Η Shani Gabay δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες της Χαμάς – μαζί με άλλους 300 και περισσότερους νέους ανθρώπους – κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους στο μουσικό φεστιβάλ Σούπερ Νόβα, που γινόταν στο κιμπούτς Ρεΐμ στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ. Η 26χρονη θεωρείτο αγνοούμενη μέχρι σήμερα και τα στοιχεία της είχαν κυκλοφορήσει στο ίντερνετ και στα social media μαζί με αυτά των υπόλοιπων ομήρων της Χαμάς, σε περίπτωση που είχε πέσει στα χέρια των τρομοκρατών. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Jerusalem Post και το CNN, οι IDF εντόπισαν τη σορό της ενώ η δημαρχεία της Yokneam, της πόλης καταγωγής της, επιβεβαίωσε τον θάνατό της.
https://twitter.com/Jerusalem_Post/status/1727350169505874272?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1727350169505874272%7Ctwgr%5Eaaa08a2a18e28a66a6b50b5a169d272f58b99b7c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fisrail-taytopoiithike-i-soros-mias-26xronis-agnooumenis-ti-dolofonise-i-xamas-sto-festival-mousikis%2F3914381%2F
Ο δήμαρχος της πόλης, Simon Alfasi, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Shani μας έφυγε. Οι καρδιές μας είναι κομματιασμένες. Όλοι κλαίμε και αρνούμαστε να πιστέψουμε πόσο πολύ περιμέναμε για ένα διαφορετικό τέλος στην περιπέτειά της».
Πόλεμος στο Ισραήλ: Δημοσιοποίησε τον κατάλογο των Παλαιστινίων κρατουμένων που μπορούν να απελευθερωθούν
Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τον κατάλογο των Παλαιστινίων κρατουμένων που μπορούν να απελευθερωθούν – Έφηβοι στην πλειοψηφία τους.
Ανάμεσά τους είναι 33 γυναίκες, 123 έφηβοι και 144 άνδρες ηλικίας περίπου 18 ετών – Από τους 300 κρατουμένους, 49 είναι μέλη της Χαμάς, 60 της Φάταχ και 17 ανήκουν στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Οι Παλαιστίνιοι είναι έφηβοι στην πλειονότητά τους
Η πλειονότητα των Παλαιστινίων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το Ισραήλ και η παλαιστινιακή Χαμάς, είναι έφηβοι, σύμφωνα με τον επίσημο ισραηλινό κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Το Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία η οποία προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα Παλαιστινίους κρατουμένους και μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.
Η πρώτη φάση προβλέπει την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων μέσα σε τέσσερις ημέρες. Άλλες ανταλλαγές μπορεί να ακολουθήσουν σύμφωνα με την ίδια αναλογία τρεις προς έναν.
Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τα ονόματα των 300 Παλαιστινίων κρατουμένων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν. Ανάμεσά τους είναι 33 γυναίκες, 123 έφηβοι και 144 άνδρες ηλικίας περίπου 18 ετών.
Ο πιο νέος είναι ο Άνταμ Αμπούντα Χάσαν Γέιτ, 14 ετών, από την κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ. Συνελήφθη τον Μάιο για “δολιοφθορά (…), επίθεση εναντίον αξιωματικού της αστυνομίας και πετροβολισμό”.
Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι μια γυναίκα 59 ετών, η Χανάν Σάλαχ Αμπντάλα Μπαργούτι, που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο για “δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη Χαμάς, μεταξύ των οποίων μεταφορές χρημάτων”.
Από τους 300 κρατουμένους, 49 είναι μέλη της Χαμάς, 60 της Φάταχ –του κόμματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη– και 17 ανήκουν στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (μαρξιστικό παλαιστινιακό κίνημα).
Η πολιτική πρόσδεση των υπολοίπων δεν διευκρινίζεται.
Η πιο γνωστή είναι η Ισράα Τζαάμπις, 38 ετών, η οποία κρίθηκε ένοχη για ανατίναξη φιάλης αερίου στο αυτοκίνητό της σε σημείο ελέγχου το 2015, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών.
Συμφωνία “διπλά καλοδεχούμενη”
Η ισραηλινή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων HaMoked χαιρέτισε τη συμφωνία.
“Η σύλληψη ομήρων είναι από μόνη της παράνομη, είναι έγκλημα πολέμου, και η Χαμάς έπρεπε να απελευθερώσει όλους τους ομήρους χωρίς όρους”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντριά της, Τζέσικα Μοντέλ, εκτιμώντας πως είναι καλό “που το Ισραήλ απελευθερώνει κρατουμένους προκειμένου να επιτύχει αυτόν τον σκοπό”.
Η πλειονότητα των Παλαιστινίων κρατουμένων που μπορεί να απελευθερωθούν είναι “κρατούμενοι σε αναμονή της δίκης τους, για κατηγορίες που ξεκινούν από τη ρίψη πετρών και φθάνουν μέχρι την απόπειρα φόνου”, διευκρίνισε, σημειώνοντας την παρουσία γυναικών και εφήβων κρατουμένων χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή δίκη στο πλαίσιο διοικητικής κράτησης, δηλ. χωρίς να έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία από τις ισραηλινές αρχές εναντίον του ανθρώπου που κρατείται.
Η Μοντέλ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε πως “αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να είχαν απελευθερωθεί χωρίς όρους, άρα μια συμφωνία για να απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι σε διοικητική κράτηση είναι διπλά καλοδεχούμενη”.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ακροδεξιός υπουργός του Νετανιάχου αντιδρά στη συμφωνία για τους ομήρους με τη Χαμάς
Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, διατύπωσε εκ νέου τη σθεναρή αντίθεσή του στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Χαμάς για μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. «Η Χαμάς ήθελε αυτή τη διακοπή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», έγραψε σήμερα στην πλατφόρμα ο X ο Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος ήταν μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης του Ισραήλ που ψήφισαν κατά της συμφωνίας εκεχειρίας στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε μια μακροσκελή ανάρτησή του, ο ακροδεξιός υπουργός τόνισε ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά που κρατά ομήρους επειδή η κατάστασή τους προκαλεί μεγάλες «διεθνείς πιέσεις» στην ισλαμιστική οργάνωση. Η Χαμάς ήθελε επίσης να λάβει «σε αντάλλαγμα καύσιμα, απελευθέρωση τρομοκρατών, παύση (στρατιωτικών) επιχειρήσεων και ακόμη και απαγόρευση πτήσεων. Όλα αυτά τα πέτυχαν», έγραψε. Η κατάπαυση του πυρός θα δώσει στη Χαμάς χρόνο να ανεφοδιαστεί, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος.
Αναφέρθηκε σε μια συμφωνία του 2011 που παραμένει μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη στο Ισραήλ. Τότε, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ – αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείτο όμηρος από τη Χαμάς για πέντε χρόνια.
Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφάλειας έχει αποκλειστεί μέχρι σήμερα από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
איך נוכל לעשות סלקציה בין ילדים ומשפחות חטופים? איך נבטיח שלא שחררנו את יחיא סינואר הבא? איך נוכל למנוע את הדר גולדין 2? נפקיר את חיילי צה"ל ללא חיפוי אוירי? צפו בדברים שאמרתי לבועז גולן עכשיו 14 על עסקת השבוים. pic.twitter.com/clC28lSKJa
— יצחק קרויזר (@Yitzik_kroizer) November 22, 2023
Ο IDF «πνίγει» με θαλασσινό νερό τα τούνελ κάτω από τη Γάζα
Ο IDF ξεκίνησε να γεμίζει με θαλασσινό νερό τα τούνελ της Χαμάς για να τα πλημμυρίσει και είτε να πνίξει τους τρομοκράτες που κρύβονται σε αυτά είτε να τους αναγκάσει να βγουν έξω.
Τόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, όπως και κάθε στέλεχος των IDF έχουν θέσει από την αρχή τον στόχο του πολέμου στη Μέση Ανατολή: Να εξαλείψουν εντελώς τη Χαμάς.
Η Χαμάς έχει δημιουργήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο με τούνελ κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ έχει βάλει στόχο να το διαλύσει εντελώς. Γι’ αυτό και πολιόρκησε για πολλές ημέρες το νοσοκομείο Αλ Σίφα, επειδή ισχυριζόταν πως κάτω από αυτό κρύβονται τα περιβόητα τούνελ.
Μάλιστα, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει τον τελευταίο καιρό ότι έχει ανακαλύψει εισόδους για τα τούνελ της Χαμάς, τόσο κάτω ή κοντά στο Αλ Σίφα όσο και από άλλα σημεία, τα οποία αποκαλύφθηκαν μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε σε αρκετές περιοχές της Γάζας.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν συνδέσει σωλήνες με την είσοδο των τούνελ της Χαμάς και να αδειάζουν μέσα σε αυτά γαλόνια θαλασσινού νερού.
Δείτε το βίντεο – ντοκουμέντο
The IDF began flooding the tunnels with seawater. pic.twitter.com/4KHiLBk85f
— AI SSN News (@Grogozak) November 22, 2023