Μολονότι, κατά το πρακτορείο Reuters, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων «φωνάζουν», στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ότι η αντιγραφή της «στρατηγικής του φόβου», που υιοθέτησε το 2016 η κυβέρνηση Κάμερον προ του δημοψηφίσματος του Brexit, δεν αποδίδει καρπούς ούτε στη Γαλλία, ο Μακρόν επιμένει σε αυτήν ως το τέλος.
Περισσότερο, βέβαια, κι από τις πρωτοφανείς κορόνες του Μακρόν, ότι «σε περίπτωση επικράτησης των ακραίων κομμάτων η χώρα θα οδηγηθεί σε εμφύλιο», οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τον Εθνικό Συναγερμό ή από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που καλπάζουν δημοσκοπικά. (Η ακροδεξιά παράταξη προηγείται με 33%-36% και η αριστερή ακολουθεί στο 27%-29,5%, την ώρα που η κεντρώα Αναγέννηση του προέδρου περιορίζεται στο 19%-21%).
Σε μια πρωτόγνωρη πολιτική παρέμβαση, μια από τις κορυφαίες επιχειρηματικές φυσιογνωμίες της Γαλλίας, o τραπεζίτης και CEO της διαχειρίστριας εταιρίας του παρισινού χρηματιστηρίου, Euronext, Στεφάν Μπουζνά, δήλωσε ότι υπάρχει «απόλυτη αβεβαιότητα και άγνοια για το πώς θα συμπεριφερθεί μια ομάδα που δεν έχει κυβερνήσει ποτέ». Ο Μπουζνά πρόσθεσε ότι εκτός από την οικονομία υπάρχει φόβος για την ενότητα της γαλλικής κοινωνίας, με ό,τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στις επιχειρήσεις. Ο ίδιος εξέφρασε φόβους για απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους και των εταιρικών ομολόγων. Ιδιαίτερη ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο και τους παράγοντες της αγοράς προκαλούν οι εξαγγελίες του Εθνικού Συναγερμού για μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 20% σε 5,5% (μέτρο με δημοσιονομικό κόστος 17 δισ. ευρώ), όπως και για επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 64 στα 60-62 χρόνια. Επίσης, εκφράζονται φόβοι πως η Ακροδεξιά ή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα επαναφέρουν τον καταργηθέντα το 2017 κλιμακωτό Περιουσιακό Φόρο Αλληλεγγύης (ISF) για ακίνητες περιουσίες άνω των 800.000 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι, μέσα στο γενικευμένο πνεύμα ανασφάλειας, αναλυτές σε διάφορα ΜΜΕ δίνουν συμβουλές στους Γάλλους πώς θα περιφρουρήσουν καλύτερα τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους!
Μιλώντας το πρωί στο podcast «Generation Do it Yourself», ο Μακρόν κατήγγειλε πως «ο διχασμός που καλλιεργεί ο Εθνικός Συναγερμός, σε συνδυασμό με τη μορφή κομμουνιταριανισμού (κοινοτισμού), που προπαγανδίζει η Ανυπότακτη Γαλλία, οδηγούν και τα δύο σε εμφύλιο πόλεμο». Η Μαρίν Λεπέν απάντησε ότι «το χάος είναι ο ίδιος ο Μακρόν και το ενσαρκώνει από τη στιγμή που εκλέχτηκε», ενώ ο υποψήφιος πρωθυπουργός της, Ζορντάν Μπαρντελά, υπογράμμισε ότι «ένας πρόεδρος δεν πρέπει να λέει τέτοια πράγματα». Και ο Μελανσόν, όμως, αντέδρασε λέγοντας ότι «στην πραγματικότητα, τις εμφύλιες ταραχές τις προκαλεί η πολιτική του Μακρόν, όπως βλέπουμε και στη Νέα Καληδονία».
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η αντιπαράθεση χτύπησε ταβάνι το βράδυ, στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ με τον επίδοξο διάδοχό του Ζορντάν Μπαρντελά και τον εκπρόσωπο της ενωμένης Αριστεράς, Μανουέλ Μπομπάρ. Εκεί, σε ένα στούντιο-«ρινγκ» στράφηκαν όλοι εναντίον όλων.
Νωρίτερα ο Ατάλ είχε σιγοντάρει τον Μακρόν, προειδοποιώντας, στο ραδιόφωνο Europe 1, ότι η νίκη του Εθνικού Συναγερμού θα οδηγήσει τη γαλλική οικονομία στην καταστροφή. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, επικαλέστηκε πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας, για κίνδυνο να διασαλευτεί η δημόσια τάξη και να ξεσπάσουν ταραχές στους δύο γύρους των εκλογών, δηλαδή στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομία είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει.
Αίσθηση προκάλεσε, εν τω μεταξύ, η παρέμβαση του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ και μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντομινίκ Στρος-Καν, που κάλεσε σε καταψήφιση όλων των ακροδεξιών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο, ακόμη κι αν ο αντίπαλός του προέρχεται από την Ανυπότακτη Γαλλία. «Πρέπει να επιλέγουμε τον καλύτερο εχθρό μας, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΑΜΙΓΩΣ ΓΑΛΛΟΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Το βράδυ της Δευτέρας, ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής και τον περιορισμό της μετανάστευσης, λέγοντας με αυτοπεποίθηση: «Είμαστε μια πατριωτική ρεπουμπλικανική δύναμη, η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική και είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε». Ο Μπαρντελά τόνισε ότι στο εξής ο γαλλικός στρατός και η αστυνομία θα επανδρώνονται μόνο από αμιγώς Γάλλους πολίτες, χωρίς διπλή ιθαγένεια, θα περικοπούν τα επιδόματα των αλλοδαπών και θα απονέμεται αυστηρότερα η ιθαγένεια σε αλλοδαπούς γεννημένους στη Γαλλία (δίκαιο του εδάφους). Ακόμη υποσχέθηκε «ρεαλιστικά μέτρα» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, κατήγγειλε την Αριστερά για «αντισημιτισμό» και σημείωσε πως το κόμμα του αντιμετωπίζει με προσοχή τις προσπάθειες ανάμιξης της Ρωσίας στις γαλλικές υποθέσεις. Τέλος, εξήγγειλε «big bang» στα σχολεία, με απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων και δοκιμαστική επιστροφή της ποδιάς.
Ειδήσεις σήμερα
Ανάλυση: Πόσο κινδυνεύει η Κύπρος από τις απειλές της Χεζμπολάχ
Αυγή: Δεν κυκλοφόρησε η εφημερίδα πρώτη φορά μετά τη χούντα – Το τελευταίο πρωτοσέλιδο