Σε μια πολύ ανησυχητική κλιμάκωση του πολέμου, την οποία ενισχύει και η επίσημη ανάμειξη της Λευκορωσίας στον πόλεμο του Πούτιν, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν συνολικά 83 πυραύλους προκαλώντας φονικά χτυπήματα και τεράστιες καταστροφές σε όλη τη χώρα. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας κατέρριψε άλλους 41 πυραύλους, ενώ η Ρωσία χρησιμοποίησε και μη επανδρωμένα αεροπλάνα μάχης.
Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 64 τραυματίστηκαν από τις χθεσινές ρωσικές επιθέσεις. Οπως ανέφεραν Ουκρανοί στα κοινωνικά δίκτυα, οι ρωσικοί πύραυλοι στόχευαν αμάχους -από καταστήματα και σπίτια έως παιδικές χαρές- αλλά και υποδομές. Στόχος των χθεσινών επιθέσεων έγινε και το Κίεβο, ύστερα από πολλούς μήνες. Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, τόνισε ότι επλήγησαν ορισμένα κτίρια που αποτελούν τμήμα των σημαντικών υποδομών της πόλης. Στο Κίεβο ανατινάχθηκε μια γέφυρα ενώ το μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας και οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια. Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε πολλές περιοχές -στις πόλεις Ζιτόμιρ, Χμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ και Τερνόπιλ- διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Στο Χάρκοβο, οι πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία ενεργειακών υποδομών, προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.
«Ο στόχος επιτεύχθηκε», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε μαζικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας. «Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις επέφεραν μαζικά πλήγματα με όπλα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας σε αντικείμενα στρατιωτικής διοίκησης και ελέγχου, επικοινωνιών και ενεργειακών συστημάτων της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας. Ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προαναγγείλει και νέα πλήγματα για την «τρομοκρατική επίθεση» στη γέφυρα της Κριμαίας, που θεωρείται πολύ σημαντική για τους Ρώσους και τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών τους. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις ήταν μόνο η αρχή μιας μεγάλης κλιμάκωσης του πολέμου.
Αντιδράσεις
O ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Μπορέλ τόνισε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και το καθεστώς του Λουκασένκο στη Λευκορωσία θα λογοδοτήσουν. «Εγκλήματα πολέμου» χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι το ρωσικό καθεστώς θα λογοδοτήσει. Η Ε.Ε. ζήτησε από τις αρχές του Μινσκ να μη χρησιμοποιηθεί το έδαφος της Λευκορωσίας για επιθέσεις εναντίον Ουκρανών αμάχων. Η Μολδαβία, εξάλλου, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι κάποιοι εκ των πυραύλων που εκτόξευσε χθες πέρασαν μέσα από τον εναέριο χώρο της.
Κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία ανακοίνωσε ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της Ενωσης (Ρωσίας-Λευκορωσίας), συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο. Ο Πούτιν δεσμεύτηκε από την πλευρά του να στείλει στη Λευκορωσία τα πυραυλικά συστήματα Iskander-M, που θέτουν περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις στην εμβέλειά τους.
Συναγερμός επικρατεί και στις Αρχές της Πολωνίας, που φοβάται επίθεση από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. Οι πολωνικές πυροσβεστικές υπηρεσίες ελέγχουν την κατάσταση των καταφυγίων σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί βομβαρδισμούς, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσεϊ Βοβσίκ, ο οποίος τονίζει ότι η Πολωνία προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.
Ειδήσεις σήμερα
Κτηματαγορά: Τοποθεσία, θέα και πρόσβαση σε ΜΜΜ δίνουν… υπεραξία στα ακίνητα