Το Κίεβο προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει εισέλθει πλέον στον τρίτο μήνα, βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα να σταματήσουν, λόγω της οργής του κόσμου για τις φρικαλεότητες που, όπως είπε, διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.
«Ο κόσμος (οι Ουκρανοί) θέλουν να τους σκοτώσουν (τους Ρώσους). Όταν υπάρχει αυτού του είδους η στάση, είναι δύσκολο να συζητά κανεί», μετέδωσε το Interfax επικαλούμενο δήλωσή του Ζελένσκι σε Πολωνούς δημοσιογράφους.
Ωστόσο, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται καθημερινά. «Στην παρούσα φάση, η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία συζητούν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιασκέψεων ένα προσχέδιο για μια συνθήκη», είπε ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του στο Xinhua, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση – και το ΝΑΤΟ ειδικότερα – ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στάση και να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια, υποστήριξε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Πάντως, ο ίδιος δήλωσε χθες, Παρασκευή 29/4, πως η Ρωσία δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τα ρωσικά πρακτορεία RIA και Tass.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο αλλά αυτοί που μιλούν για κάτι τέτοιο «είναι οι δυτικές χώρες».
Σε ό,τι αφορά τη Μολδαβία, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι οι Μολδαβοί θα έπρεπε να ανησυχούν για το μέλλον τους, επειδή σύρονται στο ΝΑΤΟ.
Για τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι «περισσότεροι» από τους κύριους εταίρους της Ρωσίας συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο πληρωμής που πρότεινε η Ρωσία.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Σχετικά με τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο Λαβρόφ δήλωσε πως «η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της αποναζιστικοποίησης, την αναγνώριση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, την άρση των κυρώσεων και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας», χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
«Είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αν και είναι δύσκολες», συμπλήρωσε.
Πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν δείχνει διαλλακτικός σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας όσο συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, ζητά κλιμάκωση των κυρώσεων, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Έχουν παγώσει περίπου τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας, πλήττοντας σφοδρά τη ρωσική οικονομία και οδηγώντας τη Μόσχα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ειδήσεις σήμερα
Ουκρανία: Σοβαρό πρόβλημα λόγω ελλείψεων στα καύσιμα – Λύση προανήγγειλε ο Ζελένσκι
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
Ακρίβεια: Έρχεται γενναίο πακέτο στήριξης από την κυβέρνηση