Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας ως κόρη του προέδρου του Ουζμπεκιστάν, για την καριέρα της ως ποπ σταρ, το δαιμόνιο επιχειρηματικό της ένστικτο και τις δικαστικές περιπέτειές της.
Η Γκουλνάρα Καρίμοβα μπήκε στο μικροσκόπιο της οργάνωσης Freedom for Eurasia, όπως επίσης και οι τρόποι που απέκτησε την περιουσία της σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Το πόρισμα της έρευνας, μέρος της οποίας δημοσιεύει το BBC, αναδεικνύει τους παράνομους τρόπους πλουτισμού της -μια αυτοκρατορία από το Λονδίνο μέχρι το Χονγκ Κονγκ αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων- το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και την αδυναμία των βρετανικών αρχών να αποτρέψουν εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την οργάνωση Freedom For Eurasia, η ευκολία με την οποία η Γκουλνάρα Καρίμοβα απέκτησε περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία είναι «ανησυχητική», και περιλαμβάνει δωροδοκίες και διαφθορά με κέλυφος εταιρίες στο Λονδίνο και στις Παρθένες Νήσους.
Η Γκουλνάρα Καρίμοβα είναι κόρη του Ισλάμ Καρίμοβ, προέδρου του Ουζμπεκιστάν ως το θάνατό του το 2016 κι ενώ θεωρείτο η «διάδοχός» του η ίδια προτίμησε τη μουσική σκηνή, χώρος στον οποίο δεν έμεινε πολύ. Το επόμενο βήμα ήταν οι επιχειρήσεις με τη δημιουργία της εταιρίας κοσμημάτων της, ενώ ασχολήθηκε με τα κοινά ως πρέσβης του Ουζμπεκιστάν την Ισπανία.
Από το 2014, ωστόσο, τα ίχνη της στη δημόσια σφαίρα χάθηκαν καθώς βρέθηκε στη δίνη νομικών προβλημάτων, με υποθέσεις που αφορούν ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά.
Τον Μάρτιο του 2019 οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή παραβίασε τους περιοριστικούς όρους.
Κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που ήλεγχε κεφάλαια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Βρετανία, στη Ρωσία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ κάποια από τα ακίνητα είχε καταφέρει να τα πουλήσει πριν από τη σύλληψή της. Στο δίκτυο εμπλέκεται ο φίλος της Καρίμοβα, Ρουστάμ Μαντουμάροφ και άλλα άτομα, που φέρονται ως «επωφελούμενοι ιδιοκτήτες», νομικός όρος που αναφέρεται σε άτομα που ελέγχουν εταιρίες στη Βρετανία, το Γιβραλτάρ και τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Τα άτομα αυτά θεωρείται ότι ενεργούσαν ως «αντ’ αυτής» για λογαριασμό της Καρίμοβα.
Η Freedom for Eurasia ερεύνησε αρχεία ιδιοκτησίας και κτηματολογίου για να εντοπίσει τουλάχιστον 14 ακίνητα που αγοράστηκαν πριν από τη σύλληψή της με φερόμενα ύποπτα κεφάλαια σε διάφορες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ.
Επικεντρώνεται σε πέντε ακίνητα που αγοράστηκαν στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων τριών διαμερισμάτων στην Μπεγκράβια, στα δυτικά των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, το σπίτι στο Μέιφερ και ένα αρχοντικό στο Σάρεϊ με ιδιωτική λίμνη.
Ο Τομ Μέιν μέλος της οργάνωσης ανέφερε στο BBC ότι η φαινομενική ευκολία με την οποία η Καρίμοβα κατάφερε να αγοράσει τόσα πολλά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανησυχητική. «Οι Αρχές χρειάστηκαν μέχρι το 2017 για να κάνουν οτιδήποτε, χρόνια αφότου άλλες χώρες είχαν ήδη παγώσει τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα που της ανήκαν», πρόσθεσε.
Ειδήσεις σήμερα
Υποδομές στο… σκάνερ: Έλεγχοι σε 3000 γέφυρες του οδικού δικτύου
Συντάξεις: Τα 4 μπόνους για 350.000 στρατιωτικούς [πίνακες]
Απεργία 16 Μαρτίου: Αυτοί κατεβάζουν ρολά – Τι ισχύει με ΜΜΜ και σχολεία