Σε ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά που έγιναν viral στο διαδίκτυο και είναι ενδεικτικά του παραλογισμού που επικρατεί στην Κίνα, όσον αφορά τον κορονοϊό, μια γυναίκα φαίνεται να γεννάει όρθια στον δρόμο έξω από ένα μαιευτήριο. Στην έγκυο δεν επετράπη η είσοδος στην κλινική, καθότι δεν είχε κάνει τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.
Το βίντεο αναρτήθηκε και στο Twitter, όπου συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές. Προσοχή: Οι εικόνες ίσως θεωρηθούν ενοχλητικές από ορισμένους θεατές.
Graphic warning! I cried when watching this. Woman forced to labor standing in front of Gulan People’s Hospital in Gulan County, Luzhou City, #Sichuan Province, #CCPChina as she didn’t have a #COVID test report!
This is a shame to entire humankind!#ChinaUprising #chinaprotest pic.twitter.com/cwN6ndaiDM— Jennifer Zeng 曾錚 (@jenniferzeng97) November 29, 2022
Κίνα: Νέες διαδηλώσεις μετά το αίτημα των Αρχών για «καταστολή»
Οι εντάσεις συνεχίζονται στην Κίνα, όπου νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης, παρά το αίτημα για “καταστολή” από τις αρχές ώστε να περιοριστεί το κύμα αυτό οργής σε πανεθνικό επίπεδο κατά των υγειονομικών περιορισμών για την αναχαίτιση της COVID-19 και υπέρ περισσότερων ελευθεριών.
Οι αρχές της Κίνας αντιμετωπίζουν το πιο εκτεταμένο κύμα διαμαρτυριών μετά τις κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 και την αιματηρή καταστολή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του θεσμού που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναμένεται σήμερα στο Πεκίνο, όπου αύριο, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο της διαρκούς επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (ANP) Βου Μπανγκούο.
Χθες, η Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις της τάξης, έκρινε ότι θα πρέπει “να κατασταλούν αποφασιστικά, σύμφωνα με τον νόμο, οι εγκληματικές δράσεις που έχουν στόχο τη διάλυση της κοινωνικής τάξης και την προστασία με αποφασιστικότητα της κοινωνικής σταθερότητας”.
The CCP is going to have to crack down hard in order to survive, similar to the Tiananmen square massacre in 1989. These videos are happening all over China.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ21/01/2025|23:21Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Police arrest residents in China’s Xinjiang province. They smash this guys cellphone for recording ⚠️⚠️⚠️
sound … pic.twitter.com/GmcChiqIo5
— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) November 27, 2022
Οι διαμαρτυρίες αυτές έγιναν έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια σκληρών υγειονομικών περιορισμών κατά της COVID-19 και εν μέσω απογοήτευσης του πληθυσμού από το κινεζικό πολιτικό σύστημα, έναν μήνα μετά την εξασφάλιση από τον Σι Τζινπίνγκ μιας άνευ προηγουμένου τρίτης θητείας στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της χώρας.
Στο Πεκίνο, την Σανγκάη, αλλά και την Ουχάν, την Γκουανγκτζόου κι άλλες πόλεις της χώρας ξέσπασαν διαδηλώσεις το σαββατοκύριακο, αιφνιδιάζοντας το ισχυρό κινεζικό σύστημα ασφαλείας, το οποίο έχει έκτοτε σφίξει τα μέτρα για να εμποδίσει οποιαδήποτε νέα συγκέντρωση.
Συλλήψεις
Ωστόσο νέες συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στην Γκουανγκτζόου, στη νότια Κίνα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επαληθεύτηκαν από το AFP.
Shanghai
Brutal beatings carried out by the police.#Shanghai #ShanghaiProtests #ChinaProtests #ChinaUprisingThread pic.twitter.com/9b5OszTRCf— 247ChinaNews (@247ChinaNews) November 30, 2022
Πλάνα των βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν αστυνομικούς με ολόσωμες λευκές στολές που είναι εξοπλισμένοι με διαφανείς ασπίδες για την αντιμετώπιση ταραχών να προχωρούν σε γραμμές σε δρόμο της περιοχής Χαϊτζού, ενώ γυάλινα αντικείμενα εκτοξεύονται γύρω τους.
Στα βίντεο, τα οποία εντοπίστηκαν γεωγραφικά από το AFP, ακούγονται φωνές ενώ οδοφράγματα βρίσκονται αναποδογυρισμένα στο έδαφος.
China
Protests are erupting across China as people have had enough of the draconian zero Covid lockdowns. This is what eventually happens when people power mobilises against oppressive governments that take away freedoms and human dignity. pic.twitter.com/NsZgZTxEYT
— James Melville (@JamesMelville) November 27, 2022
Φαίνονται επίσης άνθρωποι να πετούν αντικείμενα προς την αστυνομία και στη συνέχεια, σε άλλο απόσπασμα, γύρω στα δώδεκα άτομα με δεμένα τα χέρια δείχνουν να έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις της τάξης.
Κάτοικος της Γκουανγκτζόου, ο οποίος ζήτησε να κατονομαστεί ως Τσεν, διηγήθηκε στο AFP ότι είδε περίπου εκατό αστυνομικούς να κατευθύνονται προς το χωριό Χουτζιάο, το οποίο αποτελεί τμήμα της Χαϊτζού, και να συλλαμβάνει τουλάχιστον τρεις άνδρες χθες, Τρίτη, το βράδυ.
#China is on the verge of #revolution! pic.twitter.com/2nZIJLfMac
— WAKE UP #WeThePeople (@LetsGoBrando45) November 25, 2022
Η περιοχή της Χαϊτζού στην Γκουανγκτζόου, όπου ζουν περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, αποτελεί το επίκεντρο νέας εστίας κρουσμάτων της COVID-19 και έχει τεθεί σε λοκντάουν από τα τέλη Οκτωβρίου.
Το στοιχείο που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις αυτές σε όλη τη χώρα ήταν η πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, στην βορειοδυτική Κίνα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους.
Οι χρήστες του διαδικτύου καταγγέλλουν ότι οι υγειονομικοί περιορισμοί που ισχύουν στην πόλη εμπόδισαν την γρήγορη άφιξη βοήθειας, επιχείρημα το οποίο απέρριψαν οι αρχές.
Ωστόσο οι διαδηλώσεις πήραν γρήγορα πολιτική τροπή, με ορισμένους να αξιώνουν την παραίτηση του Σι Τζινπίνγκ.
«Ελευθερία ή θάνατος»
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Πεκίνο και την Σανγκάη αποθάρρυνε οποιαδήποτε απόπειρα πραγματοποίησης διαδήλωσης σε αυτές τις δύο πόλεις.
Ωστόσο άλλες συγκεντρώσεις μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν προχθές, Δευτέρα, και χθες, Τρίτη.
Στο παλαιότερο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, περισσότεροι από δέκα άνθρωποι οδήγησαν το πλήθος να φωνάξει συνθήματα, όπως “ελευθερία ή θάνατος”.
“Δεν είμαστε ξένες δυνάμεις, είμαστε Κινέζοι πολίτες. Η Κίνα οφείλει να επιτρέψει διαφορετικές φωνές”, φώναζε διαδηλώτρια.
Στην Χανγκτζόου, 170 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σανγκάης, μικρές διαδηλώσεις έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, παρά τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ο αυστηρός έλεγχος των πληροφοριών από τις αρχές και οι υγειονομικοί περιορισμοί στις εσωτερικές μετακινήσεις στην Κίνα περιπλέκουν την εκτίμηση του συνολικού αριθμού των διαδηλωτών σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο μια διαμαρτυρία σε αυτήν την έκταση είναι κάτι το σπάνιο στην χώρα, δεδομένης της καταστολής κάθε μορφής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.
Αν και το Πεκίνο διατηρεί προς το παρόν την αυστηρή πολιτική του για την αντιμετώπιση της COVID-19, κάποιες κινήσεις χαλάρωσης εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι αρχές δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.
Το ανεπαρκές ποσοστό εμβολιασμού στην Κίνα, ιδιαίτερα μεταξύ των περισσότερο ηλικιωμένων, είναι ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα μέτρα της.
Η διόρθωση του προβλήματος αυτού θα μπορούσε να προσφέρει στην Κίνα μια διέξοδο από την πολιτική “μηδενικής COVID”.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός: Αγωνία για το άγνωστο ρήγμα της Εύβοια – Τι λένε οι σεισμολόγοι στον «Ε.Τ.»
Κιβωτός του Κόσμου: Τι βρέθηκε στους λογαριασμούς του π. Αντώνιου και της Πρεσβυτέρας
Εκλογές: Τι εκτιμούν στο Μαξίμου για το πολιτικό σκηνικό