “στραγγαλισμού” στον Δήμο Αχαρνών».
«Μειώσαμε δαπάνες»
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται: «Η δημοτική αρχή μείωσε δραστικά τις δαπάνες του δήμου: ο προϋπολογισμός δαπανών του 2016 είναι μειωμένος κατά 39,50% σε σχέση με αυτόν του 2013 (-61,4 εκατ. €) και μειωμένος κατά 20,45% (-24,16 εκατ. €) σε σχέση με τον προϋπολογισμό δαπανών του 2014. Παράλληλα αναζητήθηκαν πηγές εσόδων, όπως η επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, η είσπραξη ΤΑΠ σε ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο καθορισμός του τέλους ακαθαρίστων εσόδων και ο καθορισμός τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων, που επί σειρά ετών παρέμεναν στα “αζήτητα”. Η αδυναμία ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού του 2016, λόγω του ταμειακού ελλείμματος των 10,27 εκατ. ευρώ, μας ανάγκασε να αιτηθούμε δανεισμό ισοσκέλισης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τον Απρίλιο του 2016.
Παρά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων του δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, τους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις στελεχών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν βρέθηκε τρόπος να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός 2016 του Δήμου Αχαρνών».
Παράλληλα, μας λέει ο κ. Κασσαβός, εκδόθηκε εγκύκλιος μέσα στον Ιούλιο που καταργούσε τις πρακτικές πλασματικής ισοσκέλισης που εφαρμόζονταν κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απάντησε με σημαντική καθυστέρηση αρνητικά. Στην ανακοίνωσή του, ο δήμος επιρρίπτει ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές που δανείστηκαν ή δεν πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.
Ωστόσο, ο κ. Κασσαβός μας δηλώνει πως οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί ως τώρα κανονικά και οι καθυστερήσεις πληρωμών αφορούν μόνο ορισμένους προμηθευτές ή άλλες υποχρεώσεις (π.χ. απαλλοτριώσεις).
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας (30/11/2016), ο δήμος Σαλαμίνας επέβαλε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ύψους 50% για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα ενώ σε μικρότερες ποσοστιαία αυξήσεις είχαν καταφύγει και άλλοι δήμοι (Νίκαιας, Κορυδαλλού, Ελληνικού) για να αποφύγουν τα χειρότερα.
Στα πρόθυρα της κατάρρευσης που απεφεύχθη είχε βρεθεί τον περασμένο χειμώνα και ο δήμος Φαιστού ενώ το υπουργείο Εσωτερικών (εφ. Αυγή-31/12/16) είχε προσφέρει διευκόλυνση εξόφλησης σε 28 δήμους που είχαν σωρεύσει οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικού ύψους 23,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στους δήμους εκείνους ήταν ο δήμος Αχαρνών αλλά και οι δήμοι Βύρωνα, Καισαριανής, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πεντέλης, Σαλαμίνας, Καλύμνου, Σουφλίου, Διρφύων – Μεσαππίων, Ζακύνθου, Γόρτυνας, Θεσσαλονίκης, Κορδελιού – Ευόσμου, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κοζάνης, Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων, Λαρισαίων, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ν. Πηλίου, Σκιάθου, Τοπείρου, Εδεσσας, Πάργας, Τρικκαίων και Ν. Προποντίδας.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί