Οι διασώστες της ΕΜΑΚ θα αναχωρήσουν από τα Άδανα της Τουρκίας με δύο πτήσεις, μία πολιτική και μία με αεροσκάφος C-130 και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να φτάσουν στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής. Με την πολιτική πτήση θα αναχωρήσει το προσωπικό της αποστολής ενώ με το στρατιωτικό αεροσκάφος θα μεταφερθεί ο εξοπλισμός και τα οχήματα, όπως γνωστοποιεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, οκτώ γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.
Έδωσαν μάχη έξι μέρες
Η ελληνική αποστολή έφτασε στα Άδανα της Τουρκίας τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου και έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά πέντε άτομα και να ανασύρει άλλα πέντε άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.
Αυτή την στιγμή οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας, έχουν περάσει στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο, την «έρευνα και ανάκτηση πλήρους εύρους στο πεδίο», σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα. Στο στάδιο αυτό, το έργο των διασωστών σταδιακά ολοκληρώνεται και από ‘δω και πέρα αναλαμβάνουν στα ερείπια των κτιρίων τα σκαπτικά μηχανήματα.
Σε ανάρτηση από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στο Facebook, φαίνονται οι διασώστες της ΕΜΑΚ, σε συνεργασία μαζί με μία ομάδα διάσωσης από τις ΗΠΑ, να επιχειρούν στα συντρίμμια κτιρίου, όπου και υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντα.
Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι διασώστες
Οι συνθήκες στα γκρεμισμένα κτίρια όπου γίνονται οι επιχειρήσεις είναι δύσκολες, ωστόσο, δεν είναι αυτό το μόνο εμπόδιο. Πλέον, οι ομάδες διάσωσης είναι αντιμέτωπες και με ένοπλες ομάδες, που συγκρούονται μεταξύ τους πριν προχωρήσουν σε πλιάτσικο στις «χτυπημένες» περιοχές.
Μάλιστα, συγκεκριμένες ομάδες, όπως από τη Γερμανία και την Αυστρία, έχουν ήδη σταματήσει τις εργασίες λόγω του φόβου για την ασφάλεια των ανδρών και των γυναικών που επιχειρούν στα ερείπια. Άλλωστε, και η ελληνική ομάδα αναμένεται να αποχωρήσει τις τελευταίες ώρες, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Κυριακής.
Drone video shows a rescuer digging rubble with his hands and fill the soil into a plastic bucket in the quake-hit Hatay city of Türkiyehttps://t.co/UQts4LCAam
️: Lokman Akkaya pic.twitter.com/4qkszq7GG2
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ17/01/2025|09:29Χαμός εν ώρα πτήσης: Επιβάτιδα χτένιζε τα μαλλιά της και την... έβρισαν (βίντεο)
— Anadolu Images (@anadoluimages) February 11, 2023
«Δεν μπορούμε να επέμβουμε, κρατούν μαχαίρια»
Η Γκιζέμ, διασώστρια από την νοτιοανατολική επαρχία της Σανλιούρφα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως έχει δει αρκετούς ανθρώπους που επιδίδονται σε πλιάτσικο στην Αντιόχεια: «Δεν μπορούμε να επέμβουμε γιατί οι άνθρωποι αυτοί κρατούν μαχαίρια» τόνισε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς του, εκπρόσωπος Τύπου του αυστριακού στρατού αναφέρθηκε σε συγκρούσεις μεταξύ ομάδων στην επαρχία Χατάι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες μέλη της ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας να αναζητήσουν καταφύγιο με άλλες διεθνείς οργανώσεις.
«Υπάρχει αυξανόμενη επιθετικότητα ανάμεσα σε ομάδες στην Τουρκία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντισυνταγματάρχης Pierre Kugelweis.
Έπειτα, σύμφωνα με την Guardian, η αυστριακή ομάδα ξεκίνησε εκ νέου να επιχειρεί όταν ο τουρκικός στρατός έσπευσε να τους παράσχει προστασία. Επίσης, το γερμανικό τμήμα της ομάδας έρευνας και διάσωσης ISAR και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Ανακούφισης της Γερμανίας σταμάτησαν επίσης τις εργασίες τους, λόγω ανησυχιών ασφάλειας.
Ο Stefan Heine, εκπρόσωπος της ομάδας Isar, δήλωσε: «Υπάρχουν όλο και περισσότερες αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων ενώ μάς μεταφέρονται και πληροφορίες για πυροβολισμούς».
Ο Steven Bayer, επίσης από την Isar, τόνισε πως η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη καθώς περνάει και καιρός, και τα τρόφιμα και το νερό γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση ασφαλείας» επισήμανε.
Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επίσης, πως οι γερμανικές ομάδες διάσωσης αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου τις προσπάθειές τους όταν οι τουρκικές Αρχές κρίνουν πως η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί.
Συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν το Σάββατο ότι οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 48 συλλήψεις για πλιάτσικο ενώ κατασχέθηκαν όπλα, χρήματα, κοσμήματα και πιστωτικές κάρτες.
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι φαινόμενα πλιάτσικου δεν θα γίνουν ανεκτά: «Έχει ανακοινωθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης (σ.σ. την Τρίτη). Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και εμπρός, οι άνθρωποι που επιδίδονται σε πλιάτσικο ή προχωρούν σε απαγωγές θα πρέπει να ξέρουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους θα βρίσκεται στις πλάτες τους».
Όπως ανακοινώθηκε, οι ύποπτοι για πλιάτσικο θα μπορούν πλέον να κρατούνται για επτά ημέρες αντί για τέσσερις.
Survivor All Star spoiler 12/2: Κι όμως – Αυτή η ομάδα κερδίζει την πρώτη ασυλία
Σεισμός στην Τουρκία: Δεν εντοπίστηκε η 24χρονη αθλήτρια
Γη της Ελιάς: Ο Μάνος “θρηνεί” για την Μαρίνα – Παίρνει την απόφαση να…