Eίναι κόρη μεταναστών, αλλά θέλει να βάλει φραγμό στη μετανάστευση. Μπήκε στην πολιτική από τους Σοσιαλιστές και το Εργατικό Κόμμα, αλλά δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, του Χέερτ Βίλντερς. Αν κάποιος έλεγε στην μικρή Ντιλάν Γεσιλγκόζ ότι θα άλλαζε τόσο πολύ όταν μεγαλώσει, μάλλον θα τον περνούσε για τρελό.
Η ουσία είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο 1984, όταν η 7χρονη Ντιλάν έβγαινε μισοπεθαμένη από μια βάρκα μαζί με τη μητέρα της στις ακτές της Κω από την απέναντι ακτή της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ). Είμαστε στο 2023 και η 46χρονη Ντιλάν Γεσιλγκόζ-Ζεγκέριους (από το επώνυμο του συζύγου της) είναι αρχηγός των Φιλελευθέρων και διεκδικεί την πρωθυπουργία της Ολλανδίας ως διάδοχος του Μαρκ Ρούτε στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Στα σχεδόν 40 χρόνια που πέρασαν κύλησε πολύ νερό στις όχθες του Αιγαίου και της Βόρειας Θάλασσας. Η κόρη ενός Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα από την Αγκυρα, ο οποίος διέφυγε στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για να γλιτώσει από το μετα-εβρενικό καθεστώς, είναι πλέον μια ενσωματωμένη Βορειοευρωπαία που ενστερνίζεται πλήρως τις προτεραιότητες της σημερινής της πατρίδας.
Ετσι, στο ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας το Σάββατο, η Ντιλάν Γεσιλγκόζ (το μικρό της όνομα στα κουρδικά σημαίνει «χορός» και το επώνυμό της στα τουρκικά «πρασινομάτα») έστρεψε τους Φιλελευθέρους προς τα δεξιά. Επανέλαβε χωρίς δισταγμό αυτό που είπε πριν από μερικές μέρες στην «De Telegraaf», ότι είναι διατεθειμένη να σπάσει ένα ταμπού και να συνεργαστεί με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς. Ο προκάτοχός της, Μαρκ Ρούτε, δεν θα το έκανε ποτέ!
Ο κεντρώος τετρακομματικός συνασπισμός του Ρούτε κατέρρευσε λόγω διαφωνιών για το Μεταναστευτικό, επί του οποίου η Γεσιλγκόζ-Ζεγκέριους είναι απόλυτη: διαφωνεί με την επανένωση οικογενειών προσφύγων, κάτι που αν συνέβαινε στην ίδια δεν θα μπορούσε ποτέ να πάει στην Ολλανδία, να σπουδάσει και να διεκδικεί την πρωθυπουργία της!
Αγαπημένη των τηλεοπτικών πλατό από τότε που ήταν δημοτική σύμβουλος του Αμστερνταμ και στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης, η Κουρδο-τουρκάλα που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας απέκτησε το παρατσούκλι «πίτμπουλ με τακούνια» για την καμπάνια της να επιβληθούν σκληρές ποινές σε όσους παρενοχλούν γυναίκες στο δρόμο. Σε άλλο τηλεοπτικό σόου έκοψε μία τούφα από τα μαλλιά της σε ένδειξη συμπαράστασης στις Ιρανές.
Σε όσους δε την κατηγορούν ότι αντιφάσκει, έδωσε την εξής απάντηση: «Από τους γονείς μου έμαθα να αγαπώ την ελευθερία και να στηρίζω όσους μάχονται γι’ αυτήν. Αλλά χάνουμε όλο και πιο πολύ από αυτό το οξυγόνο, δείχνοντας λιγότερη κατανόηση ο ένας για τον άλλο και τρέφοντας δυσπιστία για τους πολιτικούς. Γι’ αυτό το μανιφέστο μας είναι: δίνοντας χώρο, οριοθετούμε τα σύνορά μας».
Δικτατορία αλά… Χίτλερ θέλει το 7% των Γερμανών
Ορατό κίνδυνο για τη Δημοκρατία στη Γερμανία σηματοδοτεί η προσχώρηση oλοένα και μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού στο εξτρεμιστικότερο φάσμα του δεξιού άκρου, όπως την αποτύπωσε η φετινή έκθεση του Πανεπιστημίου του Μπίλεφελντ για λογαριασμό του σοσιαλδημοκρατικού Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ.
Την ώρα που η AfD καταγράφει 22% σε εθνικό επίπεδο, περίπου το 7% των ερωτηθέντων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (από 18 έως 90 ετών) υποστηρίζει ότι η καλύτερη λύση για τη Γερμανία είναι μια μονοκομματική δικτατορία με έναν ισχυρό ηγέτη! Δηλαδή ό,τι κοντινότερο στο χιτλερικό ιστορικό προηγούμενο του «Ενα έθνος, ένας νόμος, ένας ηγέτης» (Ein Reich, ein Gesetz, ein Führer). Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το 8% του συνόλου έχει σαφή ακροδεξιό προσανατολισμό, ενώ λίγα χρόνια πριν το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 2-3%. Εξάλλου, σε έναν ευρύτερο αντισυστημικό κύκλο, εθνοαυταρχικές-επαναστατικές, λαϊκιστικές ή συνωμοσιολογικές συμπεριφορές υιοθετεί το 29%-38% των ερωτηθέντων. Τα ποσοστά είναι αυξημένα κατά το ένα τρίτο σε σχέση με πριν από την πανδημία, ενώ υψηλή κρίση εμπιστοσύνης καταγράφεται και απέναντι στα ΜΜΕ.
Η μελέτη έχει τίτλο «Η αποστασιοποιημένη μεσαία τάξη» και επικεφαλής τον κοινωνικό ψυχολόγο Αντρέας Τσικ. Από μέρους του επισημαίνει ότι οι ακροδεξιές συμπεριφορές είναι πιο διαδεδομένες στα χαμηλότερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα, μιας και οι κρίσεις τα πλήττουν αμεσότερα. Κατά την άποψη του Τσικ, «εάν οι άνθρωποι του μεσαίου χώρου που δεν θεωρούν τον εαυτό τους ακροδεξιό υιοθετήσουν θέσεις της Ακροδεξιάς, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο». Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ρητή αναφορά και στο παρελθόν, στη δικτατορία του Εθνικοσοσιαλισμού: «Ο Εθνικοσοσιαλισμός προέκυψε από το κέντρο της κοινωνίας και υποστηρίχθηκε από αυτό, ακόμα και εάν η ιδεολογία και η δημιουργία μιας φασιστικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας και της κρατικής τρομοκρατίας, αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε από μια ναζιστική οργάνωση». Στο τέλος, η έρευνα θέτει το ερώτημα πώς πρέπει η κοινωνία να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές κρίσεις. Το 53% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο «εθνικό» και ζητά να απομονωθεί η χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο, πιστεύοντας ότι οι γερμανικές αξίες και αρετές είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων.
Ειδήσεις σήμερα
Στέφανος Κασσελάκης: Στη Βουλή ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Παίρνει το χρίσμα από τον Αλέξη Τσίπρα
ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Ούτε μία ώρα με πρόεδρο τον Κασσελάκη»
Μεταναστευτικό: Η εκτόξευση των ροών και το διπλό σχέδιο του Μαξίμου