H Ραντόν, η οποία πήρε το όνομα «Αδελφή Αντρέ» όταν έγινε καλόγρια το 1944, πέθανε στον ύπνο της στο γηροκομείο της στην Τουλόν της Γαλλίας.
Γεννημένη το 1904 στη νότια Γαλλία, έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στον καθολικισμό. Ερωτηθείσα κάποτε από τους δημοσιογράφους για το ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της, η Ραντόν είχε απαντήσει: «Μόνο ο καλός Κύριος ξέρει».
Γεννημένη όταν ο Γύρος της Γαλλίας είχε πραγματοποιηθεί μόνο μία φορά, η αδελφή Αντρέ «έζησε» 27 Γάλλους αρχηγούς κρατών.
Ένας εκπρόσωπος του γηροκομείου της, ο Ντέιβιντ Ταβέλα, μοιράστηκε την είδηση του θανάτου της με τους δημοσιογράφους την Τρίτη.
«Υπάρχει μεγάλη θλίψη, αλλά… ήταν η επιθυμία της να ενωθεί με τον αγαπημένο της αδερφό. Για εκείνη, είναι μια απελευθέρωση», είπε ο κ. Ταβέλα.
Λέγεται ότι η αδελφή Αντρέ είχε στενή σχέση με τα αδέρφια της. Κάποτε είπε στους δημοσιογράφους ότι μία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις της ήταν η ασφαλής επιστροφή τους από τις μάχες στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Ήταν σπάνιο», θυμάται. «Στις οικογένειες υπήρχαν συνήθως δύο νεκροί παρά δύο ζωντανοί».
Παρά το γεγονός ότι ήταν τυφλή και χρησιμοποιούσε αναπηρικό καροτσάκι, η αδελφή Αντρέ φρόντιζε άλλους ηλικιωμένους – μερικοί από τους οποίους ήταν πολύ νεότεροι από την ίδια.
Σε μια συνέντευξη τον περασμένο Απρίλιο στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, η αδελφή Αντρέ είπε: «Οι άνθρωποι λένε ότι η δουλειά σκοτώνει, εμένα η δουλειά με κράτησε ζωντανή, συνέχισα να δουλεύω μέχρι τα 108 μου».
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, είπε ότι θα ήταν καλύτερα στον παράδεισο, αλλά συνέχιζε να απολαμβάνει τις γήινες απολαύσεις όπως το να τρώει σοκολάτα και να πίνει ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα.
Ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη για αρκετό καιρό, αλλά μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες τον περασμένο Απρίλιο ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά το θάνατο της Κάνε Τανάκα, μιας Γιαπωνέζας που έζησε μέχρι τα 119 της χρόνια.
Δεν ήταν η πρώτη της φορά στο βιβλίο ρεκόρ. Το 2021, η αδελφή Αντρέ έγινε το γηραιότερο άτομο που ανέρρωσε από τον Covid-19.
Η αδελφή Αντρέ γεννήθηκε σε μια προτεσταντική οικογένεια, αλλά αργότερα ασπάστηκε τον καθολικισμό και βαπτίστηκε όταν ήταν 26 ετών.
Ωθούμενη από την επιθυμία της να «πάει παραπέρα», εντάχθηκε σε ένα τάγμα μοναχών γνωστών ως «Οι Κόρες της Φιλανθρωπίας» περίπου 15 χρόνια μετά την απόφασή της να ενταχθεί στην Καθολική Εκκλησία.
Διορίστηκε σε ένα νοσοκομείο στο Βισύ, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της ζωής, περίπου 31 χρόνια.
Σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις, είπε στους δημοσιογράφους: «Οι άνθρωποι πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλον και να αγαπιούνται αντί να μισούν. Αν τα μοιραζόμασταν όλα αυτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα».
Ειδήσεις σήμερα
Ερντογάν: «Κλείδωσαν» οι εκλογές στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ
Συντάξεις ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες: Ποιοι βγαίνουν πριν τα 60 και τι παίρνουν