Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 2021 περίπου 13 εκατομμύρια άτομα ή το 15,8% του πληθυσμού κινδύνευσαν να διολισθήσουν σε κατάσταση φτώχειας. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2020 ήταν 13,2 εκατομμύρια. Ένα άτομο θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας εάν διαθέτει λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος του συνολικού πληθυσμού της χώρας, επισημαίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τη Γερμανία, το όριο το 2021 ήταν 15.009 ευρώ καθαρά ετησίως για ένα άτομο που ζει μόνο του και 31.520 ευρώ για δύο ενήλικες με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών.
Σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, τα μονογονεϊκά νοικοκυριά και τα νοικοκυριά ενός ατόμου κινδυνεύουν περισσότερο, επισημαίνει η Στατιστική Υπηρεσία. Το 2021 κίνδυνο φτώχειας διέτρεχαν το 26,6% των ατόμων σε μονογονεϊκό νοικοκυριό και το 26,8% των ατόμων που ζούσαν μόνα τους. Επιπλέον, το 19,3% των συνταξιούχων κινδύνευαν με φτώχεια, αλλά μεταξύ των πλήρως απασχολούμενων, το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 8,6%. Οι γυναίκες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, καθώς κινδυνεύει το 16,5% έναντι του 15,1% των ανδρών.
«Το δράμα που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι απερίγραπτο. Η κατάσταση πλήττει κυρίως όσους έχουν ήδη λίγα», σχολιάζει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ ‘Αννε Λέντσε και εξηγεί ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα ξοδεύουν ήδη ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους για στέγη και φαγητό, ενώ δεν είναι δυνατόν να αποταμιεύσουν προκειμένου π.χ. να ταξιδεύσουν. «Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε διαμερίσματα με ανεπαρκή μόνωση, θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από το υψηλότερο κόστος ενέργειας», τονίζει η καθηγήτρια και εκτιμά ότι η φτώχεια θα αυξηθεί σημαντικά και πολλοί άνθρωποι «θα πέσουν κάτω από το επίπεδο επιβίωσης», ενώ θεωρεί ότι η βοήθεια από το κράτος δεν είναι αρκετή.
Σύμφωνα με τον ειδικό ερευνητή για θέματα φτώχειας και υποψήφιο ομοσπονδιακό πρόεδρο στις εκλογές του 2017 Κρίστοφ Μπουτερβέγκε, η απώλεια εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιδεινώνει ήδη την κατάσταση για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ σε κάποιους κλάδους τα έσοδα στη διάρκεια της πανδημίας εκτοξεύτηκαν. «Το πραγματικό πρόβλημα λοιπόν είναι οι μεγάλες ανισότητες. Η τάση στην πλούσια χώρα μας είναι να αντιμετωπίζουμε τη φτώχεια όλο και περισσότερο ως φαινόμενο περιθωριακών ομάδων και όχι ως κατάσταση που έχει πλέον φθάσει στο μέσο όρο», δηλώνει στο dpa ο κ. Μπουτερβέγκε και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο «η ενεργειακή και η επισιτιστική φτώχεια να εξελιχθούν στο βασικό κοινωνικό ζήτημα της δεκαετίας μας», αλλά και για τον κίνδυνο απώλειας της κοινωνικής συνοχής, καθώς, όπως λέει, στο περιβάλλον αστέγων, τοξικομανών και παράτυπων μεταναστών έχουμε τάσεις εξαθλίωσης.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ειδήσεις σήμερα
Πτώση ελικοπτέρου στην Σάμο – Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Η κατάθεση του Μολδαβού πιλότου