Αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την αδυναμία του ίδιου του δήμου να ασκήσει έλεγχο στους υπαλλήλους του, ο κ. Καμίνης περιέγραψε την υπόθεση που ξεκίνησε με καταγγελία πολίτη στο γραφείο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολεοδομική ρύθμιση είναι από εκείνες που μπορεί να μπλοκάρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μια επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εκμεταλλευόμενα μια πολυδαίδαλη και αλληλοαναιρούμενη νομοθεσία και νομολογία, κυκλώματα υπαλλήλων έχουν δημιουργήσει διαύλους συνεργασίας με μηχανικούς οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται στις Πολεοδομίες και βρίσκουν τρόπους να ξεπερνούν εμπόδια «με το αζημίωτο».
Ο δήμαρχος παρέπεμψε τον πολίτη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και οργανώθηκε επιχείρηση με προσημειωμένα χαρτονομίσματα που είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν τόσο ο υπάλληλος Μ.Κ. όσο και ο ιδιώτης μηχανικός Λ.Κ.: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το έχω κάνει αυτό, να φέρω πολίτη σε επαφή με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Και δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι υποψίες μου ότι υπήρχε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένας υπάλληλος ο οποίος συναλλασσόταν με ιδιώτη μηχανικό», ανέφερε χθες στο ραδιοσταθμό Βήμα FM o κ. Καμίνης.
Ωστόσο, η εκτεταμένη διαφθορά θεωρείται δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόνον μέσω καταγγελιών και τέτοιας μορφής επιχειρήσεων με την Αστυνομία. Το καθεστώς που επικρατεί είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια και καταγράφεται σε εκθέσεις και πεπραγμένα ελεγκτικών σωμάτων όπως του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Αθηναίων όπως και πολλοί άλλοι δήμοι δεν αξιοποιούν εναλλακτικά όργανα εσωτερικού ελέγχου όπως ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Κυκλοφορούν επίσης ως… ανέκδοτο οι περιπτώσεις ολόκληρων δημοτικών υπηρεσιών στις οποίες οι υπάλληλοι δεν διεκδικούν συλλογικά καταβολή υπερωριών, διότι είναι κοινό μυστικό ότι μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσθετες αποδοχές μέσα από τα δωράκια και τα «λαδώματα».
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί