Μέχρι στιγμής η πλέον πληγείσα χώρα από αυτή την ανθρωπιστική κρίση είναι η Μπουρκίνα Φάσο, εξήγησε ο Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος επισκέφθηκε χθες και σήμερα το Τσαντ και μετέβη σε πολλούς καταυλισμούς προσφύγων στη χώρα, η οποία έχει υποδεχθεί ήδη ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους.
Στα τέλη Ιουνίου 2022 «η περιοχή του Σάχελ (Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί, Μαυριτανία, Νίγηρας και Τσαντ) ήταν αντιμέτωπη με μια σοβαρή, παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση, η οποία ανάγκασε 4.820.871 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», εκ των οποίων σχεδόν τρία εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη χώρα τους, κατήγγειλε η UNHCR.
«Η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η οποία μετρά σχεδόν δύο εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους», κατήγγειλε ο Γκράντι χθες Πέμπτη το βράδυ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο AFP από τον καταυλισμό Καλαμπάρι, όπου ζουν περίπου 8.000 πρόσφυγες από το Καμερούν, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νότια της Ντζαμένα.
«Πριν δύο χρόνια καταγράφαμε 500.000 (εκτοπισμένους) στο Μαλί και τη Μπουρκίνα Φάσο, αριθμός που μου έμοιαζε ήδη τεράστιος», είχε σημειώσει λίγο νωρίτερα από την πρωτεύουσα του Τσαντ.
«Είναι ανησυχητικό. Οι χώρες που μας ανησυχούν περισσότερο είναι η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί. Αυτό οφείλεται στις ένοπλες ομάδες που τρομοκρατούν τους κατοίκους, αδειάζουν τα χωριά και ωθούν τους ανθρώπους στις μεγάλες πόλεις», εκτίμησε ο Ιταλός διπλωμάτης.
Jaguar: Πού είναι το αυτοκίνητο οεο; Σούσουρο με τη νέα διαφήμιση της εταιρίας
«Όμως οφείλεται επίσης στην πολύ σκληρή αντίδραση των κυβερνήσεων» έναντι των τζιχαντιστών, πρόσθεσε.
Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την τζιχαντιστική απειλή κυρίως ως πρόβλημα ασφαλείας, την ώρα που θα έπρεπε να προωθούν και την ανάπτυξη «της εκπαίδευσης», «τη μάχη κατά της φτώχειας και των ανισοτήτων στο Σάχελ», εκτίμησε ο Γκράντι, υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά χρειάζονται για να αποδυναμωθεί ο εξτρεμισμός. Η στρατιωτική δράση από μόνη της δεν αρκεί».
«Σε αυτά ήρθε να προστεθεί η κλιματική έκτακτη ανάγκη, η οποία στερεί από τις κοινότητες πόρους και υποδαυλίζει τις συγκρούσεις (…) Έχουμε ανάγκη περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για όλες τις χώρες του Σάχελ», κατέληξε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται και άλλους καταυλισμούς στο Τσαντ.