- Το κοινό μνημόνιο (Στόλτενμπεργκ-Κρίστερσον και Ερντογάν), από την προχθεσινή συνάντηση στο Βίλνιους, ορίζει τις αυξημένες και συνδυασμένες αντιτρομοκρατικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Αγκυρας σχετικά με την ασφάλειά της. Αρα, μεγαλύτερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των απειλών από τρομοκράτες στην Τουρκία.
- Παροχή νέας υποστήριξης από τη Σουηδία στην προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει εκ νέου την Ε.Ε./τελωνειακή-απελευθέρωση βίζας κ.ά. Είναι μια τυπική κίνηση του Ερντογάν να παίρνει μια μαξιμαλιστική θέση σε μια διαπραγμάτευση υψηλού διακυβεύματος, να δείχνει ετοιμότητα να την περπατήσει και μετά να συμβιβάζεται με αποδοχή του βασικού αιτήματος.
- Αν και επίσημα δεν έχει γραφεί, δημόσια στον ορίζοντα είναι η διαφαινόμενη συμφωνία με την Τουρκία για να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ.
- Η στροφή του Ερντογάν έρχεται δύο εβδομάδες μετά τη βραχύβια ανταρσία του μισθοφόρου ηγέτη Πριγκόζιν στη Ρωσία (ως και η συνάντησή του με τον Πούτιν). Αμφότερες oι εξελίξεις υποδηλώνουν αδυναμία του καθεστώτος Πούτιν. Η αντίδραση του Ερντογάν στο αποτυχημένο γκιουλενικό πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία δεν έδειξε εκ μέρους του τέτοια ανάμικτα μηνύματα και αδυναμίες. Επιλέγοντας να υποστηρίξει τις εύλογες προσπάθειες της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το στοίχημα με τον Πούτιν, μετά την ανταρσία των βαγκνεριστών, δεν του προσφέρει πολλά…
- Οι Τούρκοι χρειάζονται μια οριακά λειτουργική σχέση με τη Ρωσία, αλλά βλέπουν πιο ουσιαστικά τη Δύση. Οπότε η προσέγγιση με τη Σουηδία θα πρέπει να προχωρήσει δείχνοντας καλή πίστη στη δυτική Συμμαχία και αποσπώντας παράλληλα τις απαραίτητες παραχωρήσεις για τη δική τους ασφάλεια λόγω εξτρεμιστών Κούρδων και γκιουλενιστών.