Ποιο είναι το μέλλον μιας χώρας -της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο- όταν οι νέοι αρνούνται την εξέλιξη και τις ευθύνες;
Το πλήγμα στα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Κίνας έγινε πέρυσι ξεκάθαρο, καθώς καταγράφηκε για πρώτη φορά έπειτα από έξι δεκαετίες μείωση των γεννήσεων. Μεγάλος είναι και ο οικονομικός αντίκτυπος, αφού οι Κινέζοι λένε «όχι» στον γάμο, πλήττοντας σοβαρά μια βιομηχανία 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 6,8 εκατομμύρια γάμοι σε ολόκληρη την Κίνα, 800.000 λιγότεροι απ’ ό,τι το 2021 και ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να δημοσιεύει τα στοιχεία το 1986. Ενδεικτικό είναι πως η κορύφωση τέλεσης των γάμων καταγράφηκε πριν από δέκα χρόνια, οπότε 13,5 εκατομμύρια ζευγάρια ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.
Κοινωνική αλλαγή
Στη χώρα, όπως και σε άλλες, παρατηρείται μια κοινωνική αλλαγή, αφού οι νέοι θεωρούν πως ο γάμος «δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για εκείνους» και άλλοι υποστηρίζουν πως η ανατροφή ενός παιδιού είναι πολύ ακριβή. Τα ζευγάρια παραδοσιακά ξοδεύουν χρήματα σε χρυσά κοσμήματα, περίτεχνη διακόσμηση και πολυτελείς γαμήλιους χώρους, ωστόσο πλέον ο οικονομικός προϋπολογισμός των γάμων είναι πολύ μικρότερος, περί τα 14.000 δολάρια ανά γάμο.
Οι ειδικοί του χώρου εκτιμούν πως η τέλεση γάμων θα επιστρέψει φέτος στα προπανδημικά επίπεδα, κάτι που θα εξαρτηθεί από την ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας. Βέβαια, η ασθενική ανάπτυξη έχει πλήξει περισσότερο τη μεσαία τάξη και τους νέους, με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλές δαπάνες των νοικοκυριών.
Φέτος το καλοκαίρι το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής ανακοίνωσε πως μόνο 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ 16 και 24 ετών στην Κίνα, εξακολουθούσαν να αναζητούν δουλειά, χωρίς να υπολογίζει τους 1,6 εκατομμύρια νέους πτυχιούχους που εισήλθαν τον Σεπτέμβριο στην αγορά εργασίας. Το κοινωνικό κατεστημένο προηγούμενων ετών, που οι νέοι δούλευαν συνεχώς για να φροντίσουν τους δικούς τους, να κάνουν οικογένεια και να αγοράσουν σπίτι, φαίνεται πως δεν αντιπροσωπεύει πλέον τους νέους, γεγονός που επαληθεύεται και από επίσημα στοιχεία. Ερευνα του Συνδέσμου Κομμουνιστικής Νεολαίας σε 15.501 φοιτητές έδειξε πως το 8% έδειξε χαρακτηριστικά της στάσης «4 όχι».
Πολλοί νέοι με υψηλή μόρφωση βρέθηκαν να μην έχουν τα ανάλογα προσόντα για τις θέσεις εργασίας στην αγορά, όπου η έμφαση δίνεται στις δεξιότητες τεχνικών και όχι στα ακαδημαϊκά προσόντα. Επιπλέον, προσθέτει ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ο καθυστερημένος αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στον τομέα των υπηρεσιών και η χρήση ρομπότ και Τεχνητής Νοημοσύνης ώθησαν, επίσης, το ποσοστό ανεργίας στην Κίνα.
«ΒΟΜΒΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η ΙΝΔΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ
Στην κομητεία Τσανγκσάν κάθε ζευγάρι που παντρεύεται και η γυναίκα είναι κάτω των 25 ετών λαμβάνει επιδότηση 137 δολάρια
Σύμφωνα με τα επίσημα δημογραφικά στοιχεία, η Ινδία έχει πλέον ξεπεράσει κατά μερικές χιλιάδες την Κίνα σε συνολικό πληθυσμό. Οι Κινέζοι αριθμούν 1,425 δισ., πτώση 0,02% συγκριτικά με πέρυσι. Η πτώση των γάμων και, κατά συνέπεια, των γεννήσεων δικαιολογεί αυτήν την τάση. Μάλιστα, κάποιοι τοπικοί φορείς παίρνουν πρωτοβουλίες για να αντιστρέψουν το κλίμα, παρέχοντας οικονομική ανταμοιβή. Η κομητεία Τσανγκσάν στην Ανατολική Κίνα ανακοίνωσε το καλοκαίρι ότι προσφέρει επιδότηση 137 δολάρια σε κάθε ζευγάρι που παντρεύεται και η γυναίκα είναι κάτω των 25 ετών.
Η ανταμοιβή, η οποία περιορίζεται σε ζευγάρια που παντρεύονται για πρώτη φορά, έχει σκοπό να προωθήσει τον «γάμο και την τεκνοποίηση που ταιριάζει στην ηλικία», ενώ ανακοινώθηκε, επίσης, μια σειρά επιδοτήσεων για να βοηθήσει τους γονείς στη φροντίδα των παιδιών, στην εκπαίδευση και τη γονιμότητα. Σε περιφερειακό επίπεδο, οι τοπικές κυβερνήσεις εισήγαγαν σειρά μέτρων στο πλαίσιο ενθάρρυνσης των μεγαλύτερων οικογενειών, όπως δωρεάν εξωσωματικές και επιδοτήσεις για το δεύτερο και το τρίτο παιδί. Αξιωματούχοι πειραματίζονται με διάφορα μέτρα για την αύξηση του ποσοστού γεννήσεων εν όψει της επικείμενης δημογραφικής κρίσης στην Κίνα, όπου ο πληθυσμός μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες, παρά την άρση της πολιτικής ενός παιδιού το 2016.
Υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ, που ανέλαβε την εξουσία της χώρας του 1,5 δισ. κατοίκων το 2012, η κυβέρνηση έχει προωθήσει μια εξαιρετικά συντηρητική κοινωνική ατζέντα που ενθαρρύνει τις γυναίκες να παντρεύονται νέες, ώστε να κάνουν περισσότερα παιδιά. Ωστόσο, μεταξύ 2010 και 2020, η μέση ηλικία γάμου για τις γυναίκες αυξήθηκε για πρώτη φορά από τα 24 στα 29 έτη.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκικά παιχνίδια με το μειονοτικό σχολείο στη Ξάνθη