Οι λαϊκιστές αντίπαλοί του -τόσο η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν όσο και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν– είναι αποφασισμένοι να δώσουν μεγάλη μάχη, ώστε να κατακτήσουν την πρώτη θέση στις εκλογές και να αναγκάσουν τον Μακρόν σε μια πολιτική συμβίωση με πολλές υποχωρήσεις. «Απόψε ξεκινάμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν τη νύχτα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Η Λεπέν, που «έσπασε» το φράγμα του 40% (απέσπασε 41,5%), ζήτησε από όλους τους Γάλλους να τη στηρίξουν, ώστε να συγκυβερνήσει με τον Μακρόν. Ανάλογο στόχο έθεσε και ο Μελανσόν, ο οποίος είπε ότι η Αριστερά διψάει για εκδίκηση.
Η «συγκατοίκηση» προέδρου και πρωθυπουργού από διαφορετικές παρατάξεις δεν έχει συμβεί στη Γαλλία από το 2002, όταν με συνταγματική μεταρρύθμιση ορίστηκαν οι βουλευτικές εκλογές αμέσως μετά τις προεδρικές. Αυτή η αλλαγή έδωσε δυναμική στο κόμμα του εκλεγμένου προέδρου, το οποίο ξεκινούσε την προεκλογική εκστρατεία με το μομέντουμ της προεδρικής νίκης, ωθώντας τους ψηφοφόρους να το επιβραβεύουν. Αναλυτές προβλέπουν ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM) θα έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βλέπουν συγκατοίκηση του προέδρου Μακρόν με την αντιπολίτευση μετά τις βουλευτικές εκλογές, εκτός αν υπάρξει συνεργασία του προεδρικού κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM) με το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών.
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος Μακρόν ξεκίνησε τις επαφές με ψηφοφόρους, κάνοντας επισκέψεις σε λαϊκές περιοχές όπου δεν έχει και την καλύτερη αποδοχή. Η πρώτη του επίσκεψη μετά τις προεδρικές εκλογές, ήταν σε υπαίθρια λαϊκή αγορά στο Σερζί, βορειοδυτικά του Παρισιού, όπου, μάλιστα, σημειώθηκε και επεισόδιο, όταν κάποιος του πέταξε λαχανικά. Στόχος του ήταν η πραγματοποίηση της υπόσχεσης που έχει δώσει ότι θα είναι ενωτικός και θα βρίσκεται κοντά στους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο Μακρόν θέλει να διαλύσει την καχυποψία απέναντί του και την πεποίθηση πολλών Γάλλων ότι είναι ένας «πρόεδρος της ελίτ». Το ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα ως ηγέτης του κράτους είναι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στα ύψη. Η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει όριο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και όλων των βασικών ειδών διατροφής.
«Αντι-Μακρόν» μέτωπο
Η Λεπέν και ο Μελανσόν ελπίζουν, από την πλευρά τους, ότι θα ενώσουν όλο το «αντι-Μακρόν» λαϊκιστικό μέτωπο. «Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον του Μακρόν», λέει η Λεπέν, ζητώντας τη νίκη για τον «Εθνικό Συναγερμό» (RN). Ωστόσο, ακόμη και αν η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» καταφέρει να κερδίσει τη στήριξη του άλλου ακροδεξιού αρχηγού, του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος εμφανίστηκε πριν από λίγους μήνες στην πολιτική σκηνή διεκδικώντας την προεδρία, η πιθανότητα να κερδίσει την πρώτη θέση στις εκλογές του Ιουνίου είναι μικρές.
Αλλο τόσο δύσκολο είναι για τον Μελανσόν, ηγέτη του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», να αποκτήσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Το παράδοξο είναι ότι ο Μελανσόν ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές με παρόμοια συνθήματα με αυτά της Ακροδεξιάς, επικεντρώνοντας τη ρητορική του σε ένα λαϊκό μέτωπο κατά του Μακρόν.
Φρίκη στην Κύπρο: Χειροπέδες σε αστυνομικό που συνουσιαζόταν με πτώματα [βίντεο]
«Η Γαλλία ήταν αυτή που έδωσε στον κόσμο τις έννοιες της Αριστεράς και της Δεξιάς στην πολιτική και πάλι είναι η Γαλλία που πρωτοστατεί στην αντικατάστασή τους από μια νέα πολιτική, όπου τα δύο κυρίαρχα στρατόπεδα είναι οι εθνικιστές και οι διεθνιστές», αναφέρει σε άρθρο η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δίνοντας μια εξήγηση. Στον χώρο της Κεντροαριστεράς, πάντως, έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις για κοινή κάθοδο των Οικολόγων και του Κομμουνιστικού Κόμματος με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Η συνεργασία με τους Ρεπουμπλικανούς δίνει πλειοψηφία στο LREM
Πιθανό θεωρείται το σενάριο της συνεργασίας του LREM με το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Στις εκλογές του 2017 ήταν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (112 έδρες), αν και έχασε μέρος της δύναμής του. Στις προεδρικές εκλογές η επίδοσή του ήταν καταστροφική, καθώς η υποψήφια του κόμματος, Βαλερί Πεκρές, έλαβε μόλις 4,8%. Η εξήγηση πολλών αναλυτών ήταν ότι η Πεκρές αντέγραψε πολλά από τα σημεία του προγράμματος Μακρόν, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί μέσα στην πολιτική δίνη που δημιούργησε η μονομαχία του προέδρου με τη Λεπέν. Αλλωστε, ο Μακρόν έχει πραγματικά «αλώσει» το κεντροδεξιό κόμμα, που προήλθε από το γκολικό του Σιράκ. Ο πρώτος πρωθυπουργός που επέλεξε κατά την προηγούμενη πενταετία ήταν ο Εντουάρ Φιλίπ, που προερχόταν από τους Ρεπουμπλικανούς. Το ίδιο συνέβη με τον υπουργό Οικονομικών, Μπρινό Λεμέρ. Ο γαλλικός Τύπος έχει υπονοήσει ότι υπήρξε μια μυστική συμφωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον άλλοτε ηγέτη των Ρεπουμπλικανών, Νικολά Σαρκοζί, όμως ο Γάλλος πρόεδρος διέψευσε αυτές τις πληροφορίες. Το κώλυμα στην πιθανότητα σύμπραξης του κόμματος Μακρόν και των Ρεπουμπλικανών είναι ότι πολλά από τα στελέχη τους αισθάνονται εχθρικά απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο.
Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive τονίζεται ότι αν η παράταξη του Μακρόν, LREM, υποστηριχθεί από κόμματα της Κεντροδεξιάς, τότε θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 326 με 366 έδρες, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών. Η Ακροδεξιά πιθανότατα θα φθάσει τις 117 έως 147 έδρες και τα αριστερά κόμματα θα κερδίσουν από 73 έως 93 έδρες.
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας (πλειοψηφικό με μονοεδρικές περιφέρειες, σε δύο γύρους), η επικράτεια χωρίζεται σε πολύ μικρές περιφέρειες και καθεμία εκλέγει έναν βουλευτή. Το σύνολο των 577 εκλογικών περιφερειών θα δώσει τους 577 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Αν η απόλυτη πλειοψηφία του 50% δεν επιτευχθεί στον πρώτο γύρο, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία (β’ γύρος) ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς.
Στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι, αλλά και όσοι έχουν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 12,5%. Ετσι, η αποχή παίζει ρόλο-κλειδί για τον δεύτερο γύρο, αφού όσοι θέλουν να συμμετέχουν, πέραν των δύο πρώτων, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων.