Με την αποστολή της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την παρουσία τους στην περιοχή της Ασίας. Μόλις έφθασε στην Ταϊπέι, η Νάνσι Πελόζι -η τρίτη πιο υψηλόβαθμη πολιτικός στις ΗΠΑ μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο- διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Ουάσιγκτον στη «Δημοκρατία της Ταϊβάν», στέλνοντας μήνυμα στο Πεκίνο πως η Ουάσιγκτον αψηφά τις απειλές του. «Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς την Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», υπογράμμισε.
Η κινεζική ηγεσία προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο για σοβαρές επιπτώσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις και ξεκινά «παιχνίδια πολέμου» με στρατιωτικές ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν και πυραυλικές δοκιμές, για να καταστήσει σαφές πως δεν δέχεται την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής «αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας», καθώς η Ταϊβάν είναι «αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας». Η ανακοίνωση τόνιζε ότι η επίσκεψη Πελόζι ενθαρρύνει τις δυνάμεις των αυτονομιστών υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.
Ενταση
Η απάντηση της Κίνας στην επίσκεψη της Πελόζι περιλαμβάνει δεκάδες υπερπτήσεις στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν και την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο γύρω από τη νήσο.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι ο στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, διότι η Κίνα θεωρεί ότι πλήττεται η «εθνική της ακεραιότητα». Τα στρατιωτικά γυμνάσια θα περιλαμβάνουν εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά. Επίσης, το Πεκίνο ακύρωσε ή μετέβαλε δεκάδες αεροπορικές πτήσεις, για να εξασφαλίσει «καθαρό αεροπορικό διάδρομο» στα Στενά.
Επεκτείνοντας τα αντίποινα, η κινεζική ηγεσία επέβαλε εμπορικό αποκλεισμό στην Ταϊβάν -σε τουλάχιστον 100 εταιρίες που εμπορεύονται είδη ευρείας κατανάλωσης- προκειμένου να δημιουργήσει οικονομική κρίση στο νησί.
Παράλληλα με τις στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις της Κίνας, σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Ταϊβάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων είναι στο πλαίσιο δραστηριότητας ρουτίνας.
Ανάμιξη της Ρωσίας
Το Κρεμλίνο επιχειρεί ανάμιξη στις σινοαμερικανικές σχέσεις, στηρίζοντας την Κίνα στο «πρόβλημα με την Ταϊβάν». Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «η Κίνα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την κυριαρχία της», χαρακτηρίζοντας «σαφή πρόκληση» την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Πριν από την άφιξη της κ. Πελόζι, είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι το ταξίδι της θα θέσει την Ουάσιγκτον σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1949
– Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν (πρώην Φορμόζα) είναι τεταμένες από το 1949, όταν οι εθνικιστικές δυνάμεις του Κουομιτάνγκ υπό τον Τσανγκ Κάι Σεκ κατέφυγαν στην Ταϊβάν και σχημάτισαν κυβέρνηση διακόπτοντας τις σχέσεις με την Κίνα.
– Η Ταϊβάν έγινε το 1950 σύμμαχος της Ουάσιγκτον.
– Το 1979, η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και με την Ταϊβάν υιοθετεί μια «ασαφή» σχέση – επισήμως σταματά τις διπλωματικές επαφές, όμως συνεχίζει να της χορηγεί στρατιωτική βοήθεια.
– Το 1987, οι κάτοικοι της Ταϊβάν αποκτούν άδεια να μεταβαίνουν στην Κίνα για οικογενειακές συναντήσεις.
– Το 1995, το Πεκίνο διακόπτει τις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι του προέδρου Λι Τενγκ-Χούι στις ΗΠΑ.
– Το 1996, η Κίνα εκτοξεύει πυραύλους κοντά στις ακτές της Ταϊβάν λίγο πριν από τις πρώτες προεδρικές εκλογές στο νησί.
– Το 2010, Κίνα και Ταϊβάν υπογράφουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας.
– Το 2015, οι πρόεδροι της Κίνας και της Ταϊβάν συναντώνται στη Σιγκαπούρη.
– Το 2016 δημιουργείται νέα ένταση, αφού αναλαμβάνει την προεδρία της Ταϊβάν η Τσάι Ινγκ-γουέν, που προέρχεται από κόμμα το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.
– Το 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ ενισχύει τους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ταϊβάν, δίνοντας άδεια για μεγάλης κλίμακας πωλήσεις όπλων
– Το 2020, η Τσάι Ινγκ-γουέν επανεξελέγη στην προεδρία.
– Το Μάιο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής,
– Το Πεκίνο απαντά με αεροπορικές παραβιάσεις της ζώνης άμυνας της Ταϊβάν και ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποιεί τον Μπάιντεν «να μην παίζει με τη φωτιά».