Η Κίνα, προ διημέρου, έστειλε δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη (διαφόρων κατηγοριών/γίνεται λόγος για 65-72) προς την Ταϊβάν, κίνηση που εκτιμάται από Δυτικούς και Ασιάτες αναλυτές ως αντίποινα στην πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, στις ΗΠΑ (όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, γνωστούς γερουσιαστές, ενώ πραγματοποίησε και μία σύντομη επίσκεψη σε δύο κράτη της Κεντρικής Αμερικής, τη Γουατεμάλα και την Μπελίζε).
Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι παρακολουθεί συνεχώς τις κινήσεις των πυραυλικών δυνάμεων της Κίνας (στην επαρχία Φουτζιάν και κοντά στα νησιά Ματζού, που ελέγχει η Ταϊβάν), ενώ η στρατηγική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού (INDOPACOM) των ΗΠΑ είναι σε συνεχή ετοιμότητα στο αρχηγείο της στη Χαβάη, καθώς και σε προωθημένους διακλαδικούς σχηματισμούς και επιτελεία σε Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, και στην αεροπορική βάση Αντερσεν στο νησί Γκουάμ, στον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) έστειλε στην αρχή συνολικά 68 πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών, αεροπλάνων αναγνώρισης και ανεφοδιασμού, στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν (ΑDIZ), σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν. Η τελευταία δεν παρείχε χάρτη ή τοποθεσίες, αλλά επεσήμανε ότι 31 αεροπλάνα διέσχισαν τη μέση γραμμή – δηλαδή τα de facto σύνορα στα στενά μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας. Το Πεκίνο, μέχρι τις 7 χθες το απόγευμα, είχε στείλει 71 πολεμικά αεροσκάφη και οκτώ πλοία στην ADIZ της Ταϊβάν. Η εν εξελίξει άσκηση φέρει την κωδική ονομασία Joint Sword (Ενιαίο/κοινό ξίφος).
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν τόνισε ότι η κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα παραβίασε σοβαρά την ειρήνη και σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ είχε αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ασφάλεια και στις οικονομικές δραστηριότητες. Προέτρεψε μάλιστα άλλες φιλοδυτικές ασιατικές χώρες να μιλήσουν ενάντια στις προκλητικές ενέργειες της Κίνας. Στρατιωτική πηγή της Ταϊβάν ανέφερε ότι το απόγευμα του Σαββάτου οι κινεζικές ασκήσεις γύρω από το κανάλι Μπασί, που χωρίζει την Ταϊβάν από τις Φιλιππίνες, περιλάμβαναν προσομοιωμένες επιθέσεις σε ομάδες αεροπλανοφόρων, καθώς και ασκήσεις κατά των υποβρυχίων. Χθες Κυριακή, η αεράμυνα της Ταϊβάν εντόπισε πολλά κινεζικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών Su-30 και J-11, καθώς και κατασκοπευτικά πλοία. «Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Κινεζικής Κομμουνιστικής Δύναμης Πυραύλων, ο στρατός της Ταϊβάν έχει επίσης πλήρη αντίληψη μέσω του ενεργοποιημένου κοινού συστήματος πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης και οι δυνάμεις αεράμυνας παραμένουν σε συναγερμό», ανέφερε το υπουργείο.
Τον περασμένο Αύγουστο, μετά από επίσκεψη στην Ταϊπέι της τότε πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nάνσι Πελόζι, η Κίνα προχώρησε σε πολεμικά παιχνίδια γύρω από την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων και πυραυλικών δοκίμων σε ύδατα κοντά στο νησιωτικό κράτος (κοντά στο σύμπλεγμα νησίδων Πιγκντάν στα στενά της Ταϊβάν).
Η στάση των ΗΠΑ για τη νέα «φωτιά»
Οι Αμερικανοί, οι Αυστραλοί και οι Ιάπωνες διαθέτουν σημαντικές και ισχυρές διακλαδικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ μόλις πριν δύο ημέρες περατώθηκαν κοινά γυμνάσια (προγραμματισμένα) των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς και η αεροναυτική άσκηση Θαλάσσιος Δράκος/Sea Dragon με συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά, Ιαπωνίας, ως και με αεροναυτική συμμετοχή της Ινδίας.
Οι «δίαυλοι επικοινωνίας» των ΗΠΑ με την Κίνα παραμένουν ανοιχτοί και οι ΗΠΑ ζήτησαν σταθερά αυτοσυγκράτηση και καμία αλλαγή στο status quo, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν, το οποίο λειτουργεί ως πρεσβεία ελλείψει επίσημων διπλωματικών δεσμών από το 1979. Η Ουάσιγκτον διέκοψε τότε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι υπέρ του Πεκίνου, αλλά δεσμεύεται από το νόμο (Taiwan Act) να παρέχει στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί (εκπαίδευση πεζοναυτών, παροχή σύγχρονων οπλικών συστημάτων κ.ά.). Η Κίνα ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό της, υποστηρίζοντας ότι η Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό και ευαίσθητο θέμα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και αυτό το θέμα αποτελεί συχνή πηγή εντάσεων, και δεν αποκλείει μέσα στα επόμενα χρόνια ακόμα και πολεμική σύρραξη (ορισμένοι κάνουν λόγο μέχρι το 2025-2026).