Τα ιταλικά Mέσα Ενημέρωσης ανάφεραν χθες ότι ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο, αν και υπάκουσε στον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, και παρέμεινε στη θέση του, για να ζητήσει την Τετάρτη από το Κοινοβούλιο την ψήφο εμπιστοσύνης των 945 βουλευτών και γερουσιαστών στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, o Μάριο Ντράγκι δεν θέλει να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης και «είναι αποφασισμένος να εμμείνει στη θέση του».
Θεωρητικά, η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία, αν και τα ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί είναι μεγάλα. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συμφωνήθηκε να μη στηριχθεί η κίνηση των «Πέντε Αστέρων» για αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά, η στάση τους -ιδιαίτερα του Σαλβίνι- παραμένει ομιχλώδης, καθώς σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι η άμεση προσφυγή στις πρόωρες κάλπες είναι μονόδρομος, αφού ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας διαφωνεί με την πολιτική του πρωθυπουργού. «Η κυβέρνηση Ντράγκι πρέπει να προχωρήσει, αλλά το βλέπω δύσκολο», δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, και πρώην αρχηγός των «Πέντε Αστέρων» που αποχώρησε πρόσφατα από το κόμμα μαζί με πολλά στελέχη.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, υπό τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, δεν ψήφισε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και μάλλον θα επιμείνει στην «ανταρσία» κατά του Μάριο Ντράγκι. Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι όλοι οι «Γκριλίνι» θα ακολουθήσουν τον Κόντε (τον οποίο στηρίζει ο ιδρυτής του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο). Το κίνημα M5s είναι διχασμένο στο εσωτερικό του μεταξύ των «ακραίων» και των μετριοπαθών που δεν επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης. Ο Κόντε με την ομάδα των «ανταρτών» έχουν προτείνει την παραίτηση των υπουργών από τα «Πέντε Αστέρια» πριν από την ομιλία του Ντράγκι στο Κοινοβούλιο και την ψηφοφορία της Τετάρτης, για να τον πιέσουν περισσότερο. Τα «Πέντε Αστέρια» θέλουν απεμπλοκή από την κυβέρνηση Ντράγκι ελπίζοντας σε ανάκαμψη, όμως στελέχη υπογραμμίζουν πως υπάρχει ο φόβος της νίκης του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», που έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις για τα «Πέντε Αστέρια» είναι απογοητευτικές.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από το Μάριο Ντράγκι να παραμείνει στη θέση του, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που απαιτούν ψύχραιμη και σωστή διαχείριση. Η κρίση έχει οδηγήσει στα ύψη το κόστος δανεισμού και σε πτώση το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται. Τα πολλά ανοικτά ζητήματα θα καθυστερήσουν ή θα περιμένουν, αν τελικά ο Ντράγκι παραιτηθεί -όπως επανέλαβε χθες, κατά τις πληροφορίες- και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο. Αναλυτές μιλούν ήδη για κάλπες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου – μια περίοδος που είναι ιδιαίτερα απαιτητική για την Ιταλία, καθώς καταρτίζεται ο Προϋπολογισμός. Αν υπάρξει αδιέξοδο με παραίτηση Ντράγκι, ενδέχεται ο πρόεδρος να ζητήσει το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης, με στόχο την κατάρτιση και ψήφιση του Προϋπολογισμού. Επίσης, η όποια κυβέρνηση συνεχίσει την πορεία της από την ερχόμενη Πέμπτη, θα πρέπει να ασχοληθεί, εκτός από την ενεργειακή κρίση, και με το νέο μεγάλο κύμα του κορονοϊού που ανησυχεί πολλές περιφέρειες της Ιταλίας, καθώς και με τη νέα εμβολιαστική εκστρατεία από το φθινόπωρο. Ο Μάριο Ντράγκι, πάντως, θα βρίσκεται αύριο στην Αλγερία για να υπογράψει νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείωση της ροής από τη Ρωσία.