Περισσότεροι από 24.150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς. Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο. Τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν από τα ερείπια στην επαρχία Γκαζίαντεπ έναν πατέρα και τον ανάπηρο γιο του, αφού έμειναν εγκλωβισμένοι επί 115 ώρες. Στην ίδια επαρχία, η 25χρονη Μπούσρα Αλμούσα διασώθηκε 119 ώρες μετά τον σεισμό.
A 70-year-old woman, who was trapped under rubble in the earthquake in Kahramanmaraş, was rescued after 122 hours because of intense efforts of rescue teams
LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvo2mE pic.twitter.com/7anYqLOVES
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023
Στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι οι διασώστες έσκυβαν πάνω σε κομμάτια τσιμέντου και ψιθύριζαν «ινσαλάχ» (Θεού θέλοντος), καθώς έψαχναν στα συντρίμμια για ένα 10 ημερών βρέφος, το οποίο ανέσυραν ζωντανό, σχεδόν 90 ώρες μετά τον σεισμό.
Με τα μάτια του ορθάνοικτα ο Γιαγκίζ Ουλάς τυλίχθηκε σε μια κουβέρτα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας. Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανή και τη μητέρα του, σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδόθηκαν.
2 people, 1 disabled, pulled from rubble of building after 114 hours in Islahiye district of Gaziantep
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ22/12/2024|13:29Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvo2mE pic.twitter.com/50iuFoMfHD
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023
Τις προηγούμενες 24 ώρες 67 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ 1,05 εκατ. έχουν μείνει άστεγοι λόγω του σεισμού, πρόσθεσε.
«Βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα προσφέροντας μόνιμη κατοικία σε αυτούς μέσα σε ένα χρόνο και να φροντίσουμε ότι θα γιατρέψουν τον πόνο τους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Οκτάι.
Σεισμός στην Τουρκία-Λέκκας: Θα ξεπεράσουν τους 50.000 οι νεκροί – Τι είπε για την Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία θα φτάσουν τους 50.000 εκφράζει ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ενώ βρίσκεται στη γειτονική χώρα μαζί με τα μέλη της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για διασώσεις κάτω από τα συντρίμμια και ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα.
Ήδη έχουν καλύψει για αυτοψία σχεδόν ολόκληρη την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους κατοίκους της περιοχής με όποιο τρόπο μπορούν.
Όπως λέει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας, η περιοχή που καταστράφηκε από το σεισμό περιλαμβάνει 12 πόλεις και φτάνει περίπου σε έκταση το μέγεθος της Ελλάδας. Μιλάει επίσης για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει συναντήσει ποτέ.
Η ελληνική ομάδα κατάφερε να διασώσει κάποιους ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα σε ερείπια στην Αντιόχεια. Ανάμεσα τους ήταν και τρία παιδιά.
«Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε αποδοθήκαμε στο διασωστικό έργο, διασώσαμε πέντε άτομα μέχρι τώρα και προσπαθούμε να βρούμε και άλλους για να διασώσουμε, κάτω όμως από πολύ αντίξοες συνθήκες, ο χρόνος τελειώνει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας εξηγώντας παράλληλα ότι «υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία σχετικά με τον εντοπισμό.
Αρχικά επειδή υπάρχει αυτό το χάος ουσιαστικά στην πληροφόρηση στηριχθήκαμε σε κατοίκους που μας λέγανε ότι έχουν συγγενείς τους οποίους έχουν ακούσει μέσα στα ερείπια. Στη συνέχεια γίνεται η πολύ επικίνδυνη επιχείρηση από τους άντρες της ΕΜΑΚ διείσδυσης μέσα στα κτίρια».
Ο κ. Λέκκας προσθέτει ακόμα ότι στο εξής θα είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεση επιζώντων καθώς όπως λέει, έχει πολύ κρύο και οι εγκλωβισμένοι, πολλοί από τους οποίους είναι τραυματισμένοι, δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ κάτω από τα ερείπια.
Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών που έπληξαν τη γειτονική χώρα, μια σειρά άλλων παραγόντων συνετέλεσαν στο να καταστραφούν τόσα κτίρια και ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές.
«Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή ήταν πολύ χαλαρά εδάφη, τα οποία ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αντισεισμικός κανονισμός είναι υποδεέστερος από τον δικό μας.
Ο τέταρτος παράγοντας ήταν τα υλικά κατασκευής. Είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτίριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο για τα κτίρια.
Δεν ήταν συμμετρικά κτίρια, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό κοκ».
«Η χώρα βυθίστηκε στο χάος. Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50.000»
Υπάρχει μία απόλυτη δυσκολία, λέει ο κ. Λέκκας «και στις διασωστικές ομάδες και σε εμάς που ήρθαμε πρώτοι και στους κατοίκους που θα χρειαστεί να υπομείνουν αυτή την κατάσταση για κάποια χρόνια ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ έχεις το σπίτι σου και την οικογένεια σου, ξαφνικά να μένεις εκτός. Και αυτό ισχύει για περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα. Η εκτίμηση η δικιά μου με βάση επιστημονικά δεδομένα είναι ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 50.000. Αν υπολογίσει κανείς τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν μέσα, το γεγονός ότι η κατάρρευση ήταν άμεση και το γεγονός ότι ήταν νύχτα, όλα συνηγορούν στο ότι θα έχουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες θύματα». Οι επιζώντες κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ λέει ο κ. Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εκτιμά ότι όσα σωστικά συνεργεία και να υπήρχαν δεν θα ήταν αρκετά. «Τα σημεία επεμβάσεων είναι χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στις 25 ξένες αποστολές που μπορούν να αναλάβουν επιχειρησιακό ρόλο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν και ντόπιες αποστολές αλλά όσες και να είχαν δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Λέκκας.
«Στη Συρία είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα»
Με δεδομένο ότι η χώρα είναι όπως είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, τα πράγματα εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα. «Επέτρεψαν μόλις την Τετάρτη στις διασωστικές ομάδες να προσεγγίσουν, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, αν και ο σεισμός εκεί είχε μικρότερη ένταση και τα αποτελέσματα ήταν μικρότερης κλίμακας», εξηγεί ο κ. Λέκκας. Κάποιες από τις περιοχές που έχουν πληγεί από το σεισμό βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Μετά από τους βομβαρδισμούς των 11 χρόνων του εμφυλίου πολέμου, στα όσα κτίρια είχαν απομείνει, οι καταστροφές είναι μεγάλες. «Οι νεκροί είναι λιγότεροι γιατί η περιοχή που χτυπήθηκε βρίσκεται στην άκρη του ρήγματος και είναι πιο αραιοκατοικημένη. Δεν έχει την ίδια πληθυσμιακή πυκνότητα που έχει η περιοχή που επλήγη στην Τουρκία», τονίζει.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα εξαιτίας του σεισμού στην Τουρκία»
Αν και η ακτίνα που μπορεί να επηρεάσει ένας σεισμός φτάνει και τα 300 χιλιόμετρα, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Λέκκας, η Ελλάδα είναι πολύ μακριά και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι ένα ρήγμα που έχει δώσει πολλούς σεισμούς, είναι αυτό που διευκολύνει ουσιαστικά την διεμβόλυνση της αραβικής πλάκας που πάει μέσα στην Τουρκία, σαν σφήνα δηλαδή», καταλήγει ο κ. Λέκκας.
Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος για τα ρήγματα που απειλούν με νέους σεισμούς
Το μέγεθος της καταστροφής καταγράφουν μέρα με τη μέρα οι επιστήμονες στις περιοχές της Τουρκίας που χτυπήθηκαν από τον πιο φονικό σεισμό των τελευταίων ετών.
Πολλά ρήγματα απειλούν την Τουρκία με καταστροφικούς σεισμούς, όπως σημειώνονται σε χάρτη της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ». Επίσης, σε βίντεο του τουρκικού δικτύου Haber Turk παρουσιάζεται ένα τεράστιο ρήγμα 500 χιλιομέτρων που διασχίζει πολλές περιοχές, κατοικημένες και αγροτικές, καθώς και αυτοκινητοδρόμους.
Σημαντική είναι και η ανακάλυψη των Ελλήνων επιστημόνων που βρίσκονται στην Τουρκία. Η ομάδα των Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρου Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε μεγάλο σεισμικό ρήγμα κοντά στην πόλη Νουρντατζί. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το ρήγμα που ξεκινά από την πόλη, κοντά στο επίκεντρο του φονικού σεισμού.
«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη».
Οπως έχουν ανακοινώσει πολλοί επιστήμονες τις τελευταίες ημέρες, οι δύο μεγάλοι σεισμοί ενεργοποίησαν και άλλα ρήγματα σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, οι οποίοι ενδέχεται να δώσουν ισχυρούς μετασεισμούς ή νέους σεισμούς.
Οι διαπιστώσεις των επιστημόνων για τα ευάλωτα εδάφη της Τουρκίας που επηρεάζονται από τα ρήγματα αυτά έρχονται σε μια χρονική στιγμή που αποκαλύπτονται οι μεγάλες παραβάσεις στις κατασκευές των κτιρίων, αλλά και η καθυστέρηση των Αρχών στην αποστολή βοήθειας.
«Μουδιασμένος» ο Ερντογάν
Οι νεκροί στην Τουρκία αυξάνονται συνεχώς και οι ομάδες διασωστών καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις για βοήθεια, δίνοντας πραγματική μάχη με το χρόνο. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές, όπου η υποδοχή που του επιφυλάσσουν δεν είναι θερμή. Αρκετά συγκρατημένος στη χθεσινή επίσκεψή του σε σεισμόπληκτους -σε αντίθεση με παλαιότερες εμφανίσεις του-, ο Ταγίπ Ερντογάν παραδέχεται πια ότι η ανταπόκριση των Αρχών μετά το σεισμό δεν ήταν πολύ γρήγορη, ούτε αυτή που έπρεπε. Ο τόνος και το ύφος του διαφέρουν από τις πρώτες ημέρες: «Τόσα κτίρια καταστράφηκαν και δεν μπορέσαμε να σπεύσουμε άμεσα στις περιοχές που επλήγησαν», δήλωσε χθες στην πόλη Αντιγιαμάν, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις ψευδείς φήμες που κυκλοφορούν και τους πλιατσικολόγους που λεηλατούν σπίτια και επιχειρήσεις. Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί την απαλλαγή από τα ενοίκια ενός χρόνου για τους πληγέντες, καθώς και την επιδότηση για μετεγκατάσταση σε άλλες πόλεις όσων κατοίκων έμειναν άστεγοι ή είναι αδύνατον να επιστρέψουν στα επικίνδυνα σπίτια τους.
Σεισμός στην Τουρκία: Οταν πέφτει σκοτάδι στην Αλεξανδρέττα
Μετά το σούρουπο, οικογένειες και παρέες γειτόνων -όσοι επέζησαν από τους σεισμούς- συγκεντρώνονται σε πλατείες και ανοικτά σημεία των πόλεων και προσπαθούν να ζεσταθούν από τη φωτιά που έχουν ανάψει. Το κρύο είναι τσουχτερό και η απελπισία μαζί με το φόβο εντείνουν το τρέμουλο. Στην Αλεξανδρέττα, την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μια παρέα ανθρώπων περιμένει να μάθει νέα για τους πολλούς αγνοούμενους της γειτονιάς, ενώ μοιράζεται από ένα κύπελλο σούπα. Τις πρώτες ημέρες έμεναν όλοι άγρυπνοι, παρακολουθώντας μέχρι αργά τη νύχτα τα συνεργεία διάσωσης. Τώρα, όμως, χάνονται οι ελπίδες, καθώς οι διασώστες σιγά σιγά αποχωρούν, και με τους φακούς στα χέρια προσπαθούν να καθησυχάσουν τους φόβους τους.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Διπλά αναδρομικά σε απόστρατους [πίνακες με ποσά]
Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος για τα ρήγματα που απειλούν με νέους σεισμούς
Αμστερνταμ: Μαριχουάνα και αχαλίνωτο σεξ στοπ στους δρόμους με τα κόκκινα φανάρια!
Διαγράφονται όλα τα χρέη προς τους δήμους μέχρι και το 2012