Ο Μίλαν Κούντερα, γεννημένος την 1η Απριλίου 1929 στο Μπρνο, ήταν Γάλλος συγγραφέας τσέχικης καταγωγής. Στη Γαλλία ζούσε ως εξόριστος από το 1975, ενώ πολιτογραφήθηκε ως Γάλλος πολίτης το 1981. Ο Κούντερα έγινε ευρέως γνωστός στο αναγνωστικό κοινό μέσα από τα έργα «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», «Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης» και «Το αστείο». Το έργο του αποτελούσε έναν συνδυασμό ερωτικής κωμωδίας και κριτικής στο τσεχικό κομμουνιστικό καθεστώς.
Ο Κούντερα γεννήθηκε το 1929, σε οικογένεια μεσαίας τάξης. Όντας ακόμα στην εφηβεία του, ο Κούντερα εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας που κατέλαβε την εξουσία το 1948.
Ο συγγραφέας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Μπρνο το 1948 και έπειτα σπούδασε λογοτεχνία και αισθητική στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα. Μετά από δύο έτη, μεταπήδησε στη Σχολή Κινηματογράφου της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών στην Πράγα, όπου παρακολούθησε αρχικά διαλέξεις σκηνοθεσίας ταινιών και σεναρίου. Το 1950, οι σπουδές του διακόπηκαν για λίγο από πολιτικές παρεμβάσεις.
Το 1950, αυτός και ένας άλλος συγγραφέας, ο Jan Trefulka, εκδιώχθηκαν από το κόμμα για «αντικομματικές δραστηριότητες». Ο Κούντερα χρησιμοποίησε, αργότερα, το περιστατικό ως έμπνευση για το κύριο θέμα του μυθιστορήματός του Žert ( Το αστείο, 1967). Στο έργο αυτό, ο συγγραφέας έκανε μία σατιρική περιγραφή της φύσης του ολοκληρωτισμού στην κομμουνιστική εποχή. Ο Κούντερα συνέχισε να ασκεί διακριτική κριτική στο κομμουνιστικό καθεστώς στα επόμενα έργα του, που έρχονταν σε αντίθεση με το φιλοκομμουνιστικό περιεχόμενο της πρώιμης δουλειάς του.
Ο Κούντερα συμμετείχε στην Άνοιξη της Πράγας του 1968, μια περίοδο «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», αλλά αφού αυτή συνετρίβη από τη σοβιετική εισβολή, ο Κούντερα απολύθηκε από τη θέση του καθηγητή και απομακρύνθηκε από το Κόμμα. Το 1979 το κομμουνιστικό καθεστώς αφαίρεσε επίσημα από τον Κούντερα και τη σύζυγό του Βέρα την υπηκοότητά τους, τέσσερα χρόνια μετά την αυτοεξορία τους στη Γαλλία. Λόγω της λογοκρισίας από την κομμουνιστική κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, τα βιβλία του Κούντερα απαγορεύτηκαν από την πατρίδα του, κάτι που ίσχυσε μέχρι την πτώση της κυβέρνησης στη Βελούδινη Επανάσταση του 1989.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Το 1984, ο συγγραφέας δημοσίευσε την «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι», το πιο διάσημο έργο του, ένα βιβλίο με έντονο υπαρξιακό προβληματισμό. Το 1988, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Φίλιπ Κάουφμαν κυκλοφόρησε μια κινηματογραφική εκδοχή του μυθιστορήματος.
Αν και η ταινία θεωρήθηκε μετρίως επιτυχημένη, ο Κούντερα ήταν αναστατωμένος γι’ αυτό. Έκτοτε απαγόρευσε οποιεσδήποτε διασκευές των μυθιστορημάτων του. Το 1990, ο Κούντερα δημοσίευσε την «Αθανασία», το τελευταίο του μυθιστόρημα στα τσέχικα, που θεωρήθηκε πιο «κοσμοπολίτικο» από τα προηγούμενά του έργα. Η πολιτική σάτιρα απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από το έργο, το οποίο θα έδινε τον τόνο στα μετέπειτα μυθιστορήματά του.
Ο Κούντερα άρχισε έπειτα να γράφει στα γαλλικά. Το 1985, έλαβε το βραβείο Ιερουσαλήμ. Κέρδισε, επίσης το Αυστριακό Κρατικό Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας το 1987. Το 2000 τιμήθηκε με το διεθνές Βραβείο Χέρντερ, ενώ το 2007 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Τσεχίας.
Ειδήσεις σήμερα
Ζούκερμπεργκ: Σκληρή προπόνηση με πρωταθλητές του UFC λίγο πριν την μεγάλη «μάχη» με τον Μασκ
Ανάλυση: Τα πέντε βασικά σημεία πίσω από τη συμφωνία Ερντογάν για τη Σουηδία
Αδιανόητη κτηνωδία στις ΗΠΑ: 22χρονος έβαζε σε φούρνο μικροκυμάτων γατάκια και τα έψηνε