Ωστόσο, εμμέσως ή αμέσως, πολιτικοί και ειδικοί του τομέα Υγείας προειδοποιούν τους πολίτες να μην προετοιμάζονται για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις και μεγάλες γιορτές!
Στη γειτονική μας Ιταλία, που βιώνει μια νέα τραγωδία, η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε νύξη για χαλάρωση των μέτρων και προγραμματισμό για τις γιορτές. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται, μάλιστα, να αυστηροποιήσει τα μέτρα με νέο διάγγελμα την Κυριακή, προκειμένου να διευκολυνθεί ο τομέας της Υγείας, που έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προειδοποίησε τους πολίτες ότι «είναι πολύ νωρίς» για να μιλήσει για τις διακοπές Χριστουγέννων και για ασφαλή ταξίδια.
Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, Λίο Βάραντκαρ, είπε ότι δεν θα συμβούλευε ακόμη τους Ιρλανδούς που ζουν στο εξωτερικό να ετοιμάζονται για την επιστροφή τους κάνοντας κρατήσεις πτήσεων. Πιο νωρίς από όλους, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει τους Γερμανούς να ξεχάσουν για φέτος τα Χριστούγεννα όπως τα ξέρουν!
Αντιμέτωποι με τις τραγικές στιγμές που έζησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πάλι οι Ιταλοί. Η χώρα έχει μπει από το τέλος Σεπτεμβρίου σε έναν νέο κύκλο ταχείας διάδοσης της πανδημίας κορονοϊού και αύξησης των θυμάτων.
Στο δεύτερο αυτό μεγάλο κύμα, τη μεγαλύτερη πίεση αισθάνεται ο ιταλικός Νότος και κυρίως η περιφέρεια της Καμπανίας και η Σικελία. Ωστόσο, από χθες, μπήκε στο κόκκινο και η περιφέρεια της Τοσκάνης. Η Ιταλία ξεπέρασε το φράγμα του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων, ενώ μετρά 43.000 θανάτους συνολικά (χθες, καταγράφηκαν 40.902 νέες μολύνσεις και 550 θάνατοι ασθενών).
Αν και οι περιοχές της Λομβαρδίας, του Βένετο, που είχαν σηκώσει το μεγαλύτερο φορτίο της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, καταγράφουν και τώρα μεγάλη αύξηση των μολύνσεων και των εισαγωγών σε ΜΕΘ, οι ιταλικές αρχές ανησυχούν περισσότερο για το Νότο, που δεν έχει ανάλογο σύστημα υγείας υψηλής αντοχής.
Γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Νάπολης εκπέμπουν σήματα απόγνωσης, καθώς δεν είναι προετοιμασμένοι να δεχθούν τόσο υψηλό αριθμό νοσούντων.
Πολλοί πολίτες περιμένουν για θεραπεία της νόσου Covid στα αυτοκίνητά τους έξω από τα νοσοκομεία, και λόγω έλλειψης κλινών το νοσηλευτικό προσωπικό βάζει αναπνευστήρες ακόμη και στα πάρκινγκ. Στη Σικελία, επίσης, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και ο δήμαρχος του Παλέρμο δήλωσε ότι η πόλη κινδυνεύει να οδηγηθεί σε «προαναγγελθείσα σφαγή». Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 29.444 ασθενείς, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας. Η επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει την κυβέρνηση ζητεί νέο εθνικό lockdown.
Συγκλονιστικές εικόνες: Η στιγμή που ισραηλινός πύραυλος ισοπεδώνει κτήριο στη Βηρυτό
Η Γαλλία, η χειρότερα πληττόμενη χώρα από τον κορονοϊό, καταγράφει καθημερινά 35-40.000 κρούσματα (συνολικά έχει φθάσει τα 1,9 εκατομμύρια μολύνσεις και πάνω από 43.000 θανάτους).
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι αναζητούν βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τα γηροκομεία στη Γαλλία, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 95%. Η χώρα βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες υπό νέα καραντίνα με μεγάλους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και κλειστά σύνορα.
Οι Γάλλοι βγαίνουν έξω μόνο για να πάνε στη δουλειά εάν δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι ή να αγοράσουν βασικά προϊόντα και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Η άσκηση επιτρέπεται για μία ώρα, μία φορά την ημέρα.
Ο χώρος εστίασης είναι κλειστός, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Ορισμένα καταστήματα ενδέχεται να ανοίξουν από την 1η Δεκεμβρίου, ανάλογα με τους αριθμούς των κρουσμάτων ανά περιοχή.
Ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στην Ισπανία έφθασε τους 40.500 και τα κρούσματα το 1,5 εκατομμύριο.
Η Ισπανία, η τέταρτη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία, έχει επιβάλει νέο απαγορευτικό σε πολλές περιφέρειες.
Οι Αρχές δεν σκέπτονται χαλάρωση των μέτρων, αν και εκτιμούν ότι η πανδημία εισέρχεται σε μια φάση «σταθεροποίησης», ύστερα από τη μεγάλη αύξηση που παρουσίασε από τον Αύγουστο.
Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να άρει ή να χαλαρώσει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι αναμένει πως οι περιορισμοί θα συνεχιστούν όλο το χειμώνα, ακόμη κι αν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είπε πως «δεν υπόσχεται επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης», άμεσα, εκτός αν μειωθούν τα κρούσματα που κυμαίνονται στα 20.000 κάθε μέρα.
Η Αυστρία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία βιώνουν επίσης το χειμερινό κύμα της πανδημίας με πολλές απώλειες και μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.
Τη ζοφερή πραγματικότητα της φονικής πανδημίας απαλύνει μόνο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Οπως ανέφερε η «Ντόιτσε Βέλε» σε ρεπορτάζ, η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει ασθενείς με τη νόσο Covid-19 στη Γερμανία, όπου υπάρχουν ακόμη άδειες κλίνες στα νοσοκομεία.
Στο Ισραήλ, όπου άρχισαν να αποδίδουν τα πολύ αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν από το τέλος Αυγούστου, επανήλθε η αισιοδοξία, ύστερα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης Νετανιάχου ότι έχει υπογράψει συμφωνίες τόσο με την εταιρία Pfizer (για 8 εκατομμύρια δόσεις) όσο και με τη Moderna, που αναμένεται να έχει σύντομα έτοιμο ένα εμβόλιο.
Το νέο πανδημικό κύμα έχει πλήξει και τη Ρωσία σε πολύ άσχημο βαθμό. Η χώρα καταγράφει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων ημερησίως (περίπου 20.000), όμως διστάζει να λάβει γενικά απαγορευτικά μέτρα -το τελευταίο μέτρο ήταν το κλείσιμο των εστιατορίων και μπαρ στις 11 το βράδυ.
Η Μόσχα είναι η πόλη που έχει πληγεί πιο σκληρά (είχε 6.000 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο) από την πανδημία, γι’ αυτό και οι τοπικές αρχές έχουν λάβει πιο αυστηρά μετά σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια.
Από την έντυπη έκδοση