Η χθεσινή ανακοίνωση της μείωσης του αμερικανικού πληθωρισμού στο 6% τον Φεβρουάριο -δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από το 2021, ενώ στο ανώτερο είχε φτάσει το 8,5%- ήταν μια ανάσα για τις αγορές, που προσδοκούν δικαιολογημένα ότι η Fed θα προβεί σε σχετικά μικρή επιτοκιακή αύξηση – ίσως της τάξης του 0,25%, διατηρώντας τα επιτόκια αρκετά κάτω του 5%. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει σε τράπεζες και επιχειρήσεις να ανασάνουν. (Σε ανάλογη γραμμή αναμένεται να κινηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και η ΕΚΤ, καθώς εν όψει των εξελίξεων θεωρείται δύσκολο η Κριστίν Λαγκάρντ να υλοποιήσει την εξαγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης κατά 0,5%, διατηρώντας τα σε επίπεδα του 3,5%).
Στα θετικά της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται η θεαματική ανάκαμψη στην Γουόλ Στριτ -τόσο προσυνεδριακά όσο και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης- των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ (First Republic, INTRUST Financial, UMB, Zions Bancorp, Western Alliance, Comerica), που τη Δευτέρα φάνηκαν να ακολουθούν το δρόμο της χρεοκοπίας μετά τη Silicon Valley Bank της Καλιφόρνιας (τράπεζας των startups) και τη Signature Bank της Nέας Υόρκης (τράπεζας των κρυπτονομισμάτων) σημειώνοντας απώλειες ακόμη και άνω του 60%.
Ανοδικά κινήθηκαν χθες τόσο η Γουόλ Στριτ όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε αντίθεση με τις αγορές της Ασίας και της Ωκεανίας, που τελούσαν ακόμη υπό το σοκ της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.
Kαι οι τρεις βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου (Dow Jones, Nasdaq, S&P) απέκτησαν ύστερα από πολλές μέρες κοινό θετικό πρόσημο, έστω και σε χαμηλά επίπεδα, με άνοδο 0,23%, 1,24% και 0,82% αντίστοιχα, λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη Ν. Υόρκη. Οι παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο του αμερικανικού κράτους και η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έπαιξαν βασικό ρόλο στην αντιστροφή του κλίματος, που αποτυπώθηκε και στην άνοδο του δείκτη περιφερειακών τραπεζών KBW κατά 3,1%.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοινώνει πως θα ονομάσει τον Μασκ επικεφαλής του νέου «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας»
Θετική η ατμόσφαιρα και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο 1,4% και όλους τους κλάδους στο πράσινο. Ο γερμανικός DAX ανέκτησε 1,8% μετά την πτώση 3% της Δευτέρας, ενώ στο +1,85% κινήθηκε ο γαλλικός CAC.Ο τραπεζικός κλάδος κέρδισε 2,4% μετά τη χειρότερη ημέρα του εδώ και ένα χρόνο και οι βιομηχανικές μετοχές ανέβηκαν 2,82%.
Στο πάρτι δεν συμμετείχαν μόνο οι «αγουροξυπνημένες» αγορές Τόκιο, Σίδνεϊ, Σεούλ, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη, που υπέστησαν απώλειες 2%-7%, κυρίως στις αγορές ομολόγων και στον τραπεζικό κλάδο.
Υστερα από τις εγγυητικές διαβεβαιώσεις του Τζο Μπάιντεν και της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, για την ασφάλεια όλων των αμερικανικών καταθέσεων, οι περιφερειακές τράπεζες «μάζεψαν» σχεδόν όλες τις ζημιές τους συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ (JP Morgan, Citi κ.ά.) που θεωρούνται «too big to fail». Oι τελευταίες είχαν αρχίσει να υποδέχονται μαζικά καταθέσεις από τα μικρότερα, θεωρούμενα ευάλωτα ιδρύματα. Σύμφωνα με υπολογισμούς ο διεθνής τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 465 δισ. δολαρίων στο «μαύρο τριήμερο» της κατάρρευσης της SVB (Πέμπτη, Παρασκευή, Δευτέρα), μέρος των οποίων προσπαθεί να ανακτήσει.
Εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε η ανακοίνωση-σοκ της Moody’s, που κόντρα στο διαμορφούμενο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, υποβάθμισε από «σταθερό» σε «αρνητικό» το outlook του συνόλου των αμερικανικών τραπεζών, εκτιμώντας πως ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ κινείται σε ένα «ταχεία επιδεινωμένο περιβάλλον». Η βασική ανησυχία της Moody’s προέρχεται από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο οίκος είχε χαρακτηρίσει τη Δευτέρα ασφαλείς τις τράπεζες της ευρωζώνης, επειδή τα περισσότερα ομόλογά τους ωριμάζουν σε δύο χρόνια, γεγονός που τους εξασφαλίζει επαρκή ρευστότητα.
Στο μεταξύ η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) διερευνούν ποινικές ευθύνες των golden boys γύρω από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, θυγατρικής του ομίλου SVB Financial Group. Συγκεκριμένα, οι έρευνες εστιάζουν στις πωλήσεις μετοχών που πραγματοποίησαν τα στελέχη της SVB Financia (ιδίως ο CEO Γκρεγκ Μπέκετ και ο οικονομικός διευθυντής Ντάνιελ Μπεκ) λίγες μέρες πριν την πτώχευση της τράπεζας, αποκομίζοντας αθέμιτα κέρδη 3,6 εκατ. δολάρια και 575.000 δολάρια αντιστοίχως. Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι στην έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης εμπλέκονται εισαγγελείς οικονομικής απάτης στην Ουάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο. Η SEC και εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Πάντως, το ρεπορτάζ της WSJ έρχεται μια ημέρα μετά από τη μήνυση κατά της SVB Financial Group και δύο ανώτατων στελεχών από μετόχους, οι οποίοι τους κατηγόρησαν ότι απέκρυψαν το πώς η αύξηση των επιτοκίων θα άφηνε τη μονάδα της Silicon Valley Bank επιρρεπή σε bank run.