Οι συγκεκριμένες ειδικότητες παρουσιάζουν «έκρηξη» εισακτέων σε σχέση με την περσινή χρονιά, είτε σε τμήματα πανεπιστημίων είτε σε τμήματα ΤΕΙ.
Πέραν των «κατευθύνσεων» που δίνει η πολιτική ηγεσία, από τις δημοφιλείς σχολές μόνο οι Νομικές και η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών φαίνεται να βρίσκονται στην παραπάνω λίστα, με την αύξηση ανά τμήμα ή σχολή να ξεπερνάει τους 20 εισακτέους σε σχέση με πέρσι. Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει αναλυτικά τις ειδικότητες που φέτος ξεχωρίζουν στη λίστα του αριθμού εισακτέων, λόγω της μεγάλης ανόδου.
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-159 επιπλέον εισακτέοι
Την «τιμητική» του σε σχέση με τα υπόλοιπα Τμήματα Μηχανικών έχει το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το εν λόγω τμήμα σε όλες τις πολυτεχνικές σχολές βρέθηκε από 23 έως και 34 εισακτέους πάνω. Στα κεντρικά Ιδρύματα, το ΕΜΠ βρέθηκε με 29 θέσεις παραπάνω, φτάνοντας τον αριθμό εισακτέων στους 259, ενώ στο ΑΠΘ οι εισακτέοι αυξήθηκαν κατά 22, με συνολικό αριθμό τους 197. Αντίστοιχες αυξήσεις σημειώθηκαν σε όλα τα τμήματα ηλεκτρολόγων στα περιφερειακά Ιδρύματα, με το Πανεπιστήμιο Πατρών να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση με 34 επιπλέον φοιτητές και συνολικό αριθμό τους 309. Ξεχωριστά προστίθεται σε αυτή την αύξηση ο αριθμός εισακτέων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών που φτάνει τους 300 εισακτέους.
Νομική-73 επιπλέον εισακτέοι
«Δωράκι» στους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι οι 73 επιπλέον θέσεις στην πιο δημοφιλή σχολή του 1ου επιστημονικού πεδίου. Η Νομική Αθήνας βρίσκεται με 25 επιπλέον θέσεις και τελικό αριθμό εισακτέων 435, με 21 θέσεις η Νομική Θεσσαλονίκης και με 27 επιπλέον θέσεις η Νομική Θράκης.
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
Πληροφορική-203 επιπλέον εισακτέοι
Γεωμετρική αύξηση στον αριθμό εισακτέων παρουσιάζουν οι σχολές Πληροφορικής με τεράστια άνοδο τόσο στα κεντρικά Ιδρύματα όσο και στα περιφερειακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της Πληροφορικής βάσει πρόσφατων ερευνών βρίσκεται στην κορυφή των σπουδών με άμεση απορρόφηση των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας. Αναλυτικά, στο ΕΚΠΑ η αύξηση στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών έφτασε τις 24 θέσεις (214 εισακτέοι), στο ΟΠΑ τις 23 θέσεις (203 εισακτέοι), στο ΠΑΠΕΙ το Τμήμα Πληροφορικής 20 θέσεις (180 εισακτέοι) και το Ψηφιακών Συστημάτων 21 θέσεις (186 εισακτέοι). Στο ΑΠΘ υπήρξε μικρότερη αύξηση με 15 θέσεις επιπλέον (135 εισακτέοι), ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έφτασε τις 29 επιπλέον θέσεις (259 εισακτέοι). Αντίστοιχες αυξήσεις σημειώθηκαν και στα ΤΕΙ στα Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής.
Ψυχολογία-129 επιπλέον θέσεις εισακτέων
Μία ακόμα ανάσα στο 1ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο, παρά το γεγονός ότι έχει τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων κάθε χρόνο (περίπου 32.000), προσφέρει τις λιγότερες επιλογές. Η Ψυχολογία Αθηνών αυξάνει κατά 19 εισακτέους τον αριθμό της σε σχέση με πέρσι, το ΑΠΘ κατά 20 εισακτέους, ενώ εντύπωση προκαλεί η έκρηξη των εισακτέων στα τμήματα ΦΠΨ με 34 επιπλέον στο ΕΚΠΑ (σ.σ.: σημειώνεται ότι έχει προταθεί από το Ιδρυμα στο υπουργείο Παιδείας να καταργηθεί από την επόμενη χρονιά το τμήμα) και στο ΦΠΨ Ιωαννίνων με 35 επιπλέον θέσεις.
Τουριστικά-176 επιπλέον εισακτέοι στα ΤΕΙ
Οι τουριστικές σπουδές απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων με επίκεντρο τα ΤΕΙ της περιφέρειας. Ο αριθμός εισακτέων αυξάνεται κατά πολύ στις σχολές Διοίκησης και Τουρισμού, ενώ στην Αθήνα ελαφρώς αυξημένος είναι ο αριθμός στο τουριστικό τμήμα του ΠΑΠΕΙ, ενώ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ο αριθμός των εισακτέων στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού φτάνει τους 288.
Ελπίδα Οικονομίδη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]