«Αμφιβάλλω ότι το θέμα για τον Τούρκο πρόεδρο έχει να κάνει πράγματι με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και με τις κουρδικές εξτρεμιστικές ομάδες. Αντιθέτως, ο Ερντογάν προσπαθεί να ανεβάσει την τιμή», σημείωσε ο κ. ‘Ασελμπορν σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) και έκανε λόγο για «νοοτροπία παζαριού». Η αρνητική στάση της Άγκυρας έχει πιθανότατα σχέση με το γεγονός ότι η Τουρκία ελπίζει σε παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων, ανέφερε.
Η Άγκυρα αιτιολογεί τις επιφυλάξεις της για το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επικαλούμενη σχέσεις των δύο χωρών με το κουρδικό ΡΚΚ, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα υπουργός ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ δήλωσε πως αναμένει ότι η Τουρκία θα συγκατατεθεί τελικά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να ληφθούν «σοβαρά υπ’ όψιν» τα τουρκικά επιχειρήματα.
«Η ένταξη δύο τόσο ισχυρών κρατών – μελών της ΕΕ στο ΝΑΤΟ θα εμπλουτίσει τη Συμμαχία και είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι και η Τουρκία μπορεί να πειστεί για αυτό», δήλωσε η κυρία Λάμπρεχτ στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ και ζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες που έχει εκφράσει η ‘Αγκυρα.
Η υπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το εάν αυτό συνεπάγεται και γερμανικές παραχωρήσεις, καθώς ήδη η προηγούμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε διακόψει εν μέρει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή στη βόρεια Συρία το 2019.
Ειδήσεις σήμερα
Αποστολή στις ΗΠΑ – Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Στήριξη σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και ενέργεια
Κάτω Πατήσια: Τα 3 σενάρια για τον απαγχονισμό του 14χρονου που εξετάζουν οι Αρχές
Γλυκά Νερά: Η μεγαλύτερη ποινή στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για την φρίκη