Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν περιορισμένη διακύμανση στον επιπολασμό της υπογονιμότητας μεταξύ των περιοχών. Τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα για χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση για την υγεία παγκοσμίως. Ο επιπολασμός κατά τη διάρκεια της ζωής ήταν 17,8% στις χώρες υψηλού εισοδήματος και 16,5% στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
“Η έκθεση αποκαλύπτει μια σημαντική αλήθεια – η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις”, δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. “Το τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων που επηρεάζονται δείχνει την ανάγκη να διευρυνθεί η πρόσβαση στη φροντίδα γονιμότητας και να διασφαλιστεί ότι αυτό το ζήτημα δεν θα παραγκωνίζεται πλέον στην έρευνα και την πολιτική για την υγεία, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι ασφαλείς, αποτελεσματικοί και προσιτοί τρόποι για την απόκτηση της γονιμότητας για όσους το αναζητούν”, πρόσθεσε.
Η υπογονιμότητα ορίζεται από την αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες ή περισσότερους, μετά από τακτική απροστάτευτη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να προκαλέσει σημαντική αγωνία, στίγμα και οικονομικές δυσκολίες, επηρεάζοντας την ψυχική και ψυχοκοινωνική ευημερία των ανθρώπων.
ΠΟΥ: Ανάγκη για δημόσια χρηματοδότηση των θεραπειών γονιμότητας
Παρά το μέγεθος του ζητήματος, λύσεις για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας – συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) – παραμένουν υποχρηματοδοτούμενες και απρόσιτες σε πολλούς λόγω υψηλού κόστους, κοινωνικού στιγματισμού και περιορισμένης διαθεσιμότητας.
Γκαουτάμ Αντάνι: Δίωξη στον Ινδό μεγιστάνα - Κατηγορείται για δωροδοκία ύψους 250 εκατ. δολαρίων [βίντεο]
Επί του παρόντος, στις περισσότερες χώρες, οι θεραπείες γονιμότητας χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την τσέπη των πολιτών, συχνά καταλήγοντας σε καταστροφικό οικονομικό κόστος. Οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για φροντίδα γονιμότητας σε σύγκριση με τους ανθρώπους σε πλουσιότερες χώρες. Το υψηλό κόστος συχνά εμποδίζει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες υπογονιμότητας ή, εναλλακτικά, μπορεί να τους εκτοξεύσει στη φτώχεια ως συνέπεια της αναζήτησης φροντίδας.
“Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστροφικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης μετά την αναζήτηση θεραπείας για την υπογονιμότητα, καθιστώντας αυτό ένα σημαντικό ζήτημα δικαιοσύνης και πολύ συχνά, μια παγίδα ιατρικής φτώχειας για όσους πλήττονται”, δήλωσε η Dr Pascale Allotey, Διευθύντρια Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας στον ΠΟΥ. “Οι καλύτερες πολιτικές και η δημόσια χρηματοδότηση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόσβαση στη θεραπεία και να προστατεύσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά από το να πέσουν στη φτώχεια ως αποτέλεσμα”.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τα τελικά ποσά για τα αναδρομικά των αποστράτων από μερίσματα [πίνακες]
Ρωσία: Η στιγμή που το άγαλμα εκρήγνυται στα χέρια του Ρώσου μπλόγκερ και τον σκοτώνει [βίντεο]