Αυτό αναφέρει ιταλική κυβερνητική πηγή που επιβεβαίωσε πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων ANSA.
Συγκεκριμένα, ο Τυνήσιος παρέμεινε για λίγο καιρό στην Ιταλία και ακολούθως ταξίδεψε στη Σουηδία από όπου αργότερα απελάθηκε. Επέστρεψε στη συνέχεια για δεύτερη φορά στην Ιταλία, όπου το 2016 οι Αρχές της Μπολόνια τον χαρακτήρισαν εξτρεμιστή και οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν βήμα προς βήμα τις κινήσεις του.
https://twitter.com/GoldingBF/status/1714055460020486407?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1714055460020486407%7Ctwgr%5E06c94b0e8b13eb47e6af6a19755210fb45d7b6f7%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1425157%2Fvelgio-o-45hronos-tromokratis-ton-vruxellon-eihe-ftasei-sti-labedouza-to-2011-kai-sti-suneheia-taxidepse-sti-souidia%2F
Το 2019, ο 45χρονος Αμπντεσαλέμ Λασουέντ, Τυνήσιος στην καταγωγή έφθασε στο Βέλγιο, αιτήθηκε άσυλο, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.
Ο τρομοκράτης του ISIS εξουδετερώθηκε, σήμερα, από τις βελγικές αρχές, οι οποίες τον εντόπισαν σε καφέ στο προάστιο Schaerbeek. Ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του από αστυνομικά πυρά στον θώρακα και εξέπνευσε στο ασθενοφόρο. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Annelies Verlinden, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους καθώς ο άνδρας ήταν ακόμα οπλισμένος.
Ο τρομοκράτης του ISIS εξουδετερώθηκε, σήμερα, από τις βελγικές αρχές, οι οποίες τον εντόπισαν σε καφέ στο προάστιο Schaerbeek. Ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του από αστυνομικά πυρά στον θώρακα και εξέπνευσε στο ασθενοφόρο. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Annelies Verlinden, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους καθώς ο άνδρας ήταν ακόμα οπλισμένος.
Βρυξέλλες: Εξηγήσεις για τον τρομοκράτη ζητά ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο – «Γιατί βρισκόταν ακόμα στη χώρα;»
Εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση RTL-Tvi είπε ότι αναμένει εντός της ημέρας απάντηση από τις αρμόδιες Αρχές, για ποιο λόγο ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης βρισκόταν στη χώρα, ενώ είχε απορριφθεί το αίτημα ασύλου του.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός είπε ότι δεν κατανοεί γιατί ένα άτομο που έχει λάβει πολλαπλές εντολές να εγκαταλείψει την επικράτεια εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βέλγιο και δεν παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το αίτημα του άνδρα για άσυλο απορρίφθηκε.
«Ουσιαστικά είχε λάβει εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα. Δεν βρισκόταν σε κέντρο ασύλου, ήταν στις Βρυξέλλες, δεν είχε πια σπίτι και ως εκ τούτου οι υπηρεσίες δεν μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θέλω να απαντηθούν σήμερα το απόγευμα», είπε ο Ντε Κρόο. Ωστόσο, εξήγησε ότι ο δράστης «ήταν γνωστός στην αστυνομία αλλά όχι για βίαιο ριζοσπαστισμό (…) και δεν υπήρχε σύνδεση με τον εξτρεμισμό», τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί γιατί δεν έγινε σωστή αξιολόγηση και δεν ήταν καταγεγραμμένος στις λίστες της αντιτρομοκρατικής.
Κέιτ Μίντλετον: Θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το όνομα της - Είχε τελικά καρκίνο;
https://twitter.com/PandeyHoga/status/1714214700098245035?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1714214700098245035%7Ctwgr%5E06c94b0e8b13eb47e6af6a19755210fb45d7b6f7%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1425157%2Fvelgio-o-45hronos-tromokratis-ton-vruxellon-eihe-ftasei-sti-labedouza-to-2011-kai-sti-suneheia-taxidepse-sti-souidia%2F
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι ο φερόμενος ως δράστης δεν φαίνεται να ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο δίκτυο κι’ ότι «όλα δείχνουν ότι αυτός ο άνθρωπος έδρασε εντελώς ατομικά».
Βρυξέλλες: Το «σκοτεινό» προφίλ του μακελάρη
Ο δράστης ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους σε πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ταυτοποιήθηκε και «εξουδετερώθηκε» από τις αρχές. To βράδυ της Δευτέρας (16/10) άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Σουηδοί και να τραυματιστεί ένας ακόμη, λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας.
Another video of Shooting this Monday evening in the center of Brussels: There were 2 dead and several injured” #bruxelles #attentat #arras #Belgique
— Ratnesh Mishra (@Ratnesh_speaks) October 16, 2023
Το όνομά του είναι Aμπντεσαλέμ Λασουέντ και είναι 45χρονος Τυνήσιος. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές.
Ήθελε να εκδικηθεί για το έγκλημα μίσους με θύμα 6χρονο Παλαιστίνιο
Μετά το περιστατικό, ο φερόμενος ως δράστης χρησιμοποίησε το όνομα «Slayem Slouma» για να καυχηθεί για τις δύο δολοφονίες στο Facebook, προσθέτοντας ότι προσπάθησε να εκδικηθεί τη δολοφονία ενός εξάχρονου Παλαιστίνιου στις ΗΠΑ, γράφει η Daily Mail. Το αγόρι βρήκε τραγικό θάνατο στην κομητεία Γουίλ κοντά στο Σικάγο καθώς ένας άνδρας 71 ετών του επιτέθηκε με στρατιωτικό μαχαίρι. Το άτυχο παιδί που έιχε παλαιστινιακές ρίζες, δέχθηκε 26 μαχαιριές.
Ο ύποπτος είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019. Έλαβε αρνητική απάντηση ένα χρόνο αργότερα και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Η εντολή να εγκαταλείψει την επικράτεια δεν μπορούσε ποτέ να του επίδοθεί, καθώς ο άνδρας που μέχρι τότε ήταν γνωστός στην αστυνομία για εμπορία ανθρώπων, παράνομη διαμονή και κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, δεν έμεινε ποτέ σε κέντρο ασύλου και, επομένως, ο εντοπισμός του ήταν αδύνατος.
Το 2016, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Τυνησία ανέφεραν ένα ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ και την επιθυμία του να ενταχθεί στη τζιχάντ. Αλλά αυτή ήταν, εκείνη την εποχή, μία από τις δεκάδες αναφορές στο πλαίσιο των επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και δεν είχε γίνει τίποτα εκείνη τη στιγμή, επιβεβαίωσε ο Βαν Κουίκενμπορν.
Πιο πρόσφατα, στις αρχές του έτους, ο ένοικος ενός κέντρου ασύλου της Αμβέρσας δέχθηκε απειλές από τον ύποπτο μέσω κοινωνικών δικτύων. Η καταδίκη του για τρομοκρατία στην Τυνησία ώθησε την αστυνομία της Αμβέρσας να καλέσει το Κοινό Κέντρο Πληροφοριών, μια ομάδα που δημιουργήθηκε μετά την περίοδο των επιθέσεων για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία. Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κοινού δικαίου, αλλά όχι για τρομοκρατία.