Η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες της το 2024. Ωστόσο, η αντικατάσταση των βιτρό της παραθύρων στα πλαϊνά παρεκκλήσια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με χαρακτηρισμούς περί «βανδαλισμού».
Η πολεμική ρητορική και οι διαδικτυακές υπογραφές πυροδοτήθηκαν έπειτα από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα τον Δεκέμβριο στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών. Ανακοίνωσε πως τα βιτρό στα παράθυρα σε έξι από τα επτά παρεκκλήσια στο νότιο κλίτος θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν από σύγχρονα, τα οποία θα επιλεγούν από σχετικό διαγωνισμό. Αυτό φέρεται να είναι μία ιδέα του αρχιεπισκόπου του Παρισιού, Λοράν Ούλριχ, η οποία έλαβε τη στήριξη του Γάλλου προέδρου. Τα αρχικά βιτρό, αυτά δηλαδή που πρόκειται να αντικατασταθούν, σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-λε-Ντικ. Τα παράθυρα, που δεν επηρεάστηκαν από την καταστροφική φωτιά του 2019, θα εκτεθούν στο νέο μουσείο της Παναγίας των Παρισίων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μακρόν.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Περισσότεροι από 124.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει τη διαδικτυακή αίτηση με την οποία ζητούν να παραμείνουν τα αρχικά βιτρό στα παράθυρα, με τους επικριτές να υποστηρίζουν πως η αλλαγή θα φθείρει την αρχιτεκτονική αρμονία του ναού του 13ου αιώνα. «Τα βιτρό παράθυρα της Παναγίας των Παρισίων που σχεδίασε ο Βιολέ-λε-Ντικ, δημιουργήθηκαν ως ένα συνεκτικό σύνολο. Πρόκειται για ένα γνήσιο δημιούργημα που ο αρχιτέκτονας ήθελε να είναι πιστό στις γοτθικές καταβολές του καθεδρικού ναού», αναφέρεται. Το αίτημα των επικριτών θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές, αν ο αριθμό τους ξεπεράσει τις 150.000.
Ο Ντιντιέ Ράικνερ, ο ιδρυτής και εκδότης του διαδικτυακού περιοδικού «La Tribune de l’Art» που δημιούργησε τη σχετική αίτηση, δήλωσε ότι μια πολύ καλύτερη σύγχρονη χειρονομία θα ήταν να παραγγείλει νέα παράθυρα για τον βόρειο πύργο του καθεδρικού ναού, όπου η μάχη των πυροσβεστών για τη διάσωση του οικοδομήματος ήταν πιο σκληρή. Θα είχε έναν υπέροχο συμβολικό ρόλο: Στον βόρειο πύργο, όταν επιχειρούσαν στη φωτιά που απειλούσε να ρίξει τις καμπάνες και τον ίδιο τον καθεδρικό ναό, οι πυροσβέστες διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν το μνημείο».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρεται σε «σύγχρονες παρεμβάσεις» στο ναό που πρόκειται να επαναλειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2024. Λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019, ο Μακρόν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ήταν υπέρ μιας «σύγχρονης χειρονομίας» στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού. Μετά τη σφοδρή αντίθεση του κοινού, ο πρόεδρος εγκατέλειψε την ιδέα. Η νέα κορυφή ύψους 96 μέτρων, που τοποθετήθηκε τον Νοέμβριο, μοιάζει πανομοιότυπη με εκείνη που καταστράφηκε από τις φλόγες.
Ειδήσεις σήμερα
Γαλλία: Ομολόγησε ο δράστης της στυγερής δολοφονίας της συζύγου και των 4 παιδιών του
Χάος από την καταιγίδα Γκέριτ στη Βρετανία -Ανεμοστρόβιλος σάρωσε 100 σπίτια στο Μάντσεστερ [Βίντεο]
Καραμπόλα στην Κωνσταντινούπολη: Συγκλονιστικά βίντεο από το σημείο του πολύνεκρου δυστυχήματος