Σύμφωνα με το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA, πέντε παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση στο κτίριο της οδού Τζάμους. Το πρακτορείο ανέφερε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35 έπληξε την κατοικημένη περιοχή σε δύο επιθέσεις. Η Χεζμπολάχ δεν έχει επιβεβαιώσει προς το παρόν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και υψηλόβαθμοι διοικητές της.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε απόψε το «βάρβαρο και παράνομο» αεροπορικό πλήγμα «του σιωνιστικού καθεστώτος», το οποίο «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας του Λιβάνου» όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του, Νασέρ Κανανί, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σιωνιστικό καθεστώς επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση και να διευρύνει τη γεωγραφία του πολέμου και της σύγκρουσης στην περιοχή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «μια τόσο παράνομη πολιτική συνιστά σαφή απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».
Ισραήλ: Άλλοι 10 διοικητές της Χεζμπολάχ νεκροί μαζί με τον Ακίλ – «Σχεδίαζαν νέα επίθεση» [βίντεο]
Σχεδόν δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος, στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Βηρυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα (στη) Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».
Ο εκπρόσωπος του IDF Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι ο Ακίλ και η μονάδα Radwan της Χεζμπολάχ σχεδίαζαν να επιτεθούν και να καταλάβουν βόρειες περιοχές του Ισραήλ.
Είπε ακόμη ότι σκόπευαν να «δολοφονήσουν και να σκοτώσουν αθώους», συγκρίνοντας τα σχέδιά τους με τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ τόνισε ότι συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ.
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ21/01/2025|23:21Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) September 20, 2024
ΟΗΕ για Ισραήλ-Λίβανο: Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει βίαιες ενέργειες όπως οι εκρήξεις φαινομενικά αθώων συσκευών
Το διεθνές δίκαιο «απαγορεύει» τη χρήση «παγιδευμένων», φαινομενικά «αθώων» συσκευών, επέμεινε σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.
«Είναι έγκλημα πολέμου να διαπράττει κανείς βίαιες ενέργειες με στόχο να διασπείρει τον τρόμο μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε, μιλώντας στη συνεδρίαση που οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, με αφορμή την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών και φορητών ασυρμάτων στον Λίβανο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 άνθρωποι και να τραυματιστούν 2.931.
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές, που είχαν περάσει ελέγχους, λίγες ώρες πριν εκραγούν
Η επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι αν συνεχιστεί η βία μεταξύ του Ισραήλ, της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, τότε «διατρέχουμε τον κίνδυνο να δούμε μια ανάφλεξη που θα μπορούσε να επισκιάσει ακόμη και την καταστροφή και τα δεινά των οποίων γίναμε μάρτυρες μέχρι στιγμής».
Ο Τουρκ επισήμανε ότι «είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς, υπ’ αυτές τις συνθήκες, τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι σύμφωνες με τις βασικές αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και των μέτρων προφύλαξης κατά την επίθεση, όπως ορίζονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Ο Τουρκ ζήτησε να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο και τόνισε ότι εκείνοι που διέταξαν και διέπραξαν τις επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν, σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος έχει κανόνες».
«Το να στοχεύεις ταυτόχρονα χιλιάδες άτομα, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζεις ποιος έχει στην κατοχή του τις εν λόγω συσκευές, το πού βρίσκονται τη στιγμή της επίθεσης, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», υπογράμμισε.
«ΟΙ επιθέσεις αυτές συνιστούν μια νέα εξέλιξη στον πόλεμο, όπου οι συσκευές επικοινωνίας μετατρέπονται σε όπλα (…) Αυτό δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα», επέμεινε.
Λίβανος: Παρόμοια με γενοκτονία η επίθεση του Ισραήλ
Η κυβέρνηση του Λιβάνου ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας μετά το τελευταίο ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι διεξήγαγε πράξεις παρόμοιες «με γενοκτονία» στο έδαφος της χώρας.
Το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου ανέφερε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X ότι «η στόχευση μιας κατοικημένης περιοχής αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ισραηλινός εχθρός δεν σέβεται ανθρωπιστικούς, νομικούς ή ηθικούς φραγμούς».
«Αυτή η νέα επίθεση είναι θέμα συνείδησης για τη διεθνή κοινότητα, η οποία παραμένει σιωπηλή για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και οι υπουργοί του ενημερώθηκαν για το χτύπημα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία είπε ότι οι τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο – συμπεριλαμβανομένων των εκρήξεων σε ασύρματους και βομβητές αυτή την εβδομάδα – ήταν «μια επαίσχυντη και εγκληματική ενέργεια, παρόμοια με γενοκτονία και φρικιαστική σφαγή».
Παράλληλα προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να δράσει κατά της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης, ενώ σημείωσε ότι ο Λίβανος έχει λάβει κλήσεις από διεθνείς ανώτερους αξιωματούχους που επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ «έχει περάσει τις κόκκινες γραμμές».
Ο Μικάτι ανακοίνωσε επίσης ότι θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή για να απευθυνθεί απευθείας στα Ηνωμένα Έθνη και θα καταθέσει πρόταση για «εισαγωγή διεθνών νόμων για την προστασία των μη στρατιωτικών τεχνολογιών από τη χρήση για στρατιωτικούς σκοπούς».
Ποιος ήταν ο διοικητής της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στη Βηρυτό: Τον καταζητούσαν οι ΗΠΑ
Την είδηση για τον θάνατο του Ιμπραήλ Ακίλ επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, σημειώνοντας ότι ανήκε στη Δύναμη Ραντβάν της Χεζμπολάχ. Στην ίδια επίθεση σύμφωνα με τον IDF, σκοτώθηκαν κι άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ραντβάν που βρίσκονταν σε συνάντηση.
Το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλείται επίσης μια πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ, η οποία είπε ότι ο Ακίλ, ο δεύτερος διοικητής της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκε στην επίθεση.
Μιλώντας επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε ότι ο Ακίλ βρισκόταν στο κτήριο όταν χτυπήθηκε.
Ο Ακίλ γνωστός και ως «Tahsin» έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της ελίτ της Δύναμης Ραντβάν και του Συμβουλίου Τζιχάντ της Χεζμπολάχ, του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου της ομάδας.
Η Δύναμη Ραντβάν είναι η ειδική μονάδα της Χεζμπολάχ, που έχει πρωτίστως αποστολή να διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος και να συλλάβει κοινότητες πολιτών στην περιοχή της Γαλιλαίας. Επιπλέον, η Δύναμη Ραντβάν διεξάγει επιχειρήσεις αναγνώρισης και πληροφοριών εναντίον ισραηλινών στόχων χρησιμοποιώντας UAV.
«Το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο τον ηγέτη της δύναμης Alαλ-Ραντουάν, Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος σκοτώθηκε», τόνισε η πηγή.
Ο Ακίλ γνωστός και ως «Tahsin», ήταν διοικητή της Δύναμης Radwan, της μονάδας δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ.
Ο εκπρόσωπος του ιασραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε επίσης ότι ο Ακίλ, άρχισε να συμμετέχει στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 και υπηρέτησε ως επικεφαλής των επιχειρήσεων από το 2004, και ότι ήταν υπεύθυνος για αντιαρματικά πυρά σε ένα ισραηλινό φυλάκιο το 2019 και μια «τρομοκρατική επίθεση» στο Megiddo Junction το 2023.
غارة إسرائيلية على #الضاحية_الجنوبية لبيروت pic.twitter.com/xRlqmO2GxO
— هنا لبنان (@thisislebnews) September 20, 2024
Καταζητούμενος από τις ΗΠΑ
Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Ιμπραήλ Ακίλ ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις στον Ακίλ για τον φερόμενο ρόλο του στη διεξαγωγή της βομβιστικής επίθεσης στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983 ενώ τον κατηγόρησε ότι σκηνοθέτησε τη σύλληψη Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο κατά τη δεκαετία του 1980.
Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσφερε χρηματική αμοιβή 7 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Ακίλ.
Σύμφωνα με το CNNi οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Ακίλ για συμμετοχή στο χτύπημα της πρεσβείας του 1983, που σκότωσε 63 άτομα, καθώς και στον βομβαρδισμό της Χεζμπολάχ στους στρατώνες των Πεζοναυτών της Βηρυτού από τον οποίο σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί υπάλληλοι.
Το Rewards for Justice, μια υπηρεσία του State Department που προσφέρει αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με τρομοκράτες, σημειώνει ότι ο Ακίλ υπηρετεί στο Συμβούλιο Τζιχάντ, το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ.
Στη δεκαετία του 1980, ήταν μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, της μαχητικής ομάδας που ανέλαβε τις δύο επιθέσεις του 1983.
Ειδήσεις σήμερα
Ουκρανία: Απαγορεύει στους στρατιωτικούς της να χρησιμοποιούν το Telegram για λόγους ασφαλείας
Λίβανος: Στοχευμένοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Βηρυτό
Ταϊβάν: Έκρινε συνταγματική τη θανατική ποινή αλλά μόνο για τα πιο σοβαρά εγκλήματα