Ο καθηγητής γεωλογίας Άντζελο Πιτόνι, που παρατήρησε και εξέτασε προσεκτικά τον βράχο, έκανε λόγο για το «απομεινάρι ενός πανάρχαιου αφρικανικού πολιτισμού». Το γλυπτό φαίνεται να έχει το σχήμα ενός γυναικείου προσώπου, εξ ου και το όνομα «Η κυρά του Μάλι» που του εδόθη. Η «κυρά» δεσπόζει στα 1.500 μέτρα από την επιφάνεια της γης, στα σύνορα της Γουινέας με το Μάλι. Μόνο το κεφάλι της έχει ύψος 25 μέτρων.
Μελετώντας το, ο Πιτόνι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γλυπτό ήταν πράγματι σκαλισμένο στο χέρι, ενώ το χρονολογεί στα 12.000 χρόνια. Το ποιος το δημιούργησε παραμένει ένα μυστήριο, με αρκετούς ειδικούς να πιστεύουν ότι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί δημιούργημα της φύσης.
«Η κυρά του Μάλι» βρίσκεται σε μία περιοχή, όπου έχουν ανακαλυφθεί πολλές σπηλιές με μούμιες, τις οποίες οι ντόπιοι αποκαλούν «προγόνους» τους.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Η ανακάλυψη πρόκειται να απασχολήσει τους επιστήμονες και την μελλοντική έρευνα, αφού ο Πιτόνι πέθανε το 2009, μην έχοντας αποκρυπτογραφήσει ακόμα όλα τα μυστικά της «κυράς». Ολόκληρη η περιοχή φαίνεται να καλύπτεται από μυστήριο, αλλά θα μπορούσε η Κυρία του Μάλι να είναι πραγματικά ένα αρχαίο γλυπτό, φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι ή αποτελεί απλώς ένα ακόμη «θαύμα» της φύσης;
Ειδήσεις σήμερα
Σενάρια πολέμου στα στενά της Ταϊβάν μετά τις ασκήσεις της Κίνας
Ερευνα: Οι εργοδότες προτιμούν 55άρηδες για εργαζoμένους