Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μετάλλαξη που κυριαρχεί αυτή την στιγμή στην Κίνα είναι η μετάλλαξη BA.2 της παραλλαγής Όμικρον, γνωστή και ως η «αόρατη» («stealth») μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή φέρεται να «θερίζει» πολλές περιοχές της Κίνας, από τη βόρεια επαρχία Τζιλίν έως μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της Κίνας, όπως η Τανγκσάν και η Σενζέν. Μια μελέτη της 7ης Απριλίου από την Gavekal Dragonomics διαπίστωσε ότι 87 από τις 100 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας κατά ΑΕΠ έχουν επιβάλει κάποιας μορφής lockdown, αν και σε λίγες περιπτώσεις είναι τόσο «ακραίο» όσο αυτό της Σαγκάης.
«Η Όμικρον BA.2 προκάλεσε αυτό το ξέσπασμα και εξαπλώνεται γρηγορότερα και πιο εύκολα από προηγούμενους ιούς», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της επαρχίας Φουτζιάν, η οποία δραστηριοποιείται σημαντικά στις εξαγωγές προϊόντων εκτός Κίνας.
«Η μετάλλαξη αυτή είναι “ύπουλη” και πιο δύσκολη στο να εντοπιστεί, αλλά οι λοιμώξεις είναι κυρίως ήπιες ή ασυμπτωματικές», έλεγε η ανακοίνωση. Πράγματι, αυτή η μετάλλαξη φαίνεται να μπορεί να «ξεγελάσει» ακόμα και τα μοριακά τεστ PCR.
Παρά την μεγάλη της μεταδοτικότητα, η ηπιότητα της λοίμωξης με την συγκεκριμένη μετάλλαξη για πολλούς δεν δικαιολογεί τις ακραίες τακτικές που εφαρμόζονται εσχάτως στη Σαγκάη για την αναχαίτιση του νέου πανδημικού κύματος: Εικόνες όπως η μαζική θανάτωση κατοικιδίων ζώων και η απομάκρυνση παιδιών από τις οικογένειές τους, μαζί με τα δεκάδες εφοδιαστικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει, συνεχίζουν να φαίνονται ως ένα υπερβολικό «τίμημα» για την αναχαίτιση ενός κύματος που δεν φαίνεται να είναι το ίδιο θανατηφόρο με προηγούμενα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για την ανάδυση μιας νέας μετάλλαξης, η οποία σε συνδυασμό με την BA.2 έχει προκαλέσει πανικό στις Αρχές. Στις 4 Απριλίου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει μια ακόμη μετάλλαξη της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με την κρατική Global Times.
Η μετάλλαξη BA.1.1. δεν ταιριάζει με άλλους τύπους κορωνοϊού που έχουν βρεθεί στην Κίνα, ή έχουν αναφερθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων για τις παραλλαγές του ιού, και βρέθηκε σε ένα ήπιο κρούσμα κορωνοϊού στο Σουζού, μια πόλη δίπλα στη Σαγκάη. Το Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισε επίσης πρόσφατα μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, που ονόμασε XE . Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), εκατοντάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μέχρι στιγμής διαπιστωθεί ότι έχουν μολυνθεί με την XE, ένα μικρό κλάσμα των συνολικών μολύνσεων από τον κορωνοϊό στη χώρα. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η XE είναι πιο μεταδοτική από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αν και έχει εντοπιστεί και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, στην Ταϊλάνδη.
Παρά τον εντοπισμό αυτών των δύο νέων υποπαραλλαγών, γεγονός αποτελεί ότι οι δοκιμές για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μετριαθεί κατά πολύ, την στιγμή που η ανάδυση νέων μεταλλάξεων κρίνεται ολοένα και πιθανότερη, κυρίως λόγω της χαλάρωσης των μέτρων σε πολλές από τις χώρες.
Λίγα μέρη στον πλανήτη διεξάγουν τεστ εντοπισμού και αναγνώρισης μεταλλάξεων με ανανεωμένη ένταση και ενδιαφέρον. Οι δοκιμές έχουν μειωθεί δραματικά στο Ισραήλ, το οποίο νωρίτερα είχε συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά των παραλλαγών, ενημερώνοντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σχετικά. Η Δανία , η οποία είχε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδίων στο απόγειο της πανδημίας, σταμάτησε να απαιτεί τη διεξαγωγή μοριακών τεστ για τους περισσότερους ανθρώπους, στρεφόμενη αντ’ αυτού στην παρακολούθηση των λυμάτων. Παρά τον εντοπισμό της XE στο Η. Βασίλειο, δύο έρευνες για τον κορονοϊό τερματίστηκαν την 1η Απριλίου, ενώ μια τρίτη περιορίστηκε.
Ανάμεσα στις χώρες που συνεχίζουν εντατικά το πρόγραμμά τους για την ανάλυση της αλληλουχίας γονιδίων κάθε νέου κρούσματος είναι η Κίνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Global Times, η πόλη Σουζού, όπου ανακαλύφθηκε ο νέος υπότυπος, διεξάγει αλληλουχία γονιδίων για κάθε νέο κρούσμα του κορωνοϊού.
Παρά το γεγονός αυτό, γεγονός είναι επίσης ότι η Κίνα, απ’ αρχής της πανδημίας, είχε δείξει χαρακτηριστική αμέλεια – έως και μυστικοπάθεια – όσον αφορά την δημοσιοποίηση των στοιχείων που συνέλεγε γύρω από τον κορονοϊό, κάτι που ισχύει ακόμα. Η επίσημη σελίδα του ΠΟΥ αυτή την στιγμή αναφέρει μόνον τα κρούσματα που κατέγραψε η Κίνα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενώ ακόμη δυσκολότερο αποδεικνύεται το να μπορέσει κάποιος να βρει τον αριθμό των θανάτων που έχει καταγράψει η Κίνα και η Σαγκάη το τελευταίο διάστημα.
Ως εκ τούτου, το να έχει εντοπιστεί μια νέα, ανησυχητικότερη μετάλλαξη στην Κίνα, η οποία μαζί με την έξαρση της «stealth» οδήγησε τις Αρχές σε ακρότητες, φαντάζει ως ένα πιθανό ενδεχόμενο που θα δικαιολογούσε ίσως επαρκέστερα το συγκλονιστικό τίμημα που καλείται η Σαγκάη να πληρώσει για το νέο κύμα…
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός-Άρση μέτρων: Τέλος από σήμερα το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60
Δικηγόροι: Προσέφυγαν κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα
Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Αντίφαση είναι ότι η Καρολάιν είναι νεκρή κι εσύ μπροστά μου»
Πάτρα: Εξειδικευμένες εξετάσεις για Ιριδα και Μαλένα για να λυθεί το μυστήριο
Moskva: Βύθισαν οι Ουκρανοί την ναυαρχίδα των Ρώσων ή ήταν ατύχημα;