Ο ιδρυτής του Wikileaks, της ΜΚΟ που από το 2006 δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα από ανώνυμες πηγές, άφησε πίσω χθες φυλακή υψίστης ασφαλείας έξω από το Λονδίνο όπου κρατείτο από το 2019 κι επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος που σήμερα αναμένεται να προσγειωθεί στην πατρίδα του, την Αυστραλία.
Προηγουμένως, σήμερα τα ξημερώματα σύμφωνα με το πλάνο, προβλεπόταν μια στάση στις αμερικανικές Βόρειες Μαριάνες στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ενώπιον δικαστηρίου ο 52χρονος Ασάνζ θα δήλωνε ένοχος για «παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» για να του επιβληθεί τυπικά ποινή φυλάκισης 62 μηνών και να αφεθεί ελεύθερος, αφού την έχει εκτίσει με το παραπάνω.
Από το 2012 ήταν έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα που ήρε την προστασία της το 2019 και με αστυνομική επέμβαση οδηγήθηκε στις βρετανικές φυλακές.
Ολα είχαν ξεκινήσει το 2010 όταν ο Ασάνζ έκανε το «λάθος» να δημοσιεύσει σειρά αποκαλύψεων για τη δράση αμερικανικών δυνάμεων στα πολεμικά μέτωπα Αφγανιστάν και Ιράκ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, που στοιχειοθετούσαν εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ΗΠΑ απήγγειλαν μακροσκελέστατο κατηγορητήριο με 18 συνολικά κατηγορίες. Σε περίπτωση καταδίκης κινδύνευε με κάθειρξη 175 ετών.
Ουισκόνσιν: Μαθητής και δάσκαλος νεκροί από το μακελειό στο σχολείο
Μετά από έναν Γολγοθά με επιπτώσεις και στην κατάσταση της υγείας του, που επί χρόνια παρακολουθούσαν και αντάλλασσαν πυρά μεταξύ τους οι θιασώτες της ασφάλειας και οι υπέρμαχοι της ελευθερίας έκφρασης και ελευθεροτυπίας παγκοσμίως, Ασάνζ και Ουάσιγκτον έκαναν έναν συμβιβασμό.
«Ο Γολγοθάς του γιου μου φθάνει επιτέλους στο τέλος του», δήλωσε η μητέρα του Κριστίν, που περιμένει να τον σφίξει στην αγκαλιά της.
Η σύζυγός του Στέλλα, δικηγόρος που τον γνώρισε όσο ήταν στην πρεσβεία του Ισημερινού και απέκτησε μαζί του δύο παιδιά ηλικίας 7 και 5 ετών, δηλώνει πανευτυχής επίσης, αλλά κι οργισμένη, γιατί άργησε να έρθει πολύ αυτή η ημέρα. Ευχαριστεί, όπως και το Wikileaks, όσους για χρόνια δεν τον ξέχασαν και μετείχαν σε μια παγκόσμια εκστρατεία που έφθασε μέχρι τον ΟΗΕ.
Η Ελίζαμπεθ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χαιρέτισε την απελευθέρωσή του, σημειώνοντας πως η υπόθεση Ασάνζ «εγείρει προβληματισμό σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του λόγου και δημοσιογραφικές ενώσεις κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Η δίωξη των ΗΠΑ εις βάρος του δημιούργησε κακό προηγούμενο. Ο Ασάνζ δεν ήταν τυπικά δημοσιογράφος, όμως πολλοί δημοσιογράφοι και ΜΜΕ ανά τον κόσμο ζυγίζουν ανάλογα τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια από διαρροές και το όφελος της κοινωνίας όταν φτάνουν στα χέρια τους ανάλογες πληροφορίες.
Η πηγή του Ασάνζ που αποκαλύφθηκε, η πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ που του έδωσε 700.000 διαβαθμισμένα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 σε 35 χρόνια κάθειρξη από στρατοδικείο στις ΗΠΑ. Αφέθηκε ελεύθερη το 2017, με παρέμβαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ποια λάθη στον επανυπολογισμό φέρνουν αναδρομικά
Aσάνζ: Προσωπικός θρίαμβος – Πύρρειος νίκη της ελευθερίας
Δολοφονία Καραϊβάζ: «Μιλάνε» τα εμβάσματα για τους φυσικούς αυτουργούς