Οκτώ μήνες γεμάτοι με ληστείες, άγριες συμπλοκές και βίαιες επιθέσεις ανηλίκων. Οι επίσημοι αριθμοί της ΕΛ.ΑΣ., που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αποτυπώνουν τη ραγδαία και ανησυχητική έξαρση της παραβατικότητας σε νεαρές ηλικίες, η οποία καταγράφεται από την αρχή του έτους μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο. Γονείς, επιστρατεύουν ακόμα και… GPS για να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις συχνές επιθέσεις που καταγράφονται σε γειτονιές της Αθήνας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βλέποντας ακόμα και μαθητές δημοτικού να αποκτούν καθημερινά περίοπτη θέση στα αστυνομικά δελτία, προσανατολίζεται στη δημιουργία ειδικής διεύθυνσης, με σκοπό να μπει «φρένο» στο κύμα βίας.
Τετραπλάσιες οι ληστείες
Οι περισσότερες από τις βίαιες συμπλοκές μεταξύ ανηλίκων καταλήγουν σε ληστείες, με δεκάδες δικογραφίες να σχηματίζονται σε βάρος μαθητών που αρπάζουν από τα θύματά τους χρήματα και κινητά τηλέφωνα, προτάσσοντας αιχμηρά αντικείμενα και σιδερογροθιές. Πρόκειται, σύμφωνα με αστυνομικούς, για «λάφυρα δύναμης» στο πλαίσιο της διεκδίκησης μιας… «κληρονομημένης» επικυριαρχίας σε γειτονιές της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2022 οι ανήλικοι δράστες ληστειών αυξήθηκαν κατά 97% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν, ενώ οι σχετικές υποθέσεις που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. έφτασαν τις 73, παρουσιάζοντας αύξηση 74% σε σχέση με το 2021. Τετραπλάσια είναι τα ανήλικα θύματα ληστείας μέχρι τον Αύγουστο, που έφτασαν τα 338, ενώ πέρυσι δεν ξεπερνούσαν τα 81.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πατέρας ενός 14χρονου αγοριού που έπεσε θύμα μιας ακόμα ληστρικής επιδρομής ανηλίκων στη Κηφισιά, εντόπισε ο ίδιος τους δράστες από το… στίγμα του κλεμμένου κινητού τηλεφώνου του γιου του. Οταν είδε μέσω εφαρμογής το πού βρίσκονταν, ειδοποίησε τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο και βρήκαν αμέσως τους δράστες. Οι ανήλικοι ληστές, στη θέα του περιπολικού, πέταξαν το κλεμμένο κινητό και το έβαλαν στα πόδια, με τους άνδρες της Αμεσης Δράσης να τους καταδιώκουν πεζή στους δρόμους της Κηφισιάς, χωρίς όμως να καταφέρουν να τους ακινητοποιήσουν. Η ληστεία είχε σημειωθεί λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ σε κεντρικό δρόμο της Κηφισιάς με τους τρεις «άγουρους» ληστές να ακινητοποιούν την παρέα των 14χρονων, προτάσσοντας μαχαίρι. Αφού τους άρπαξαν τα κινητά τηλέφωνα και τα χρήματα που είχαν πάνω τους, εξαφανίστηκαν.
Στοιχεία-σοκ
Γενικό Λύκειο Καισαριανής, 1ο Γυμνάσιο Βούλας, 4ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης. Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη τρεις βίαιες συμπλοκές και επιθέσεις μεταξύ ανηλίκων καταγράφηκαν μέσα σε σχολικά συγκροτήματα διαφορετικών περιοχών της Αθήνας, με θύματα ηλικίας 13 έως 16 ετών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι και το τέλος Αυγούστου ένας ανήλικος την ημέρα έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός θυμάτων τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου έφτασε τα 231, έναντι 86 το ίδιο διάστημα το 2021. Εκτός από τον… τριπλασιασμό των μαθητών που δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις, μεγάλη είναι η αύξηση που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο και στους ανήλικους δράστες σωματικών βλαβών, η οποία ξεπερνάει το 177%. Συγκεκριμένα οι υποθέσεις που απασχόλησαν την ΕΛ.ΑΣ. το 2022 ξεπέρασαν τις 100, με τους δράστες να αγγίζουν τους 170. Τους ίδιους μήνες, ένα χρόνο πριν, η Αστυνομία είχε διαχειριστεί μόλις 45 υποθέσεις, με 61 δράστες.
Βόλος: Νεκρός άνδρας έξω από το σπίτι του - Εντοπίστηκε ανήμερα των Χριστουγέννων
«Είδα τους αστυνομικούς που είχαν έρθει και φρόντιζαν το παιδί, το είχαν μαχαιρώσει στο χέρι, στην πλάτη», περιέγραφε σε κατάσταση σοκ λίγες ημέρες πριν μια νεαρή μαθήτρια στην Καισαριανή, η οποία βρέθηκε στο σχολικό συγκρότημα της οδού Ηρώς Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά από μια αιματηρή συμπλοκή μεταξύ συμμαθητών της. Οι ανήλικοι δράστες ξυλοκόπησαν έναν 16χρονο μαθητή που είχε φραστικό επεισόδιο με… φίλο τους, ενώ ένας από αυτούς τράβηξε ακόμα και μαχαίρι με το οποίο κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα στο θύμα. Το θύμα κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος, ενώ οι αρχές, συνέλαβαν τον 15χρονο μαχαιροβγάλτη από τη Μολδαβία.
«Μου έχει βάλει GPS η μαμά μου για να βλέπει πού είμαι…»
«Βγαίνουμε κοντά στα σπίτια μας, σε κοντινά μέρη, ώστε να είναι σίγουροι οι γονείς μας. Μου έχει βάλει και GPS η μαμά μου για να βλέπει πού είμαι». Κι όμως, με αυτό τον τρόπο οι γονείς μιας νεαρής μαθήτριας σε γειτονιά της Αθήνας, θορυβημένοι από τα συχνά κρούσματα βίας, προσπαθούν να περιορίσουν τον φόβο πως το παιδί τους θα βρεθεί εκτεθειμένο σε… επικίνδυνες περιοχές. Το κορίτσι, όπως και αρκετές συμμαθήτριές της, έχουν γίνει μάρτυρες αρκετών βίαιων περιστατικών με ανήλικους «πρωταγωνιστές», ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Εκτός από τα περιστατικά συμπλοκών για προσωπικές διαφορές μεταξύ μαθητών, αλλά και τις ληστρικές επιδρομές από ομάδες νεαρών για… επίδειξη δύναμης, η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να καταγράφει οργανωμένα «χτυπήματα» από συμμορίες ανηλίκων που προχωρούν σε κάθε λογής έκνομη ενέργεια. Μέχρι και τον Αύγουστο, αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα είχαν διαχειριστεί 9 υποθέσεις που αφορούσαν στη δράση εγκληματικών οργανώσεων ανηλίκων, προχωρώντας σε συνολικά 20 συλλήψεις. Μάλιστα οι υποθέσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2021.
Ειδική αστυνομική διεύθυνση ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ…
Οι παραπάνω αριθμοί που έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομία έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που προσανατολίζεται στο να δημιουργήσει ειδική διεύθυνση με στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας ανηλίκων. «Εχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης με τη σχολική κοινότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα, πολύ σύντομα θα δημιουργήσουμε και ειδική διεύθυνση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος (φωτό), προαναγγέλλοντας τη δημιουργία της εξειδικευμένης υπηρεσίας.
«Κακά τα ψέματα, η έξαρση είναι πολύ μεγάλη και τα περιστατικά είναι πραγματικά εκατοντάδες», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως: «Προς το παρόν η Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει με τον αστυνομικό τρόπο, όταν τα γεγονότα έχουν πάρει δραματικό χαρακτήρα, αλλά το βάρος πρέπει να πέσει στο σχολείο και στην οικογένεια. Εκεί πρέπει να υπάρξει η πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μη φτάνουν νέα παιδιά, έφηβοι κυρίως, σε τέτοιου είδους μορφές παραβατικότητας».