Οπως αναμενόταν να συζητηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ΡΑΕ έχει καταλήξει στο ακριβές μέγεθος των «ουρανοκατέβατων» κερδών των εταιριών ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπερκέρδη δεν έχουν καμία σχέση με το αυθαίρετο 1,4 δισ. που έχει αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν απευθείας στους καταναλωτές. Σύμφωνα με υπολογισμούς το ποσόν που θα επιστραφεί ως κοινωνικό μέρισμα αγγίζει τα 300 εκατ. και θα καλύπτει σημαντικό μέρος των απωλειών που έχει ο καταναλωτής από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022.
Επίσης έχει εξασφαλιστεί ένα αρκετά μεγάλο ποσόν -από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό- το οποίο επίσης θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ενώ η πρόσφατη εκβιαστική κίνηση της Ρωσίας να κόψει τη ροή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την «ευρωπαϊκή απάντηση» στην ενεργειακή κρίση, δηλαδή την κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ε.Ε., αλλά και την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του. Αυτός ο συνδυασμός εκτιμάται ότι θα αποφέρει ένα νέο και γενναίο πακέτο στήριξης, το οποίο θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό την πλειοψηφία της κοινωνίας.
LNG στην Αλεξανδρούπολη
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία του Δεύτερου Τερματικού Σταθμού (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είναι μια μεγάλη πλωτή δεξαμενή παραλαβής, αποθήκευσης αλλά και αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το έργο που εγκαινιάζεται μεθαύριο με τη μετάβαση του Κ. Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2023. Και υπογραμμίζει τον στρατηγικό ενεργειακό χαρακτήρα που μπορεί να αποκτήσει η χώρα.
Με την ολοκλήρωσή του, θα μπορεί να εξασφαλίσει 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, όταν οι συνολικές ετήσιες ανάγκες της χώρας είναι περίπου 6 δισ. κυβικά μέτρα. Στην κατασκευή του έργου συμμετέχουν μεταξύ άλλων η ΔΕΠΑ Εμπορίου, ο Ομιλος Κοπελούζου, η ΔΕΣΦΑ, αλλά και κρατική βουλγαρική εταιρία φυσικού αερίου, γι’ αυτό και μεθαύριο θα βρεθούν στην Αλεξανδρούπολη τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. Παράλληλα κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία αναγκαστικά θα υπάρξει μέχρι να λειτουργήσει ο Δεύτερος Τερματικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης, θα ενισχυθεί η άμεση παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και θα αυξηθεί η προμήθεια LNG, ώστε να υπάρχει και επαρκής και φθηνότερη ενέργεια για τις ανάγκες της χώρας.
Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνει στις 2 Μαΐου στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας και εκτιμάται ότι έως τις 22 Μαΐου θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, τις οποίες η Κομισιόν θα εισηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στο τέλος του μήνα, ώστε να γίνουν και τυπικά η «ευρωπαϊκή απάντηση» στην ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή όλα τα κανονικά αλλά και τα πρόδρομα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος ο τουρισμός θα φλερτάρει τελικά με τα επίπεδα του 2019, που ήταν και η χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση
Με αυτή τη «μεγάλη εικόνα» ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συνέδριο της Ν.Δ. (6-8 Μαΐου) θα παρουσιάσει το «Κοινωνικό Προοδευτικό Πρόσωπο» της Ν.Δ. Ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν απολογισμό του σημαντικού έως τώρα έργου της κυβέρνησης, μαζί με το πλαίσιο (κυβερνητικοί άξονες) για το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές. Υπό μία έννοια η ομιλία του πρωθυπουργού θα σηματοδοτεί και την ουσιαστικά έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ανεξαρτήτως του πότε θα στηθούν οι κάλπες. Τα διλήμματα των επόμενων εκλογών έχουν τεθεί, αλλά στο Συνέδριο της Ν.Δ. αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο σαφή και συγκεκριμένα: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση-Σταθερότητα ή ακυβερνησία. Επιδίωξη του Κ. Μητσοτάκη είναι να καταστήσει σαφές ότι «η αληθινά προοδευτική παράταξη» είναι η Ν.Δ. με το έργο της και την κοινωνική ευαισθησία της και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την «προοδευτικότητα» εξ ορισμού, ενώ με την πολιτική του αποδεικνύεται ένα «συντηρητικό και ξεπερασμένο κόμμα».
Ενωμένοι
Στην Πειραιώς, αλλά και στο Μ. Μαξίμου υπάρχει η φιλοδοξία στο Συνέδριο της Ν.Δ. να παρουσιαστεί όχι μόνο ένα πλήρως ψηφιοποιημένο κόμμα εξουσίας, αλλά και μια εικόνα ενός κόμματος ενωμένου, χωρίς τις εσωκομματικές συγκρούσεις του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προγραμματικά έτοιμου και αποφασισμένου, σε αντιδιαστολή με την «αμηχανία του ΚΙΝΑΛ».
Στόχος είναι το Συνέδριο να είναι ένα καθαρά πολιτικό συνέδριο, χωρίς εξαγγελίες και πλειοδοσία σε παροχολογία. Συνεργάτες του πρωθυπουργού περιγράφουν έναν Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να αποδείξει εμπράκτως -και όχι με ρητορικές κορόνες- ότι η Ν.Δ. ασχολείται ουσιαστικά με τις «αγωνίες των πολιτών» και έχει επεξεργαστεί τις αναγκαίες λύσεις.
Τα πεπραγμένα π.χ. της μείωσης της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ, η μερική ανακούφιση της μεσαίας τάξης, η μείωση της ανεργίας μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων, μαζί με την ενίσχυση των εργαζομένων και την ισότητα των γυναικών, όπως φαίνεται, θα είναι το βάθρο πάνω στο οποίο θα πατήσει ο Κ. Μητσοτάκης. Με στόχο να δείξει πώς βλέπει το αύριο της χώρας. Προστατευμένο από πισωγυρίσματα και δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς και ανοιχτό στην ανάπτυξη και στις διαρκείς μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε «μια καλύτερη και πιο σύγχρονη καθημερινότητα» και σε άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Ειδήσεις σήμερα