Σε άρθρο τους στο editorial board, οι Financial Times αναφέρονται στο «διπλωματικό ατόπημα» Σούνακ, όπως γράφουν. Υπενθυμίζουν την υπόσχεσή του μάλιστα για «ενήλικη προσέγγιση» στην εξωτερική πολιτική κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε όπως σημειώνεται καυστικά.
«Και τώρα, ο Σούνακ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη διεκδίκηση της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα που στεγάζονται στο Λονδίνο. Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και του κόσμου» τονίζουν οι Financial Times.
Μη ρεαλιστικό να επισκεφθεί Έλληνας πρωθυπουργός το Λονδίνο χωρίς να μιλήσει για την επιστροφή των Γλυπτών, λένε οι FT
Εξάλλου, όπως εκτιμούν οι FT, «δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς να επαναλάβει την έκκληση για την επιστροφή» των Γλυπτών.
Κατά τους FT ό,τι κι αν συνέβη τελικά πριν ακυρωθεί η συνάντηση, «η ενήλικη αντίδραση θα ήταν ο Σούνακ να εκφράσει την ενόχλησή του, σταθερά αλλά ευγενικά, κατά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, να επαναδιατυπώσει τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει».
«Το No 10 μπορεί να ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε επίσης να συναντηθεί με τον Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Εργατικών. Αλλά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ήθελε να γνωρίσει τον άνθρωπο που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι ο επόμενος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το άρθρο.
Οι FT σημειώνουν: «Το άδειασμα Σούνακ στον Μητσοτάκη δεν είχε και πολύ νόημα. Είναι ένας ομοϊδεάτης κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί εκτεταμένη τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αντ’ αυτού, ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση δεν συζητήθηκε».
Οι Financial Times καταλήγουν: «Το διπλωματικό ατόπημα ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Σούνακ επανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργό Εξωτερικών, σε μια κίνηση που είχε ως στόχο να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο υπουργικό συμβούλιο. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ υποτίθεται ότι θα απελευθέρωνε την “Παγκόσμια Βρετανία” για να καμαρώσει στην παγκόσμια σκηνή. Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός των θεσμών της ΕΕ σημαίνει ότι πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να οικοδομήσει σχέσεις. Το σνομπάρισμα από τη μεριά του Σούνακ θα υποδηλώσει σε σε άλλες χώρες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επιστρέψει ακόμη στη σοβαρότητα στη διαχείριση των εξωτερικών του υποθέσεων. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να ασχολείται με το να κερδίζει φίλους, όχι να τους χάνει».
Συνεχίζονται τα «χαστούκια» για τον Σούνακ: Λάθος η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη λέει το 66% των Βρετανών
Μπορεί ο Ρίσι Σούνακ να πήρε την απόφαση να ακυρώσει την συνάντηση τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συσπειρώσει το βρετανικό κοινό, μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα του να καταρρέει, αλλά αυτό μάλλον του γύρισε μπούμερανκ.
Όπως φαίνεται σε δημοσκόπηση της YouGov, το 66% των Βρετανών θεωρεί λάθος την απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση με μόλις το 11% να πιστεύει πως ήταν στην σωστή κατεύθυνση, ενώ την ίδια ώρα για το επίμαχο ερώτημα εάν έπρεπε να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, η πλειονότητα όσων απάντησαν σε ποσοστό 49% θεωρούν πως τα αριστουργήματα του Παρθενώνα θα πρέπει να έρθουν ξανά στην χώρα μας.
Τα ερωτήματα της YouGov
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση.
Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα (επίσης γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει στη Βρετανία;
Πάει να σβήσει τη φωτιά ο Κάμερον – Συνάντηση με Γεραπετρίτη μετά το διπλωματικό επεισόδιο
Η απρέπεια του Ρίσι Σούνακ που ακύρωσε το ραντεβού με τον Μητσοτάκη, επειδή φοβήθηκε τη συζήτηση για την επιστροφή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο σπίτι τους, προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Αθήνα και την Λονδίνο, αλλά μπορεί να αποτελέσει το πιο ισχυρό όπλο για την δίκαιη διεκδίκηση της χώρας μας.
Ήδη σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Άγγλο ομόλογό του, Nτέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ωστόσο, όπως γίνεται γνωστό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός με τη στάση του απέδειξε ότι δεν έχει το παραμικρό επιχείρημα να αντιπαρατάξει απέναντι στην παγκόσμια πλέον απαίτηση να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Δήλωσε αδυναμία να εφεύρει ακόμη ένα ψέμα για να δικαιολογήσει την στάση της χώρας του και αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από κανέναν.
Μάλιστα από πολλούς θεωρείται ότι ο Σούνακ με την ακύρωση του ραντεβού πέτυχε το αντίθετο από αυτό που επιδίωκε. Οχι μόνο άνοιξε την πιο κρίσιμη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά έφερε το θέμα στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας καθώς όλος ο κόσμος ασχολείται με την απερίγραπτη στάση του.
Μία στάση του προκάλεσε και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση από τους από τους Άγγλους. Μια πολύ αρνητική αντίδραση, γιατί γενικά πάρα πολλοί Άγγλοι τώρα πιστεύουν ότι τα Γλυπτά πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα και δεν είναι μειονότητα.
Times για Γλυπτά Παρθενώνα: Πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον
Οι Times φιλοξενούν κύριο άρθρο με το οποίο τάσσονται υπέρ της επιστροφής τους στην Αθήνα. Το κύριο άρθρο των Times του Λονδίνου έχει τίτλο: «Τα Ελγίνεια πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον».
Οι Times στο άρθρο αναφέρονται στο χρονικό της διπλωματικής κρίσης η οποία προκλήθηκε και με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος αναφέρονται στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ τον οποίο καλούν να ζητήσει βοήθεια από τον προκάτοχό του και λάτρη της αρχαίας Ελλάδας, Μπόρις Τζόνσον. «Όμως», γράφουν οι Times, «σύντομα ο κ. Σούνακ θα τα χάσει για τα καλά (χρησιμοποιώντας την έκφραση Would soon end up losing his own marbles).
Και θυμίζουν: «Ως πρόεδρος της Οξφορδιανής Ένωσης, ο κ. Τζόνσον πρόσφερε στην Μελίνα Μερκούρη, την ηθοποιό που έγινε υπουργός Πολιτισμού, πάτημα και βοήθεια για να κάνει εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Όμως, θυμίζει η εφημερίδα, όταν ήρθε στην εξουσία και έγινε πρωθυπουργός προχώρησε σε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Και συνεχίζει το άρθρο: «Κατά της επιστροφής ήταν και η πρωθυπουργός την οποία διαδέχθηκε ο Ρίσι Σούνακ, η Λιζ Τρας».
Το άρθρο των Times όμως καταλήγει με μια παραίνεση: «Ο Ρίσι Σούνακ δεν πρέπει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να θαυμάσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο.
Πρέπει να είναι μαζί, ενωμένα ως ένα πολιτιστικό όλον και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα υπόλοιπα εκθέματα εκτίθενται με υπέροχο τρόπο στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα έργο τέχνης το οποίο χτίστηκε για τον σκοπό αυτό. Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα. Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία ολόκληρου του κόσμου».
Γλυπτά Παρθενώνα: Βρετανοί στέλνουν e-mail στον Μητσοτάκη – «Συγγνώμη για την παιδαριώδη και αγενή στάση του Σούνακ»
Γλυπτά Παρθενώνα: Για την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ και τα e-mail συγνώμης αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης στην εκπομπή Live News ο Δημήτρης Τσιόδρας.
Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, μέσω της εκπομπής «Live News» του MEGA ανέφερε: «νομίζω ότι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο κ. Σούνακ, ανέδειξε το θέμα. Αντί να κάνω κρίσεις εγώ, θα διαβάσω μια παράγραφο ενός από τα πολλά μηνύματα που φτάνουν από Βρετανούς πολίτες στο mail του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τα οποία ζητούν συγγνώμη εκ μέρους των Βρετανών πολιτών».
Το απόσπασμα του μηνύματος που έλαβε στο mail του ο κ. Μητσοτάκης, κατά τον κ. Τσιόδρα ανέφερε: «Αγαπητέ πρωθυπουργέ, ως Βρετανός πολίτης θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τον παιδαριώδη και αγενή τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρθηκε ο πρωθυπουργός μας κατά την επίσκεψή σας. Η μεταχείρισή σας αποτελεί απόδειξη της αδυναμίας και της έλλειψης θάρρους της κυβέρνησής μας. Όπως πολύ σωστά υπονοείτε, αν κάποιος δεν έχει το θάρρος των πεποιθήσεών του και δεν είναι διατεθειμένος να έχει μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με έναν φίλο και σύμμαχο, τότε αυτό λέει πολλά γι’ αυτόν». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ήταν πάρα πολλά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αυτό το ύφος.
Τσιόδρας: Δεν υπήρχε συμφωνία να μη γίνει αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η διαρροή από την Ντάουνινγκ Στριτ για συμφωνία ώστε να μην τεθεί στη συνάντηση το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επισήμανε ότι, «κατηγορηματικά όχι, δεν υπήρχε τέτοια συμφωνία. Πάντα τίθεται από την ελληνική πλευρά αυτό το θέμα. Να σας θυμίσω και κάτι στην προηγούμενη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Μπόρις Τζόνσον τον Νοέμβριο του 2011, όπου η ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συζητήθηκε το θέμα. «Και εμείς δεν περιμέναμε ότι μέσα από τη συζήτηση θα έλεγε “πάρτα”, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην τεθεί αυτό το θέμα».
Για το αν γνώριζε η βρετανική πλευρά ότι θα τεθεί το θέμα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε «προφανώς». Όπως εξήγησε: «Εμείς από εδώ είχαμε πει τα θέμα που θα τεθούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπήρχε περίπτωση να πάει στο BBC και να κάνει συνέντευξη και να μην αναφερθεί στην ελληνική θέση σχετικά με τα μάρμαρα. Δηλαδή, ότι ανήκουν στην Ελλάδα, ότι έχουν κλαπεί και ότι η θέση τους είναι στην Αθήνα».
Politico: «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, η οποία κατέληξε σε διπλωματική κρίση, αναφέρεται η στήλη Playbook του Politico.
Κάνοντας λόγο για «ελληνική τραγωδία» και «(αρχαίους) πολιτισμικούς πολέμους» η στήλη σημειώνει την ενόχληση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στρίτ της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ την τελευταία στιγμή.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία φαίνεται ότι προκάλεσε τη δυσφορία του Βρετανού πρωθυπουργού. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία; Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πηγή των Συντηρητικών επιβεβαίωσε στο Politico την ενόχληση, λέγοντας: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια σχετικά για τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν».
Η ακύρωση της συνάντησης χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικές πηγές «φάουλ και πολιτικά απρεπής»,ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος από την ακύρωση» της συνάντησης «λίγες ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα». «Όσοι πιστεύουν ακράδαντα στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεών τους δεν διστάζουν ποτέ να εμπλακούν σε εποικοδομητική επιχειρηματολογία και δημόσια συζήτηση», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ και φέρεται να πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας Όλιβερ Ντάουντεν. Πρόταση που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέρριψε η ελληνική πλευρά.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε τη Δευτέρα στον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σουνάκ σε μια πικρή κλιμάκωση της μακροχρόνιας διαμάχης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Οι δυο τους είχε προγραμματιστεί να συναντηθούν, αλλά ο Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντησή τους αργά τη Δευτέρα, μια κίνηση που οι Έλληνες αξιωματούχοι της κυβέρνησης αποδίδουν στην πρόσφατη έντονη επιμονή του Μητσοτάκη για την επιστροφή των αρχαίων γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο», σχολιάζει το Politico, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται «στο επίκεντρο διπλωματικής καταιγίδας σήμερα το πρωί».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε πρόσκληση για να πιει τσάι με τον Ρίσι Σούνακ την ώρα που συναντούσε τον Κιρ Στάρμερ (επικεφαλής των Εργατικών) το βράδυ της Δευτέρας — με τους Τόρις να υπονοούν ότι ο ηγέτης των Εργατικών έχει υιοθετήσει ήπια στάση για τα Μάρμαρα», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι πηγή της στήλης ανέφερε ότι το θέμα «συζητήθηκε, αλλά δεν ήταν το επίκεντρο της συνάντησης». «οι Εργατικοί θεωρούν ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας πάντως την απόφαση του κ. Σούνακ να μην συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας».
Από την άλλη, ανώτερος Συντηρητικός υπογράμμισε πρόσφατες αναφορές ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός» στην επιστροφή των μαρμάρων, εάν μπορεί να κλείσει μια συμφωνία μεταξύ του μουσείου και των Ελλήνων. Σύμφωνα με τις αναφορές: «Είναι αφελές από την πλευρά του και δείχνει πόσο λίγο σέβεται τους Βρετανούς φορολογούμενους που τα φρόντισαν για γενιές. Ο Στάρμερ επιστρέφει στα παλιά του κόλπα να λέει στο άτομο που είναι απέναντί του αυτό που θέλει να ακούσει».
Οι Εργατικοί πιστεύουν ότι ακυρώνοντας τη συνάντηση, ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της μετανάστευσης με έναν βασικό σύμμαχο της Ευρώπης.
Το τερμάτισαν οι Βρετανοί: «Οι Έλληνες αθέτησαν την υπόσχεσή τους να μην σηκώσουν το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα» – Κατηγορηματική διάψευση από την Αθήνα
Σε παρανοϊκούς ισχυρισμούς προχωρά η Βρετανία για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη στάση του Ρίσι Σούνακ ο οποίος ακύρωσε στο παρά πέντε το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Οι Έλληνες αθέτησαν την υπόσχεσή τους να μην σηκώσουν το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα» διατυπώνει, με όλο και μεγαλύτερη ένταση, το Λονδίνο για το «διπλωματικό φάουλ». Ο ισχυρισμός διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Αθήνα.
«Η Ντάουνινγκ Στριτ πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι ο πρωθυπουργός της δεν θα έθιγε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο BBC την Κυριακή ότι το να έχεις κάποιους από τους θησαυρούς, γνωστούς και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, στο Λονδίνο και άλλους στην Αθήνα ήταν σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Το Νο 10 ακύρωσε τότε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον κ. Μητσοτάκη» αναφέρει το BBC.
Ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ δήλωσε στο BBC Breakfast την Τρίτη ότι είναι «λυπηρό» που δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών αφού ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε μια δευτερεύουσα πρόταση να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν.
Ερωτηθείς εάν η μεταχείριση της κυβέρνησης προς τον Έλληνα ηγέτη ήταν αγενής, ο κ. Χάρπερ είπε ότι στους Έλληνες είχαν προταθεί μια συνάντηση ανώτατου επιπέδου, αλλά «έχουν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους άποψη».
Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, πρώην μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι η στάση της Ελλάδας ήταν «πεντακάθαρη και παρέμεινε αμετάβλητη» εδώ και χρόνια.
Λέγοντας ότι η στάση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φαίνεται «καλύτερη από αυτή του Λόρδου Έλγιν», συνέχισε: «Η συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ δεν πλησιάζει καν τη συμπεριφορά ενός ηγέτη ενός μεγάλου έθνους με το οποίο η Ελλάδα συνεργάζεται σε πολλά θέματα και θεωρεί φίλο».
Η κ. Σταματούδη είπε στο BBC ότι δεν γνωρίζει εάν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων να μην τεθεί το θέμα κατά την επίσκεψη στο Λονδίνο. Αλλά πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μην απαντά σε ερωτήσεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».
«Ο κ. Σούνακ θέλει να θεωρείται υπερασπιστής της θέσης των μαρμάρων στο Λονδίνο» σχολιάζει το BBC. Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ».
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Δευτέρας ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος από την απότομη ακύρωση» της συνάντησης, η οποία είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τρίτης. «Όσοι πιστεύουν ακράδαντα στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεων τους δεν διστάζουν ποτέ να συμμετάσχουν σε εποικοδομητική επιχειρηματολογία και συζήτηση», είπε.
Οι συνομιλίες Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας συμφωνήθηκαν «με την αντίληψη ότι οι Έλληνες δεν θα ασκήσουν δημόσια πίεση (lobby) για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων» σημείωνε νωρίτερα σε τίτλο του και το Sky News.
«Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, αυτή η συνάντηση συμφωνήθηκε στη βάση ότι οι Έλληνες δεν θα ασκούσαν δημόσια πίεση για τα Ελγίνεια Μάρμαρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος του Sky News Μαρί Ορόρα.
«Το Σαββατοκύριακο ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για το γεγονός ότι υπάρχει θέμα επανένωσης για τα μάρμαρα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, και ότι ήταν σαν να κόβεται στη μέση η Μόνα Λίζα, με τη μισή να τοποθετείται στο Λούβρο και την άλλη μισή αλλού. Αυτή η αναλογία με τη Μόνα Λίζα μπορεί να προκάλεσε λίγο εκνευρισμό» σχολίασε.
Τσιόδρας: Με την κίνηση Σούνακ το ζήτημα των Γλυπτών επανήλθε πιο δυναμικά στο προσκήνιο
Για προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να δικαιολογηθεί για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Βρετανού και του Έλληνα πρωθυπουργού, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ελλάδα και όχι στον Ρίσι Σούνακ, έκανε λογο στον ΣΚΑΪ 100,3 ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.
«Με την κίνηση Σούνακ το θέμα επανήλθε πιο δυναμικά στο προσκήνιο» υπογράμμισε δε.
Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «καθαρό φάουλ» του κ. Σούνακ, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ήταν γνωστό, και είχε ανακοινωθεί από την Πέμπτη.
«Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα θέσει το ζήτημα, όπως συνέβη και στην συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών άλλα και στην προηγούμενη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον, δεν σημαίνει ότι επέστρεψαν τα Γλυπτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Πρόσθεσε ότι το ζήτημα των Γλυπτών είναι μία πάγια θέση την οποία ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει δημοσίως σε κάθε ευκαιρία, και δεν υπήρχε περίπτωση να μην το θίξει όταν ρωτήθηκε σχετικά από το BBC.
«Η Ελλάδα είναι περήφανη χώρα» ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης Σούνακ. Διευκρίνισε πάντως ότι μια λάθος κίνηση από πλευράς Λονδίνου δεν θα πρέπει να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις των δυο χωρών ούτε το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών. «Έχουμε σχέσεις σε πάρα πολλά επίπεδα και ιστορικούς δεσμούς» σημείωσε.