Πέρσι, τα δύο καταργημένα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά υποδέχτηκαν 4.557 εισακτέους στα 42 τμήματα και κατευθύνσεις, ενώ φέτος ο συνολικός αριθμός μετά τις συγχωνεύσεις φτάνει τους 4.633 εισακτέους, 76 θέσεις περισσότερες από πέρσι. Ο κ. Γαβρόγλου φέρνει φέτος τη μεγαλύτερη αλλαγή στο μηχανογραφικό ανακατεύοντας ακόμα μια φορά τον πίνακα των βάσεων. Η ζήτηση για το νέο πανεπιστήμιο αναμένεται αυξημένη, μιας και πλέον οι ειδικότητες των δύο καταργημένων ΤΕΙ «πανεπιστημιοποιούνται».
Παρά τον υψηλό αριθμό εισακτέων που θα εγκαινιάσει το νέο Ιδρυμα, η εισαγωγή σε αυτό πολύ πιθανόν να αποδειχθεί ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ειδικά στις σχολές Μηχανικών και Υγείας, μιας και οι προβλέψεις σημειώνουν πως οι υποψήφιοι που δεν θα πετύχουν την εισαγωγή τους στα άλλα κεντρικά πανεπιστήμια θα στραφούν πιο εύκολα στο Δυτικής Αττικής παρά στα περιφερειακά.
Χωρίς να αποφεύγονται οι ακρότητες, όπως στην περίπτωση των Βιοϊατρικών Επιστημών, όπου οι εισακτέοι αγγίζουν τους 400, στα περισσότερα τμήματα ο αριθμός είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρσι. Η πολιτική ηγεσία έχει ακολουθήσει και στο νέο Ιδρυμα την πολιτική της «προώθησης» των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές σε στοχευμένες ειδικότητες που αφορούν διοίκηση επιχειρήσεων, τουριστικά, παραϊατρικά, αλλά και ηλεκτρολόγων μηχανικών και πληροφορικής.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Δείτε αναλυτικό πίνακα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με ένα κλικ ΕΔΩ
Κερδισμένοι
Ευνοημένοι από το νέο πανεπιστήμιο είναι οι υποψήφιοι των θετικών επιστημών και των επιστημών Υγείας, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές τμημάτων που έχουν και τη μερίδα του λέοντος στο συνολικό αριθμό εισακτέων.
Για τους υποψήφιους του 2ου επιστημονικού πεδίου, υψηλός είναι ο αριθμός των εισακτέων στη σχολή των Μηχανικών. Ενδεικτικά, τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών με 300 εισακτέους, Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής με 350 εισακτέους και Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών με 255 εισακτέους αποτελούν τα πιο «πολυπληθή» όσον αφορά τους μελλοντικούς τους πρωτοετείς. Σε μικρότερες κλίμακες κινούνται τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών (164 εισακτέοι), Πολιτικών Μηχανικών (221) και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (113 εισακτέοι).
Αθρόα θα είναι και η εισαγωγή στις επιστήμες Υγείας, με το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών να εγκαινιάζει τη λειτουργία του με 400 εισακτέους, ενώ ελαφρώς αυξημένος είναι ο αριθμός και στα Τμήματα Μαιευτικής (107), Νοσηλευτικής (167) και Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας (190).
Ανάσα δίνεται και στους υποψηφίους τους 4ου επιστημονικού πεδίου, που αφορούν οικονομικές σχολές και πληροφορικής. Ενδεικτικά το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων θα δεχθεί 350 άτομα, το Διοίκησης Τουρισμού 288, ενώ το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (σ.σ.: το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Πειραιά ήταν από τα πιο δημοφιλή μεταξύ των υποψηφίων) θα δεχθεί 192 εισακτέους, 22 επιπλέον σε σχέση με πέρσι.
Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, το οποίο «πανεπιστημοποιείται» φέτος, είναι ανοιχτό από όλα τα επιστημονικά πεδία και θα δεχθεί 119 εισακτέους.
Ελπίδα Οικονομίδη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]