Πολλές είναι οι εκδοχές για την απόφαση που προκάλεσε δυσφορία τόσο στην ελληνική πλευρά αλλά και στην πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών και του Τύπου.
Η αμυντική συμφωνία με την Τουρκία η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην πώληση Eurofighter στον Ερντογάν είναι μία ανάγνωση της αιφνιδιαστικής απόφασης του Σούνακ.
Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η πολιτική συσπείρωση όλων εκείνων που τάσσονται υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη Βρετανία.
Ένας ακόμη λόγος είναι ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι ένας αδύναμος επικοινωνιακά πολιτικός ο οποίος προσπάθησε με επικονωνιακά τρικ να αποφύγει τη δημόσια αντιπαράθεση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Πώς είδε ο Βρετανικός Τύπος την αντίδραση του Σούνακ
Οι περισσότεροι Βρετανοί δημοσιογράφοι σχολίασαν αρνητικά την στάση του πρωθυπουργού της χώρας τους απέναντι στην Ελλάδα μάλιστα χρησιμοποίησαν την έκφραση: «RishiSunak has lost his Marbles» (σ.σ. όπου Marbles τα Μάρμαρα).
Ψυχρός πόλεμος μεταξύ Αθήνας-Λονδίνου ξέσπασε ξαφνικά χθες το απόγευμα, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ είχε οριστικοποιηθεί πριν μία εβδομάδα και γι’ αυτό αιφνιδίασε την ελληνική αποστολή η άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να υποδεχθεί τελικά τον Ελληνα ομόλογό του στο κτίριο της Downing Street.
Φαίνεται πως η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC, στην οποία μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αποτέλεσε την αφορμή για να ακυρώσει ο Σούνακ την προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού προβάλλεται ως επίσημη δικαιολογία η αλλαγή προγράμματος του Ρίσι Σούνακ, ωστόσο κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος είναι η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
Λίγη ώρα μετά τη δήλωση δυσαρέσκειας του Έλληνα πρωθυπουργού για την ακύρωση του ραντεβού από τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, τονίζοντας πως ο κ. Σούνακ ήταν «φάουλ και πολιτικά απρεπής» με την ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού για αύριο Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Μάλιστα, τονίζουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, κάτι που όμως, αποτελεί πάγιες ελληνικές θέσεις γύρω από τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Και όπως σημειώνουν από την ελληνική κυβέρνηση: «Το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις».
BBC: Διπλωματική διαμάχη Ελλάδας-Βρετανίας – Ο Σούνακ ενοχλήθηκε με τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
«Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη διαμάχη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του BBC λίγη ώρα μετά την είδηση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να μη συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα, «διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, αλλά το No 10 το ακύρωσε την τελευταία στιγμή».
Εκπρόσωπος του Γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC: «Ο πρωθυπουργός είναι απογοητευμένος που ο Σούνακ ακύρωσε τη διμερή συνάντησή τους την τελευταία στιγμή. Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μια πολύ βαθιά ιστορία φιλίας και συνεργασίας και η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά έκπληκτη από αυτή την απόφαση».
Πρόσθεσε, δε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανυπομονούσε να συζητήσει μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, καθώς και κοινές προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό και φυσικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Πηγές που γνωρίζουν το κλίμα στην ελληνική κυβέρνηση δήλωσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν «ενοχλημένος». Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει αύριο το μεσημέρι και, όπως σημειώνει το BBC, επρόκειτο να διαρκέσει 45 λεπτά.
Το BBC σχολιάζει ότι η «εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο βρετανικό δίκτυο και τη Laura Kuenssberg ενόχλησε τον Ρίσι Σούνακ». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».
Μάλιστα, παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το BBC, «η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα συναντηθεί αντ’ αυτού με τον Έλληνα πρωθυπουργό» (σ.σ.: κάτι που δεν αποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης).
Μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: «Είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα που προηγήθηκαν.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Sky News: Το Λονδίνο έχει εξετάσει «μπλόκο» στην άδεια εξαγωγής των Γλυπτών
Αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης έχουν εξετάσει πιθανές νομικές οδούς για την απαγόρευση οποιασδήποτε εξαγωγής των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Sky News σε σημερινό δημοσίευμα, λίγες ώρες αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε στο παρά πέντε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Sky News, η βρετανική κυβέρνηση συζήτησε κάποια στιγμή να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής των Γλυπτών, την οποία ορισμένοι θεωρούν απαραίτητη για την επιστροφή τους.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον Τζορτζ Οσμπορν, πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργό Οικονομικών των Συντηρητικών, ο οποίος έχει αναφερθεί σε σχέδιο προσωρινού δανεισμού των Γλυπτών.
Ανώτερος εκπρόσωπος των Τόρις, τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ο Οσμπορν επεξεργάζεται μια κακή συμφωνία που καθιστά τις θέσεις του ανεπίτρεπτες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να φύγει.
Υπενθυμίζεται ότι, άλλωστε, η Ντάουνινγκ Στριτ διεμήνυσε ότι ο κ. Σουνάκ δεν θα υποστηρίξει καμία αλλαγή στους ισχύοντες νόμους που εμποδίζουν την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα – και δήλωσε ότι δεν θα τασσόταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας δανεισμού τους.
Ντάουνινγκ Στριτ: Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική
«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ, την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ντάουνινγκ Στριτ, με την ακύρωση της συνάντησης Ρίσι Σούνακ – Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Καταλήγει, λέγοντας: «Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».
O Σούνακ αποκλείει κάθε σχέδιο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα
Η Ντάουνινγκ Στριτ διαμήνυσε χθες ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με φόντο την επίσκεψη στο Λονδίνο του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός συμφωνεί με την σύγκριση του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των Γλυπτών και της Μόνα Λίζα, ο εκπρόσωπος του δήλωσε στον independent: «Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών».
Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ ο πρωθυπουργός δείχνει αρνητικός και στο ενδεχόμενο προσωρινής ανταλλαγής των Γλυπτών με αντικείμενα όπως όπως η Μάσκα του Αγαμέμνονα ηλικίας 3.600 ετών και το Παιδί του Κριτίου.
Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Σούνακ τόνισε: «Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και βεβαίως πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για τα Ελγίνεια».
Ειδήσεις σήμερα
Sky News: Το Λονδίνο έχει εξετάσει «μπλόκο» στην άδεια εξαγωγής των Γλυπτών
Ρίσι Σούνακ: Τα σενάρια της απρέπειας του διορισμένου Βρετανού Πρωθυπουργού