Ρούμπος πρώτος: Το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο Οργάνωσης των Εκλογών, ένα όργανο αποτελούμενο από ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και της Εκλογικής Επιτροπής των ΗΠΑ, κονιορτοποίησε τον παραπάνω ισχυρισμό του Τραμπ κάνοντας λόγο για «τις πιο ασφαλείς εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα», προσθέτοντας ότι όπου χρειάζεται οι αρμόδιοι διπλοτσεκάρουν τις ψήφους προτού ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.
Χωρίς να αναφερθούν στον Τραμπ ονομαστικά, οι κρατικοί αξιωματούχοι τον έσφαξαν με το βαμβάκι απορρίπτοντας τους «αβάσιμους ισχυρισμούς και την παραπληροφόρηση γύρω από την εκλογική διαδικασία».
Ιδιαίτερα ενοχλημένος μάλιστα έδειξε ο υπεύθυνος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας (Cisa), Κρίστοφερ Κρεμπς.
Ρούμπος δεύτερος: Οι προβλέψεις οριστικοποίησαν τη νίκη Μπάιντεν στην Αριζόνα (ένα ρεπουμπλικανικό προπύργιο που κατέκτησε για τελευταία φορά ο Μπιλ Κλίντον το 1996) χαρίζοντάς του άλλους 11 εκλέκτορες και ανεβάζοντας το προβάδισμά του στο εκλεκτορικό σώμα σε 290, έναντι 217 του Τραμπ.
Ο Μπάιντεν είχε ήδη εξασφαλίσει τους απαραίτητους 270 εκλέκτορες, αλλά η νίκη στην Αριζόνα με 11.000 ψήφους αυξάνει την πίεση στο στρατόπεδο Τραμπ. Σε εθνικό επίπεδο ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος έχει 5,3 εκατομμύριες ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ και διαφορά 3,4%.
Ρούμπος τρίτος: Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ αναγνώρισε επιτέλους τη νίκη του διδύμου Τζο Μπάιντεν-Κάμαλα Χάρις, με το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου να δηλώνει ότι «σέβεται την επιλογή του αμερικανικού λαού”.
Ετσι η Ρωσία απέμεινε η μόνη μεγάλη δύναμη, που “περιμένει ακόμη το τελικό αποτέλεσμα», όπως δήλωσε ότι θεωρεί σωστό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ.
Ρούμπος τέταρτος: Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ αναγνώρισε επιτέλους τη νίκη του διδύμου Τζο Μπάιντεν-Κάμαλα Χάρις, με το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου να δηλώνει ότι «σέβεται την επιλογή του αμερικανικού λαού». Ετσι η Ρωσία απέμεινε η μόνη μεγάλη δύναμη που «περιμένει ακόμη το τελικό αποτέλεσμα», όπως δήλωσε ότι θεωρεί σωστό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ.
Μαγδεμβούργο: Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Τις ευλογίες του στον νέο πρόεδρο έδωσε και ο Πάπας Φραγκίσκος, καθώς ο Τζο Μπάιντεν τυγχάνει μόλις ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία μετά τον Τζον Κένεντι.
Τον… Κινέζο εξακολουθεί πάντως να κάνει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Ζαΐρ Μπολσονάρου, όταν ρωτήθηκε χθες για ποιο λόγο δεν έχει ακόμη συγχαρεί τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ: «Μα τέλειωσε ακόμη το πράγμα;
Εχουν τελειώσει οι εκλογές;», διερωτήθηκε. Την οργή των Δημοκρατικών γερουσιαστών του Τέξας και άλλων νότιων πολιτειών έχει προκαλέσει ακόμη η απροθυμία του Μεξικανού προέδρου Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ να συγχαρεί τον Μπάιντεν.
Αυτός όμως έχει άλλα κίνητρα -καθώς είχε συγκρουστεί με τον Τραμπ για το μεταναστευτικό και τη NAFTA- και θέλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός να μην αναμειχθεί στα εσωτερικά του «μεγάλου γείτονα».
Ηχηρή παρέμβαση έκανε και ο Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας τους υποστηρικτές του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία με τη συμπεριφορά τους.
Μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τους 20 τα ρεπουμπλικανικά μέλη του Κογκρέσου που είτε έχουν συγχαρεί τον Μπάιντεν είτε έχουν απλώς αναγνωρίσει ότι κέρδισε τις εκλογές.
Από την έντυπη έκδοση