Οταν ο γ.γ. της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έκανε λόγο (πριν από λίγες ημέρες), για να τιμήσει τη μνήμη ενός προσωπικού του φίλου και ανώτερου διοικητή που έχασε τη ζωή του από στοχευμένη ενέργεια του Ισραήλ, οι αναφορές του ήταν αξιοσημείωτες τόσο για τον εξαιρετικά προκλητικό και απειλητικό τόνο τους όσο και για την εστίασή τους στην Ανατολική Μεσόγειο (ο υπογράφων λόγω της ευαισθησίας σειράς πληροφοριών του επεσήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από Αμερικανούς/CENTCOM/EUCOM /NATO σε Νάπολη, στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, στο στρατιωτικό επιτελείο της Ε.Ε. κ.ά.)
Το πιο βασικό σημείο από την 12σέλιδη ομιλία της 19ης Ιουνίου ήταν η απειλή του να χτυπήσει την Κύπρο αν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τις αεροπορικές βάσεις του νησιού ή άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια ενός μελλοντικού πολέμου στον Λίβανο (λογική η εστίαση δεκάδων ΜΜΕ λόγω της θέσης του κράτους-μέλους της Ε.Ε). Αξιοσημείωτο είναι ότι η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε σειρά μεσογειακών στόχων που ανήκουν στο Ισραήλ, ενώ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο πλοία και περιουσιακά στοιχεία άλλων χωρών.
Το τι ακριβώς μπορεί να κάνει η Χεζμπολάχ είναι αβέβαιο, καθώς κατά τη διάρκεια του πολέμου των 34 ημερών του 2006 στον Λίβανο, η οργάνωση εξέπληξε το Ισραήλ χτυπώντας τη ναυτική κορβέτα της Χανίτ με έναν αντιπλοϊκό πύραυλο, ενώ περιπολούσε στα ύδατα κοντά στη Βηρυτό, σκοτώνοντας πολλά μέλη του πληρώματος. Ενας μελλοντικός πόλεμος πιθανότατα θα έθετε τη Χεζμπολάχ στο να στοχεύει την ισραηλινή στρατιωτική και εμπορική ναυτιλία στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με τις προσοδοφόρες υπεράκτιες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της χώρας (περιοχές Λεβιάθαν κ.ά.) Αλλες χώρες θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν απειλές από ξένα πλοία που καταπλέουν σε λιμάνια του Ισραήλ ως και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ/USN που έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην άμυνα της χώρας από επιθέσεις πυραύλων από τον Λίβανο ή το Ιράν.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η Χεζμπολάχ έχει μια σειρά υπολογίσιμων επιλογών για να υποστηρίξει την απειλή του Νασράλα. Η οργάνωση εκτιμάται ότι διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο πυραύλων εδάφους-εδάφους υψηλής ακρίβειας, κυρίως της οικογένειας Fateh, ιρανικής κατασκευής, που καλύπτουν εμβέλεια από 250 έως 1.000 χιλιόμετρα, ενώ φέρουν κεφαλή 450 κιλών μεγάλης εκρηκτικότητας. Επίσης, διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων και πυραύλους κρουζ παρόμοιους σε ποιότητα και ποσότητα με ό,τι οι Χούτι έχουν χρησιμοποιήσει εναντίον διεθνών πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ( από τον Νοέμβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά προηγμένου Ρωσικού Yakhont, ενός υπερηχητικού όπλου με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων).
Ως εκ τούτου, η Χεζμπολάχ θα είχε σχετικά μικρό πρόβλημα να στοχεύσει την αεροπορική βάση της Βρετανίας/RΑF στο Ακρωτήρι, το κοντινό ραντάρ επιτήρησης PLUTO II πάνω από τον ορίζοντα ή το ραντάρ και το σταθμό συλλογής πληροφοριών σημάτων επί του Ορους Τρόοδος. Οι πύραυλοι τύπου Fateh θα μπορούσαν να φτάσουν σε αυτούς τους στόχους είτε από τις ορεινές παράκτιες περιοχές του Λιβάνου (περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά) είτε ανατολικά από το Baalbek, στην κοιλάδα Μπεκάα, παρέχοντας στη Χεζμπολάχ άφθονη ευελιξία για την προστασία των εκτοξευτών της από αντεπιθέσεις. Η οργάνωση διαθέτει επίσης μεγάλα αποθέματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών μονόδρομης επίθεσης ικανά να φτάσουν στόχους γύρω από την Κύπρο, από αγκυροβολημένα πλοία (ανοιχτά της Βηρυτού, της Τρίπολης κ.ά.) μέχρι εγκαταστάσεις στη χαοτική λιβανέζικη ενδοχώρα.
Πράγματι, δεν είμαι σίγουρος αν ο Νασράλα είναι πραγματικά πρόθυμος να συνεχίσει την προκλητική αναφορά του κατά της Κύπρου, δεδομένου του κινδύνου να παρασύρει περισσότερες χώρες της Ε.Ε. σε μια πιθανή σύγκρουση. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν υπάρξει επίθεση στο νησί, η απειλή από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή για να κρατήσει την Κύπρο στο περιθώριο οποιουδήποτε μελλοντικού πολέμου στον Λίβανο.
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
Η απειλή του Νασράλα τονίζει την πραγματική προοπτική της διεύρυνσης της σύγκρουσης Χεζμπολάχ-Ισραήλ στη Μεσόγειο. Αν ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος, η ισραηλινή στρατιωτική και εμπορική κυκλοφορία στη θάλασσα θα κινδύνευε σίγουρα, δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της σιιτικής πολιτοφυλακής και του ιστορικού τακτικού αιφνιδιασμού (πχ. στόχος το πλοίο). Τα υπεράκτια ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία του Ισραήλ θα ήταν επίσης σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας της αμερικανικής εταιρίας Chevron. Πέρα από το Ισραήλ, η εμπορική ναυτιλία στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να απειληθεί άμεσα ή να παγιδευτεί στα πυρά, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα. Ακόμη και οι Χούτι θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξαπολύσουν επιθέσεις αλληλεγγύης σε στόχους σε αυτά τα μακρινά ύδατα, δεδομένων των drones και των πυραύλων αυτοκτονίας μεγάλου βεληνεκούς.
Ειδήσεις σήμερα
Αυγή: Δεν κυκλοφόρησε η εφημερίδα πρώτη φορά μετά τη χούντα – Το τελευταίο πρωτοσέλιδο
Τζούλιαν Ασάνζ: Επιστρέφει σπίτι μετά από 14 χρόνια…
Συντάξεις: Ποια λάθη στον επανυπολογισμό φέρνουν αναδρομικά
Δολοφονία Καραϊβάζ: «Μιλάνε» τα εμβάσματα για τους φυσικούς αυτουργούς