«Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο (σ.σ. με κυρώσεις) από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία (κατά διαταγές του ρώσου προέδρου) του (Βλαντίμιρ) Πούτιν», διευκρίνισε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως τα μέτρα θα λάβουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η απόφαση, που ελήφθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα στοχεύσει το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας και εταιρείες σε τρίτες χώρες που διευκολύνουν την πρόσβαση της Ρωσίας στα αγαθά που θέλει, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουόλι Αντεγέμο, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να λογοδοτήσει τη Ρωσία για τον πόλεμο και τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
«Αύριο θα απελευθερώσουμε εκατοντάδες κυρώσεις μόνο εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε ότι δεν είναι μόνο η Αμερική που κάνει αυτές τις ενέργειες», είπε ο Αντεγέμο.
Το πακέτο θα είναι το τελευταίο από χιλιάδες κυρώσεις που στοχεύουν τη Μόσχα που ανακοινώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Οι νέες κυρώσεις έρχονται καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να διατηρήσουν την πίεση στη Ρωσία, παρά τις αμφιβολίες για το εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εγκρίνει πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας για το Κίεβο.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει εξαντλήσει τα χρήματα που είχαν εγκριθεί προηγουμένως για την Ουκρανία και ένα αίτημα για πρόσθετα κεφάλαια μαραζώνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.
Κυρώσεις και από Βρετανία προς Ρωσία
Η Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας την Πέμπτη, λέγοντας ότι επιδιώκει να μειώσει το οπλοστάσιο και το πολεμικό σεντούκι του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Το πακέτο, που καλύπτει περισσότερα από 50 άτομα και οντότητες, ανακοινώθηκε δύο ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο του Σαββάτου από την πλήρους κλίμακας εισβολή και αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης δυτικής προσπάθειας για περιορισμό της ρωσικής οικονομίας.
“Η διεθνής μας οικονομική πίεση σημαίνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αντέξει αυτή την παράνομη εισβολή. Οι κυρώσεις μας στερούν από τον Πούτιν πόρους που χρειάζεται απεγνωσμένα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Τετάρτη το δικό της πακέτο σαρωτικών κυρώσεων, απαγορεύοντας σχεδόν 200 οντότητες και άτομα που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τη Μόσχα να προμηθευτεί όπλα ή ότι εμπλέκονται στην απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.
Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε εταιρείες που συνδέονται με τη ρωσική βιομηχανία πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης, της Sverdlov State Owned Enterprise, και στόχευσε πηγές εσόδων στις βιομηχανίες μετάλλων, διαμαντιών και ενέργειας.
Αυτό περιλάμβανε μια τουρκική εταιρεία που η Βρετανία είπε ότι προμήθευε με ηλεκτρονικά είδη τη Ρωσία, τρεις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών στην Κίνα και στελέχη της ρωσικής εταιρείας παραγωγής διαμαντιών Alrosa. Πρόσθεσε επίσης στελέχη του παραγωγού χαλκού UMMC στη λίστα.
Ειδήσεις σήμερα
Μητέρα έβαλε φωτιά στο σπίτι της και έκαψε τα τέσσερα παιδιά της [Βίντεο]